5-HTP (5-hydroxytryptofaan)

5-HTP (5-hydroxytryptofaan)

We hebben het elders op de site ("Tips om de kerstdagen gezond door te komen - deel 3") al gehad over het voedingssupplement "5-HTP". Hieronder gaan we nader op dit supplement in.

5-HTP staat voor 5-Hydroxy-Tryptofaan. Dit is een aminozuur dat wordt gewonnen uit de Griffonia Simplicifolia. Deze struik komt uit West-Afrika en de zaden ervan zijn een rijke bron van het zogenaamde 5-HTP (5-hydroxytryptofaan), dat, als het eenmaal opgenomen is in het lichaam, snel de hersenen bereikt en daar wordt omgezet in serotonine, een zgn. "neurotransmitter". Het supplement kan zeer effectief werken op mensen met een laag serotoninegehalte.

Het extract van de Griffonia Simplicifolia extract heeft de volgende positieve eigenschappen:

  • Het houdt de geest helder
  • Het helpt bij innerlijke onrust en/of depressieve gevoelens
  • Het heeft een gunstige invloed op ons zenuwstelsel
  • Het kan een positieve rol spelen bij de behandeling van migraineklachten

Oppassen met dit middel als je al antidepressiva gebruikt; overleg eerst met een deskundige.

5-HTP

English View this article in English: 5-hydroxy-tryptophan.

Toegevoegd op: 24-12-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Kim schreef:

Weet er iemand hoe lang je 5-HTP achter elkaar mag gebruiken? St. Janskruid mag je bijvoorbeeld maar 3 weken achtereenvolgens gebruiken.

# 04/03/2009

patricia schreef:

hallo kim ik gebruik het ook. maar ik blijf het gebruiken hoor. het is een natuurmiddel...en niet schadelijk. duss....ik heb hetr gekocht bij healthpower. de 200 heb ik genomen. sint janskruid mag je ook lang gebruiken hoor lieverd. ik slik paroxetine.9al dertien jaar) en ik mag dat er gewoon bij gebruiken. helaas werkt het sint janskruid niet bij me. maar die 5-htp wel van healthpower(200 gram versie) en ik bij de huisarts...en het mag. dusss..... groetjes patricia

# 06/05/2009

patricia schreef:

hallo kim ik gebruik de pillen nu twee weken...en ik ga er mee stoppen. ze helpen enormm...maar ik krijg er maag pijn van. dus....ik wou je dit even laten weten. ik heb nu 5-htp van het merk SOLGAR besteld. 100 gram. en dan kan ik twee keer een tablet nemen per dag. mischien dat ik dan geen maagpijn heb. je hoort er nog van. helpen doen ze welll...ik merk het goed. groetjes patricia

# 14/05/2009

nada schreef:

St.janskruid mag je inderdaad langer gebruiken maar hoe kom je erbij dat je dit met ad's mag gebruiken? Verder lezen voordat je anderen raad geeft domme doos!

# 16/06/2009

pim schreef:

jij schelt niemand uit voor domme doos , brutaal nest

# 09/10/2009

Mijk schreef:

Dit is gevaarlijk met antidepressiva's inderdaad.

# 02/11/2009

Daan schreef:

Je mag sint-janskruid inderdaad echt niet gebruiken met antidepressiva, dat kan lijden tot het levensgevaarlijke serotoninesyndroom. Verder is het bij sint-janskruid zo dat je het minimaal 3-4 weken moet gebruiken om effect te merken.

# 23/11/2009

Bert de Vries schreef:

Ik gebruik 100mg 5htp per dag en het heeft bij mij hele goede resultaten. Ik ben licht autistisch (Asperger) en door de jaren heen langzaam in een depressie terecht gekomen. Vanaf de eerste dag dat ik 5htp gebruik voel ik me veel blijer en gelukkiger. Maar wat mij nog steeds niet duidelijk is: Kun je 5htp gewoon onbeperkt blijven gebruiken of moet je steeds een pauze inlassen? Ik merk namelijk ook, dat wanneer ik het een paar dagen laat staan, mijn stemming omlaag gaat. Ik lees op internet verschillende meningen hierover. Waar vind ik nou echte goede info hierover en niet één of ander verkooppraatje?

# 21/07/2013

Duncan Winters schreef:

5HTP mag je ook niet gebruiken met Seroxat o.i.d, levensgevaarlijk....

# 31/03/2010

nutricion labratory : dennis van hoof schreef:

mensen die depressief zijn hebben een geestelijk probleem dat niet opgelost kan worden dmv. voedings suplementen, het kan wel tijdelijk een uitkomst bieden maar ga daarnaast wel hulp zoeken, hydroxy tryptofaan is dan zeker een goede backup maar word er niet afhankelijk van, in feite mag je het dagelijks gebruiken, en hoef je er geen tussen pauze's van een week tussen te houden, het slikken van antidepressieva in combinatie met 5-htp is gevaarlijk, omdat antidepressiva de afbraak van serotonine voorkomt, en hydroxy-tryptofaan dat juist aanmaakt, er treed dan een overdosis op die uiteindelijk zelfs dodelijk kan zijn, lees de etiketten en bijsluiters!!!! heel belangrijk medicijnen en voedings suplementen kunnen bepaalde klachten verhelpen, maar vrijwel altijd zitten er ook nadelen of gevaren aan, lees dus altijd de etiketten en bijsluiters, zo voorkom je bezoekjes aan het ziekenhuis of zelfs aan het kerkhof!!!!, jaarlijks sterven er meer dan 200 mensen alleen al in nederland door verkeerd gebruik van medicatie, en nog veel meer komen er door in het ziekenhuis regelmatig komen we mensen tegen die niet eens weten wat ze slikken of wat die medicijnen doen, ik hoop dat je er wat aan hebt

# 26/05/2010

brenda schreef:

op de 5-htp staat nergens dat niet gebruikt mag worden met ads. Maar lijkt mij logisch dat je ipv gaat gebruiken want strevenis zonder ads. ben nu 3 dagen gestopt en begonnen met 5-htp,merk nog niks bhalve afkick verschijnselen (maar goed ga wel over). volhouden en dan komt het hopelijk gauw goed.

# 06/02/2011

moaudi schreef:

Over 5 HTP heb ik gelezen dat je om de 5 weken, moet afbouwen en 5 weken stoppen. Anders zouden je hersenen zelf te weinig serotonine aanmaken !?

# 01/05/2011

wybert schreef:

ik ben iemand die al enkele ernstige depressies heeft gehad maar er steeds weer bovenop ben gekomen met antidepressiva. Wel steeds een steeds hogere doses nodig. Na mijn laatste, 2010, ernstige depressie (verkeerd advies gekregen van een psycholoog om maar te stoppen met medicatie) hebben de antidepressiva mij er weer bijna bovenop gekregen. Bijna dus, maar net niet helemaal en zit op de maximale dosering van mijn medicijnen. Sinds deze week gestart met toevoegen 5-HTP van Solgar en merk na drie dagen al een groot, positief verschil. Ik ben bekend met de mogelijkheid van het serotonine syndroom dat fatale afloop kan hebben maar ben ook iemand die mijzelf heel goed kan monitoren. Denk nu dat ik inderdaad iets te veel serotonine in mijn lichaam heb en ga dan ook omlaag met de medicijnen. Ik heb contact met een psychiater met wie ik dit volgende week ga bespreken. Er is overigens patent aangevraagd op het combineren van een SSRI of SNRI met 5-HTP!

# 10/06/2011

wybert schreef:

ik lees net op internet dat er al in 1978 in een onderzoek met 99 patiënten erg positieve ervaringen zijn opgedaan met het combineren van 5-HTP en een antidepressivum. Waarom is deze kennis heden ten dage nog niet ingeburgerd en moet ik als 'patient' dit zelf allemaal 'uitvinden'? Dus ook in de psychiatrie valt er nog veel te leren en gelukkig gebeurt dat ook.

# 10/06/2011

pdeman43@gmail.com schreef:

Ik heb p/a www.vitaminesperpost.nl 5-HTP 100 mg extra sterke capsules besteld om beter te kunnen slapen. Nu heb ik de afgelopen 3 nachten bijna helemaal niet geslapen . Ben heel onrustig een beetje misselijk gevoel op de maag en zag op een moment alles ,,mistig,,. Ben gelijk gestopt met dit product. Hoe kan dit nu, ?? Ga maar weer over op een oxamepammetje om goed te kunnen slapen.

# 17/02/2014

Beckx schreef:

Slaap slecht, ben onrustig en neerslachtig. Heb de 5 HTP besteld.... weet niet hoe het met mijn serotonine nivo is gesteld (hoog/laag?!?), dus vraag mij af of het nu niet gevaarlijk is om dit te gebruiken.... Lees enge dingen hier.... zelf gebruik ik geen andere medicijnen.

# 19/06/2013

sagu schreef:

Ik heb 5-HTP van solgar besteld 100mg.Je moet er 2 per dag van innemen,mij is de vraag zou 1 per dag ook voldoende zijn?

# 30/12/2013

Ferdi schreef:

@wybert Anti-depressiva is een flop.. net zoals 95% van de medicatie op de markt, bedrijven hebben de macht en willen zo geld verdienen. There is no cure. http://www.zielenknijper.nl/hoogleraar-psychiatrie-doet-boekje-open-antidepressiva-is-fopspeen.html

# 05/12/2013

don schreef:

het kan inderdaad zijn als je er te veel van binnen krijgt dat je best ziek van word.maar als je er al last van hebt,depressie ,angst ,niet slapen enzo enzo is toch teken van dat je te weinig hebt. en hoe komt dat ? voeding, stress, leven van nu denk ik. denk dat je daar eens na moet kijken en beginnen.ben zelf al bezig met depressie al 20 jaar hahaahahah, en heb uit ervaring geleerd dat als ik na wok ga bevoordeeld dat ik 3 dagen moet bij komen door al die E stoffen en troep middelen wat er in zitten.ga maar eens gezond eten wat heel moeilijk is de deze dag.

# 27/12/2013

giorgio lezione schreef:

stop nu met al die medicatie en shit iedereen das beter voor het lichaam en kom naar god toe. dat is licht en liefde... voorwaar dat is beter. gr

# 14/04/2012

Syl schreef:

Het is algemeen bekend dat je 5HTP en SSRI niet kan combineren omdat het beide iets doet op de serotonine receptoren en ook beide verhoogd waardoor je dus het serotonine syndroom kan krijgen.

# 20/05/2012

Patricia schreef:

Ze zeggen dat 5htp ook om af te vallen. Ik kijk zelf altijd op deze site: www.snel-afvallen.org/ en ben al 10 kilo afgevallen

# 24/03/2014

Denise schreef:

Ik heb griffonia geslikt, nu al 3maanden, helpt niets. Ook de dubbele dosis niet. Daarvoor heb ik een medische, lichte antidepressiva gehad en die werkte wel... Hoe verklaren jullie dit?

# 30/05/2014

Job schreef:

@Denise Depressie is niet altijd te wijten aan een tekort van serotonine. Antidepressiva werken op een hele andere manier en is per medicijn verschillend. Griffonia is iets natuurlijks en niet synthethisch zoals deze medische antidepressiva. De moleculen komen vaak grotendeels overeen, maar kunnen qua ligging afwijken en geven een andere werking. Het is niet de bedoeling griffonia tijden achtereen te nemen. Max 5 weken en dan 5 weken stoppen. Ps. Probeer anders tegen de wereld aan te kijken. De problemen die je in het verleden hebt gehad zijn niet aan jezelf te wijten. Door de situatie/omgeving ben je uiteindelijk geworden zoals je nu bent. Hopelijk lees je dit en nog een fijne dag toegewenst.

# 02/06/2014

mo schreef:

Ben erg benieuwd naar de combinatie van St. Janskruid en Griffonia Simplicifolia (5HTP). Heeft iemand daar ervaring mee? Zelf heb ik periodes van angst en depressieve gevoelens.

# 13/07/2014

antje schreef:

Moet je af en toe stoppen met 5 htp? Dan is het effect van de opbouw van serotonine weer helemaal weer verdwenen.

# 30/07/2014

SAM schreef:

ik ben ermee gestart maar was om 3 uur wakker niet meer geslapen kan ik opnieuw proberen zonder schrik

# 26/12/2014

sam schreef:

ik ben gestart met 5htp om 3 uur wekker niet meer geslapen een beetje bang opnieuw te proberen

# 26/12/2014

Daantjuh74 schreef:

Hoi ik zal me even voorstellen ik ben Daantjuh en ik heb al jaren last van depressies en verschrikkelijke angsten en paniek. Maar ik ben ontzettend bang voor AD te slikken dus ik heb me jaren op de been kunnen houden door St janskruid,Valeriaan en bach rescue te gebruiken. Mijn baarmoeder is verwijderd i.v.m beginstadium bmk en 2 weken na mij mijn moeder K gekregen. Dus teveel van mezelf verlangd en te lang doorgegaan, nu 2013 weer ingestort en 1 maand na mij de zorg voor mijn weer zieke moeder op me genomen. Zij is in juni 2014 overleen en ik was in die verzorgingstijd oersterk maar daarna klapte ik weer in. Nu kan ik totaal geen stress hebben en ben ontzettend onzeker door die paniek en angst aanvallen. En zelfs wat ik al slik helpt mij niet meer. Ik had last van PMS en ik denk dat ik nu last heb van PMDD en ik zag dus daar staan dat 5HTP zou kunnen helpen maar moet ik dan van St Janskruid af? Want dat vind ik eng nl ik zag ook iets over Brainmood maar daar zat zelfs rohdiola in en st janskruid en 5 htp heeft iemand de tip voor mij? Dank je wel alvast voor het lezen

# 11/01/2015

richard schreef:

Lees deze forum en zie telkens de vraag of je met htp 5 een pauze moet inlassen. Is er iemand die hier antwoord op kan geven?

# 03/02/2015

Donny schreef:

Te weinig mensen komen hier. Ik vroeg me ook af of iemand dit langer dan 5 weken blijft gebruiken en hoe deze het ervaart? Zelf gebruik ik nog maar 1 tabletje seroxat 10 mg per dag en wil er helemaal van af. Op mijn griffonia potje staat wel degelijk :NIET met ssri's samen gebruiken. Ik vroeg me dus ook af of je met 10 mg per dag seroxat, langzaam TOCH de griffonia kan nemen en dan langzaam de serpxat kunt weglaten. ps: ben al > 10 jaar depressief en zeker 6 soorten ssri's gehad van artsen. Maar allen met meer dramatisch negatief resultaat ipv vooruitgang. Nooi meer die doseringen en producten. AD zijn zoo smerig he..

# 14/02/2015

miep schreef:

Ik had ook graag geweten of er iemand langer dan 5 of 8 weken aan een stuk 5htp gebruikt (lage dosis 50 mg). Werd hier al een paar keer gevraagd maar zondee antwoorden jammer genoeg. Is het echt nodig een pauze te nemen? Waarom wordt dat aanbevolen? Krijg je anders bijwerkingen of verliest het zijn effect? Graag ervaring van iemand aub! Dankjewel!

# 28/02/2015

Mike schreef:

Ik ben ook benieuwd. Of je anti depressiva lage dosis kan combineren met htp5 of Sint j kruid? Zit ook aan de antid. al 8 jaar. Maar ervaar diverse bijwerkingen. Citalipram verlaagd naar 6 mg. Maar lichaam doet pijn, spierstijfheid( fybromilagie), zwakte, en extreem moe. Wil eigenlijk de antidepressiva niet verhogen omdat ik ervaren heb dat de bijwerkingen echt kut waren( en heel erg het idee dat de bijwerkingen zeer onderschat worden zelfs op bijsluiters heel bescheiden of niet vermeld worden) .Maar voel me nu ook slecht, weliswaar andere soort klachten. Vandaar dat ik overweeg om mij anti d aan te vullen met een hele kleine dosis htp5. Is er misschien een deskundig arts die hier advies over zou kunnen geven. Echt deskundig, niet een standaard huisarts of psychiater die simpel zeggen in bijsluiter staat mag niet. Ben ook van mening dat je dat zeker niet zomaar moet doen en het gevaarlijk kan zijn. Dat geloof ik zeker, zelfs antid zelf is al slecht voor je. Vandaar mijn vraag. Als iemand advies heeft ..... Hoor het heeeeellll graag. Bvd

# 23/03/2015

carola van rijn schreef:

Je mag geen sint janskruid en/of 5 htp gebruiken samen met anti depressiva. Eerst afbouwen en dan overstappen of 5 htp. Het Is mijn ook gelukt na 16 jaar! Super middel 5 htp

# 31/05/2015

carola van rijn schreef:

5 HTP complex van Solgar!

# 31/05/2015

herman koster schreef:

gebruik 30 mg amitrypteline, 900 mg st. janskruid, 600 mg 5-htp, 300 mg rhodiola. niets aan de hand. Voel me blij.

# 24/06/2015

JJ schreef:

Ik zelf heb 5htp een aantal maanden geslikt en heeft goed gewerkt . Toen ze op waren wilde ik ff zonder proberen maar ik ga ze tog maar weer snel bestellen.1 per dag is voor mij voldoende in combinatie met sport.

# 14/07/2015

Jannie schreef:

Gebruik nu zelf 5-HTP sinds twee weken en ik merk dat vanaf de eerste dag mijn nachtrust wordt verstoort. Ik lijk een tegenstrijdig effect te ondergaan, want mijn gedachtengang is op tilt gaan slaan. Ik kan de rust niet meer vinden sinds ik dit gebruik maar kan nergens gelijksoortige bijwerkingen vinden. Is er iemand die dit kan verklaren?

# 19/09/2015

Jos schreef:

Hoi mensen, ik ken een goed alternatief voor bovengenoemde middelen: neem dagelijks een paar lijntjes amfetamine, het is niet slecht voor de maag en je wordt er erg vrolijk van. Het kost bijna niks en als je een paar nachtjes wakker bent, kun je er interessante hallucinaties uit halen. Kijk wel uit voor politie, maar dat weet ieder persoon met een beetje gezond verstand.

# 22/09/2015

Marjan schreef:

Hoi jos, je moet niet dit soort dingen zeggen hier op dit forum, wij proberen elkaar te helpen en jij loopt hier alles een beetje te verpesten. Ik hoop dat je een overdosis krijgt vuile junk!!!!!

# 23/09/2015

admin schreef:

Jongens off topic please refer to original state of conversationalistic substance hard word please ok thank you for information on possible arguementation against the recognzeable questionaire

# 10/10/2015

Tom schreef:

Daantjuh74 neem alsjeblieft fluoxetine 40mg en je bent binnen 3 weken van je depressie 'af' (het is weer leuk en leefbaar). Zelf was ik ook al 2 jaar aan het rommelen, huis niet uit, paniek aanvallen etc. Ook zware afkeer tegen AD... Achteraf was dit niet de juiste keuze. Gr. Tom

# 24/10/2015

susan schreef:

lieve mensen die willen weten hoe het is om deze middel te gebruiken voor een lange tijd. ik gebruik het al en jaar en ik moet zeggen ik ben er heel bij mee. ik lijd vaak aan winterdepressie. since ik deze middel gebruik moet ik zeggen ik voel mij top. wondermiddel. wat ik wel adviseert is het na 8 weken een pauze van 3 á 4 dagen te hebben en dan kan je het gerust er verder innemen. hopelijk hebben jullie hier wat aan gr. susan

# 20/11/2015

Johanna schreef:

Gebruik 5-HTP niet langer dan vijf weken achter elkaar. De serotoninereceptoren in je hersenen kunnen op den duur ongevoelig worden voor serotonine. Je kunt 5-HTP het beste vijf weken gebruiken om vervolgens vijf weken te stoppen. Belangrijk: dit betekent niet dat als je 5-HTP langer dan vijf weken gebruikt er ontwenningsverschijnselen optreden.

# 27/11/2015

Sandra schreef:

Ik gebruik 5-htp al jaren met succes omdat perika met St Janskruid mij een overgevoeligheid voor de zon bezorgde (lees letterlijk een zonneallergie waarbij ik dus geen zonlicht meer kon verdragen). Depressiviteit kan erfelijk zijn. Hierbij komen de signalen bij de neurotransmitters of te snel of helemaal niet aan. Tevens moet je ook je best doen om depressiviteit tegen te gaan, deze pillen zijn geen wonderpilletjes maar helpen wel tegen de natuurlijke "kortsluiting". Ik zelf heb wel mijn huisarts geraadpleegd voordat ik hiermee begon en de overstap maakte van St Janskruid van Perika naar 5-HTP van solgar en zou dat iedereen adviseren.

# 08/12/2015

stephy schreef:

Ik merk dat ik heel fijn slaap met 200 mg HTP, maar ik gebruik het liever niet elke nacht. Ik heb last van PMDD en het lijkt te helpen daartegen, ook heb ik last van winterdip en zeker hierbij merk ik een groot verschil. Het lijkt mij moeilijk om een pauze in te lassen en ik zie tegengestelde berichten daarover.... Ik zou graag meer horen van mensen die het wel langdurig gebruiken al kan ik me voorstellen dat de werking verminderd als je het lang gebruikt?

# 11/12/2015

Stephy schreef:

Ik ben overigens bipolair en goed ingesteld op Lithium

# 11/12/2015

Abbey schreef:

Hallo... Ik gebruik zelf ook capsules. Het positief verschil is duidelijk merkbaar. Zelf gebruik ik http://www.fitperpost.nl/doelstellingen/depressiviteit/5-htp-50mg-120-capsules.html capsules. Het komt mij goed uit, omdat ze gratis tot aan huis bezorgd worden. Heeft iemand er ook ervaringen mee? Mvg, Abbey

# 23/12/2015

Suzan schreef:

Ik slik nu ongeveer een half jaar 5HTP en ben er zeer tevreden over. Het werkte vrijwel direct. Mijn stemmingen zijn beter en constanter. Ik slaap er heel goed op.

# 26/05/2016

anna schreef:

ik slik nu 2 weken 5 http,varieert van 100 tot 200 mg,maar ik slaap niet meer in,onrust en hyper ,vervelend gevoel,ik ga terug naar 50 mg,2x,om te kijken of dat beter werkt.voor mij is het nog niet een middel wat ik langer zou gebruiken,moet het nu combineren met 5 mg oxazepam.Lijkt me niet de bedoeling,en ik denk dat het gevaarlijker is dan dat men denkt..

# 04/07/2016

anna schreef:

Dit klopt..serotonine velaagt dopamine,neem het dus nooit in zonder l.tyrosine!Anders krijg je ongeveer dezelfde klachten in een iets andere vorm.Daarbij kan je ook je Gaba [ander aminozuur]een verstoring hebben,kijk dat ook na!

# 12/07/2016

anna schreef:

Dit klopt..serotonine velaagt dopamine,neem het dus nooit in zonder l.tyrosine!Anders krijg je ongeveer dezelfde klachten in een iets andere vorm.Daarbij kan je ook je Gaba [ander aminozuur]een verstoring hebben,kijk dat ook na!

# 12/07/2016

Henny Suk schreef:

Als ik dit zo allemaal lees, durf ik niet aan 5-HTP te beginnen.

# 16/11/2016

Rosie schreef:

Beste mensen, het is belangrijk HTP5 met Tyrosine te nemen! 50mg MOET tegenover 500mg Tyrosine staan, dus ratio 1:10. Dit zorgt voor een goede natuurlijke balans in je hersenen. Lees en informeer je eerst goed vooraleer je hiermee begint. Bij mij werkte het heel snel.

# 13/01/2018

Rosie schreef:

http://www.naturalnews.nl/gezondheid/belangrijk-neem-5-htp-altijd-met-tyrosine-en-voorkom-disbalans-in-de-hersenen/

# 13/01/2018

NOEKIEDEPOEKIE schreef:

Hoi Rosie welk merk gebruik jij?

# 26/02/2018

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.