Aardappelen gezond en lekker

Aardappelen gezond en lekker

Wees niet bang om aardappelen op het menu te zetten; het zijn geen dikmakers! het zijn de toevoegingen - zoals vette jus, kaas, gebonden sausjes - die ze zo calorierijk maakt! Ze hebben dus ten onrechte een slechte naam.

Aardappelen bevatten 84 kcal per 100 gram, zijn rijk aan koolhydraten (19 gram/100 gram) en bevatten slechts 2 gram vet per 100 gram. Bovendien zijn aardappelen rijk aan kalium en bevatten ze ook ijzer en vitamine C.

Een aardappel kun je het beste zo dun mogelijk schillen, zodat er zoveel mogelijk vitamines bewaard blijven.

Er zijn diverse soorten aardappelen, namelijk vastkokend, licht kruimig en extra kruimig. Vastkokende aardappelen zijn fijn van structuur en blijven heel bij het koken. Deze soort is heel geschikt om te verwerken in bijv. salades, en om te bakken.

Enkele bekende en wat onbekendere voorbeelden van vastkokende aardappelrassen zijn: de Roseval (met rode schil), de Charlotte, en de Ratte, de Eersteling, Accent, Nicola, Desire en Rosa.

Kruimige en vooral extra kruimige aardappelen (ook wel "afkokers" genoemd) vallen bij het koken uiteen. De kruimige exemplaren zijn geschikt voor koken, bakken en frituren, en de extra kruimige zijn ideaal voor puree en stamppot.

Enkele kruimige rassen zijn: het Bintje, de Bildtstar, Doré, Santé en de Rode Pipo.

De extra kruimige rassen kunnen ook prima gebruikt worden in soepen, voor soufflé's en puree. Voorbeelden van kruimige rassen zijn de Eigenheimer, de Resonant en de Irene.

Hoogste tijd dus voor een aardappel recept! Morgen zal dit op de site verschijnen.

Toegevoegd op: 08-05-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.