Teveel zout leidt tot een te hoge bloeddruk

Teveel zout leidt tot een te hoge bloeddruk

De meeste mensen letten op de inname van calorieën, koolhydraten en vetten. Maar iets wat vaak vergeten wordt is de hoeveelheid zout die we eten. We hebben zout nodig om onze bloeddruk en ons vochtgehalte op peil te houden, maar slechts in kleine hoeveelheden. Voedingsexperts raden aan op je zout-inname tot zes gram per dag te beperken (Dit is tevens de ADH: Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Wat is zout?

Wanneer men over zout spreekt, bedoelt men meestal keukenzout. De officiële naam hiervan is natriumchloride (in het Engels sodiumchloride). Chemisch gezien, is zout een veel breder begrip, maar dat is in dit artikel niet van belang. Zout is een geheel natuurlijke stof die al eeuwen lang gebruikt wordt om vlees en vis mee op smaak te brengen. De natrium in het zout helpt om het vochtgehalte in je lichaam op peil te houden en zorgt ervoor dat de hersenen en spieren naar behoren functioneren.

Het eten van teveel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat resulteert in een verhoogde kans op hartziekten en een herseninfarct.

Voedingswaarde-labels en zout

De voedingswaardetabellen/labels die je op de meeste voedingsmiddelen vindt, bevatten vaak de hoeveelheid natrium. Als je het zoutgehalte wilt weten in het voedingsmiddel, moet je de hoeveelheid natrium met 2,5 vermenigvuldigen.

Voor de geïnteresseerden: Deze berekening komt als volgt tot stand: een natrium atoom weegt ongeveer 23 u. Natriumchloride bestaat uit 1 Na atoom en 1 Cl atoom. Een Cl atoom weegt 35,5 u. Wanneer je 23 met 2,5 vermenigvuldigt kom je dus op de massa van Na+Cl uit.

Dus als een voedingsmiddel 1,2 gram natrium bevat, bevat het 3 gram zout.

Je zout-inname verlagen

Voedingsdeskundigen hebben een makkelijke methode om zout te vermijden. Zet tijdens het eten geen zoutvaatje op tafel en voeg tijdens het koken geen extra zout toe, behalve als je dokter dit wel adviseert. Als dat moeilijk voor je is: probeer het langzaam af te bouwen door bijvoorbeeld een week te minderen. Je raakt er vanzelf aan gewend. Je kunt zout (als smaakversterker) vervangen door bijvoorbeeld kruiden, specerijen, citroen, ui en peper.

Kijk uit voor verborgen zout

Wanneer je voedingswaarde-etiketten bekijkt, zie je dat er in veel producten waarvan je het niet verwacht, toch veel zout zit. Het is belangrijk om niet alleen te letten op de hoeveelheid zout die je thuis toevoegt, maar ook op hoeveel er in voedingsmiddelen zelf zit. 75% Van het zout dat we eten, komt van voedingsmiddelen die we in de supermarkt kopen.

Een leuk voorbeeldje staat in de tabel hieronder. Links staan de voedingsmiddelen waarvan iedereen wel weet dat er veel zout in zit, rechts staan voedingsmiddelen waarvan je het totaal niet verwacht.

Zout wat je proeft Verborgen zout
Gezouten nootjes (pinda's, cashewnoten etc.) Warme chocolademelk
Chips Biscuit / Koekjes
Olijven Ontbijt muesli / granen
Ansjovis Kaas
  Gebakken worstjes

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alle voedingsmiddelen met veel zout gaat mijden, want zout heeft zoals gezegd veel positieve functies. Maar probeer de ADH van 6 gram niet te overschrijden.

English View this article in English: Too much salt leads to a high blood pressure.

Toegevoegd op: 28-08-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

J. Zegers schreef:

De bewering "Het eten van zout leidt tot hoge bloeddruk"is NIET WAAR. Slechts een klein perscentage (10-20%) van de mensen is gevoelig voor zout; voor die mensen kan minder zout innemen invloed hebben op een te hoge bloeddruk. Een zoutbeperkt dieet is dus maar voor zeer weinig mensen zinvol, en zelfs dan is het maar een van de factoren die de boloeddruk mogelijk verhogen. Overgewicht bijvoorbeeld is veel belangrijker.

# 27/08/2008

Mathilde Baan schreef:

Beste heer/mevrouw, Ik heb zojuist bovenstaande gelezen maar ik vind niets over zoute popcorn. Dat eet ik regelmatig. Ik heb vaker hoofdpijn maar ik weet niet of dat daar vandaan komt. Met vriendelijke groet

# 09/12/2008

fer schreef:

Probeer eens de zoete popcorn!

# 01/06/2009

Monique schreef:

In mijn pepersaus van de Aldi zit 13 gram zout per 100 gram x de inhoud van 250 gram is 32,5 gram gedeeld door 2 personen is maar liefst 16, 25 gram per maaltijd!!! Dat is nogal wat. Wie gaat de producenten verbieden iets te maken met een veel te hoog zoutgehalte?

# 12/10/2009

Luke schreef:

Je kunt je ook afvragen wie mensen gaat verbieden zo ontzettend veel pepersaus te eten bij één maaltijd...

# 29/12/2009

Josephine schreef:

Er wordt al tientallen jaren beweerd dat je van zout hoge bloeddruk krijgt. Maar er is geen enkel onderzoek dat dit aantoont! Waar het fout gaat: keukenzout=natriumchloride is inderdaad slecht, hier krijgen we vele ziektes van. Maar we hebben wel dagelijks zout nodig: Ongeraffineerd zout, waar alle mineralen in zitten.

# 01/06/2010

Faziel schreef:

HOi allen, Ik denk dat je gewoon een balans in je eten moet zien te vinden. Dwz als je een dagje te veel zout hebt binnengekregen probeer dat de volgende dag te verminderen. Een trucje: als je het gevoel hebt dat je te veel zout binnen hebt drink dan veel water. Je plast het er automatisch uit :-) Good luck!!!

# 09/06/2010

ikke schreef:

ik ben iemand die ook veel zout gebruikt bij zout vooral als we friet eten dan strooi ik 2x keer zout erover heen. ik ben er nou wel zelf aan gewend, maar me ouders zegen dat ik me zoutgehalte moet verminderen omdat dat niet gezond is. dat weet ik zelf ook wel maar ik kan het niet zomaar veranderen. (zit gewoon tussen mijn oren).

# 23/06/2010

Banjo schreef:

Wat knap dat iedereen de uitkomst van de som weet zeg! Respect.

# 20/05/2011

s schreef:

maar ik eet mestal zout loos

# 06/10/2011

Erik schreef:

Ik lees hier weer een hoop onzin: aldi pepersaus bevat per verpakkking 32,5 gram zout en niet 12 gram (monique, nooit opgevallen dat een verpakking minder is dan 100g ??) E621 is niet slecht, ondanks de vele onzin artikelen die er rondslingeren op het internet. Bovendien geeft het een andere smaak dan keukenzout. En het geklets over geraffineerd zout is echt voor homeopaten: klinkklare onzin. En voor de mensen die geen scheikunde op school hebben gehad: keukenzout = NaCl (natriumchloride) En dat je van zout geen hoge bloeddruk krijgt: Josefine, is jouw google stuk??

# 19/11/2011

Erik schreef:

3 gram ipv 32,5 gram (sorry)

# 19/11/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.