Waarom moet je het ontbijt niet overslaan bij het afvallen?

Waarom moet je het ontbijt niet overslaan bij het afvallen?

Veel mensen die willen afvallen, slaan het ontbijt over. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken, heeft dit juist een negatief effect. Uit onderzoek is gebleken dat een goed ontbijt het beste is om de dag mee te starten, zowel als je wilt afslanken of als je gewoon gezond wilt blijven. Een andere reden om niet te ontbijten is het tijdsgebrek 's ochtends. De oplossing hiervoor is eenvoudig: zet gewoon de wekker een kwartiertje eerder en ontbijt wel!

Mensen die niet ontbijten hebben vaak de neiging dit later op de dag ruimschoots te compenseren door meer calorierijke, vette producten te eten (snoep, gebak, cake en koeken). Ook heeft je lichaam door te ontbijten een betere verdeling van de voedingsinname op een dag. Zo blijft je stofwisseling op peil. Wanneer je lichaam in een korte tijd veel voedingsmiddelen binnen krijgt, kan dit niet verwerkt worden, en wordt het als vet in je lichaam opgeslagen.

Grootscheepse onderzoeken wezen uit dat mensen die wel ontbijten 's ochtends, slanker zijn dan mensen die niet ontbijten.

Goede voedingsmiddelen voor het ontbijt

Bij het ontbijt worden relatief meer vezelrijke voedingsmiddelen gegeten, zoals volkorenbrood, -beschuit, -crackers; vruchtensap, yoghurt of melk met muesli, havermout of andere granen. Deze vezelrijke producten zijn meestal ook vetarm en zijn rijk aan vitaminen en mineralen.

Vers fruit of vruchtensap
Door 's morgens vers fruit of vruchtensap te nemen krijg je meteen je vitamine C binnen om de dag mee te starten. Let er wel op dat je vruchtensap zonder toegevoegde suikers neemt. Bijvoorbeeld versgeperst vruchtensap van Albert Heijn, of Coolbest Light.


Vezelrijke graanproducten

Let erop dat deze producten geen toegevoegde suikers bevatten!

Zuivelproducten: melk of yoghurt/kwark

Optimel Fruit melk Zuivel is uitermate geschikt als ontbijt. Je krijgt hierdoor meteen goede voedingsstoffen binnen om je dag mee te starten. Let er wel op dat je magere producten koopt (vetvrij en ongesuikerd). Zo zijn bijvoorbeeld Optimel producten erg goed (ze bevatten weinig vet, geen toegevoegde suikers en dus weinig calorieën). Deze producten bevatten echter wel smaak- en kleurstoffen die bij veelvuldig gebruik schadelijk kunnen zijn.

Brood
Brood bevat veel vezels en is vetarm. Wij herhalen met klem dat witbrood uit den boze is. Neem daarom volkorenbrood of -toast met jam, honing of magere kaas. Let er ook op dat de jam en honing zonder toegevoegde suikers moeten zijn. Probeer het zonder (of met heel weinig) boter te nemen. Boter bevat schrikbarend veel vet (en dus calorieën).

Ook volkorenbeschuit of rijstwafels zijn goed om als ontbijt te nemen. Bij de reformzaak zijn heerlijke meergranenrijstwafels te koop van het merk Lima. Probeer 's ochtends ook veel water te drinken (het liefst een liter voor 12 uur).

Toegevoegd op: 18-05-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

purtiee schreef:

Ik ontbijt al een jaartje, dat heb ik mezelf aangeleerd maar in plaats van te afvallen kom ik juist aan. Hoe zit dat dan?

# 10/01/2008

Jeroen Kuijper schreef:

Wat eet je verder nog? Snoep. koeken? Vette sauzen bij het avondeten? Suiker in je koffie/thee?

# 14/01/2008

nadia schreef:

ik probeer op 2maanden 10kg af te vallen ik doe aan fitness doe s avonds buikspieroefeningen en powerplate en let op men eten maar er gebeurt niet veel??

# 15/02/2008

xxxx schreef:

Als je niet kunt afvallen, ga naar een Diëtiste!!!!

# 11/11/2008

x schreef:

500 kcal per dag minderen wordt door artsen alleen aangeraden als je een bmi>35 hebt. Beter is om 250-300kcal te minderen per dag

# 04/02/2009

Lotte schreef:

Ik ontbijt niet en toch val ik meer af als dat ik wel zou ontbijten... dit komt omdat ik niet naar snacks grijp... en Mathijs... ik ben niet achtlijk en je kan me er toch niet van weerhouden ;-)

# 25/05/2009

mathijs schreef:

Lotte jij zal ontbijten! En vandaag Mensen zeg er wat van ze moet ontbijten! (en het is lekker)

# 25/05/2009

f schreef:

biep

# 01/12/2009

f schreef:

aap

# 01/12/2009

banana schreef:

ik heb nooit tijd om de ontbijten, maar het eerste uurtje nadat ik wakker ben probeer ik altijd in alle haast een sultanaatje binnen te werken =)

# 25/03/2010

Eddie schreef:

Gewoon ontbijten in de auto, heerlijk gewoon !!

# 16/05/2011

jeff schreef:

eet 6x per dag in kleinere porties dan 3x in grotere porties. Zo blijft je stofwisseling en vetverbranding de hele dag op volle toeren. Vermijd (fruit)suikers en snelle koolhydraten zoals wit brood, pasta, banaan, witte rijst, vruchtensap, frisdrank. Koolhydraten zijn trouwens suikers maar dat wordt het pas nadat het verbrand is. Langzame koolhydraten zorgen voor een evenwichtige energiebalans (volkoren brood). Je lichaam kent feitelijk 2 energiebronnen: de glucose(= suiker) in de spieren en de vet vooraad Vet wordt pas verbrand wanneer de glucose voorraad klein is. Om je lichaam te dwingen vet te verbranden zal je moeten zorgen dat de glucose voorraad laag blijft door koolhydraatarm te eten en veel te bewegen. Om te voorkomen dat de spiermassa wordt afgebroken is het eten van extra eiwitten raadzaam.

# 05/01/2012

nuna schreef:

je moet toch ontbijten

# 05/02/2012

nelko schreef:

ik ontbijt altijd in de ochtend soms vindt ik het niet lekker om wat in de ochtend te eten

# 05/02/2012

aightdan schreef:

nooit zin om te ontbijten, gewoon geen trek in. en ik heb ook niet te behoefte om tussendoortjes te eten. eigenlijk eet ik alleen met mijn famillie 's avonds. en... IK VAL 0,5 KILO PER DAG AF! :D (ook sport ik veel)

# 28/03/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.