Healing met het woordenboek erbij

Healing met het woordenboek erbij

Verklarende woordenlijst "alternatieve termen" die je in de reguliere wereld niet of nauwelijks zult tegenkomen, maar die in de alternatieve wereld schering en inslag zijn. Zie jij soms ook door de bomen 't bos niet meer, als je leest over alternatieve technieken, meditatie of heling? Hieronder geven we je een aantal begrippen met de betekenis ervan, zodat jij voortaan vliegensvlug en helder door dat soort lectuur gaat!

Aura

Energieveld met kleuren, dat levende wezens en organismen (o.a. mensen, dieren, planten, bomen) om zich heen hebben. De zeven hoofdkleuren corresponderen met de zeven hoofdchakra's (zie onder).
Sommige mensen zouden deze aura's kunnen zien en "lezen"; dus de geestelijke en lichamelijke toestand waarin jij  je op dat moment bevindt, "zien". Dit is altijd een momentopname! Er bestaat ook een methode om de aura de fotograferen, de zogenaamde Kyrlian-techniek. Er is dan te zien welke kleuren (chakra's, emoties) overheersen. Op para-beurzen is er altijd wel een stand waar je een dergelijke foto kunt laten maken. Het kostte zo'n vier jaar geleden rond de 30 euro; althans bij de stand waar wij dit hebben laten doen. Je krijgt bij de (soort Polaroid, direct-klaar-)foto ook nog een korte uiteenzetting van wat de kleuren betekenen en wat ze zeggen over jouw lichaam, geest en emoties van dat moment. Sommigen gaan nog een stap verder en adviseren je welke remedies - bloesems; edelstenen; behandelingen; meditaties etc. - je daarvoor kunt gebruiken om bepaalde situaties te versterken c.q. op te heffen.

Chakra

Deze term komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk "draaiend wiel". In de westerse wereld worden ze aangeduid als "energieknooppunten" op de meridianen (verticale energiebanen over je lichaam), die corresponderen met organen, die op hun beurt weer gekoppeld zijn met bepaalde emoties. Je kunt chakra's niet zien. Chakratherapeuten kunnen ze wel voelen. Zit er ergens in je organen een - emotionele of lichamelijke - blokkade, dan kan die met behulp van chakratherapie behandeld worden. Vanzelfsprekend is het belangrijk om ook zelf in de gaten te houden of hier sprake is van een "technisch mankement" dat verholpen of behandeld dient te worden door een regulier arts. Er zijn veel chakra's in je lijf, maar vaak worden alleen de zeven hoofdchakra's behandeld. Zie ons artikel over chakra's elders op de site.

Chi

Deze term komt uit het Chinees. Ook wel bekend als "ki", uit het Japans.
Er kunnen verschillende omschrijvingen voor worden gegeven, die in feite allemaal op hetzelfde neerkomen: levensenergie. Zo kun je de volgende termen tegenkomen: levenskracht, adem, levensenergie, spirituele energie.

Karma

Hierbij gaat het in feite om "levenslessen", ook die lessen die we in vorige levens niet goed geleerd zouden hebben en dus meenemen naar een volgend leven. Het zou ook gaan om het principe dat alles wat je doet, zegt of denkt; zowel positief als negatief, weer bij je terugkomt. Een positieve daad, gedachte, uitspraak van jou geeft een positief effect voor jou en een negatieve heeft dus negatieve gevolgen voor je.

Mantra

Dit woord komt uit het Sanskriet en is een samentrekking van de woorden "manasah", wat geest betekent, en "tra", wat staat voor bevrijding door het beheersen van de geest. Bij een mantra gaat het om een reeks woorden die vaak gebruikt worden bij meditaties en die een aantal keren achter elkaar herhaald worden. De woorden vormen in het Sanskriet een gedicht. Mantra's kunnen ook gezongen worden.  (Denk aan het misschien wel bij je bekende "Ohm-shanti-ohm" (Ik wens (u) heilige vrede).

Tao

Dit begrip is wat moeilijk te omschrijven, maar wellicht wordt het je duidelijker als je het in een zinsverband ziet; in boeken of korte artikelen hierover.
Het is het eenvoudigst te omschrijven als: "alles wat (er) is en dus ook alles wat (er) niet is".

 

Yin en Yang

Hiermee wordt bedoeld: de twee tegengestelde elementen van het universum; donker en licht; warm en koud; dun en dik, etc.
Je ziet ze heel vaak afgebeeld zoals op het plaatje. Ook dit begrip zal je uit de tekst van je boek of van het artikel duidelijker worden.
In de macrobiotische voedingsleer wordt vaak uitgegaan van voedingsmiddelen of dranken die te "yin" of te "yang" zijn. Het beste is natuurlijk altijd de situatie waarin yin en yang in balans zijn.

Yoga

Hiermee wordt bedoeld: (een serie van) bepaalde oefeningen waarmee je leert om lichaam en geest in balans te brengen. Er zijn verschillende vormen van yoga, o.a. Hatha Yoga en Okido Yoga. Er bestaan ook speciale yogaoefeningen voor tijdens de zwangerschap. Er zijn talloze gelegenheden waar je yoga kunt leren.

Zen

Dit komt uit het boeddhisme. Het is o.a. een bepaalde vorm van meditatie, waarmee men "verlichting" wil bereiken. Deze vorm heet za-zen.
Het is ook erg "in" om bepaalde gewoontes, ruimtes, meubelen, inrichtingen van huizen als "Zen" te betitelen.

Toegevoegd op: 28-01-2009 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Ess schreef:

Wat jammer toch dat karma zo vaak wordt vertaald naar een dualistisch quasi-judeochristelijk concept over positief en negatief (goed of slecht, goed of 'kwaad'). Dat is totaal niet wat karma betekent!

# 21/05/2009

Ess schreef:

En Zen is niet 'een vorm van meditatie'. Zen is een toestand.

# 21/05/2009

Ess schreef:

Yin en Yang: zijn niet tegenovergesteld maar vullen elkaar aan.

# 21/05/2009

erik schreef:

Zo gaat dat: steeds minder van de kern, van de essentie wordt doorgegeven, tot er op het laatst zo'n samenvatting overblijft... jammer. Zen is idd geen vorm van meditatie. En met za-zen probeerd men geen verlichting te bereiken. Integendeel. Niet bereiken is het doel.

# 27/10/2009

Kees schreef:

Chi is het evenwichtspunt waat je de energie kunt samenballen, het zit net onder de navel. Als jij je op jouw chi concentreerd en gaat liggen, je totaal concentreerd, kun je bij hoofd en voeten opgetild wordn zonder door te buigen. Echt amazing!!12

# 21/05/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.