Artisjokken

Artisjokken

Vandaag deel 3 in de serie over scheuten en distels: de Artisjokken. Dit zijn de bloemknoppen van een distelachtige plant, die het meest voorkomt in de landen rondom de Middellandse Zee. In Italië bijvoobeeld komt de artisjok veel voor. Een ander, kleiner ras komt in Spanje voor.

De bloemknoppen bevatten veel schubben, de "blaadjes". Aan de onderkant bevinden zich het de bloembodem met het "hooi". Het hart en de bloembodem hebben een zeer uitgesproken - en volgens liefhebbers uitermate verfijnde - smaak, vooral in combinatie met een sausje van bijv. vinaigrette.

Deze "traditionele" (Franse) manier van opdienen, die ook in Nederland heel populair is, leent de artisjok zich prima voor andere bereidingswijzen, zoals gefrituurd, gemarineerd/rauw door een salade, of gestoofd met kappertjes, peterselie en uitjes.

Niet alleen een zeer veelzijdige eetbare bloem, maar ook nog eens prachtig om te zien!

Andere artikelen in de scheuten- en distelsspecial

Toegevoegd op: 06-04-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.