Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda betekent kennis van het leven. Andere namen die ervoor gebruikt worden, zijn hindoe-geneeskunde of Indiase geneeskunde. Ayurveda is een van de oudste gezondheidssystemen van de wereld, die veel mensen gebruiken. Het voorkómen van ziekten en het in stand houden van een goede gezondheid zijn bij ayurveda heel belangrijk.

Het uitgangspunt van ayurveda is dat in de kosmos alles met alles samenhangt. De mens is opgebouwd uit een verbinding van de ziel met de vijf elementen van het universum: ether, lucht, vuur, water en aarde. Drie abstracte begrippen worden gebruikt om de toestand van een mens (of dier of plant) te beschrijven: vata (wind), pitta (gal) en kapha (slijm). Deze begrippen worden dosha's genoemd. Een evenwicht tussen de drie dosha's is bepalend voor de gezondheid.

Iedere mens heeft één dosha die het meest overheerst. Daarom krijgt iedereen individueel advies, afhankelijk van zijn of haar lichamelijke en persoonlijke situatie. De ayurveda besteedt veel aandacht aan het stellen van een diagnose. Dit gebeurt onder andere door onderzoek naar de dosha's en de lichaamsweefsels, en naar bepaalde functies van het lichaam en de pols.

De taak van de behandelaar is dan om de dosha's in evenwicht te brengen. Zo komt er ook evenwicht in de lichaamsweefsels. De ayurveda kent een groot aantal leefregels, bewegingsoefeningen en voedingsregels. Andere belangrijke behandelingsvormen zijn: massage, zweetbaden en reinigingskuren, aromatherapie, muziektherapie en meditatie.

Toegevoegd op: 29-04-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.