Bami met kalkoen

Bami met kalkoen

Een recept voor een lekkere bami-maaltijd met kalkoen. Het nadeel is alleen dat er veel ingredienten nodig zijn, maar het is wel lekker en gezond! Dit recept is geschikt voor 4 tot 5 personen.

Ingrediënten

  • azijn
  • 1 deciliter zoute ketjap
  • 100 gram sperziebonen, afgehaald
  • 20 gram wortel, julienne (in reepjes) of dunne plakjes
  • 1/2 rode paprika, in reepjes
  • 1 flinke stengel selderij, in schijfjes
  • theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine prei, in schijfjes
  • 1 theelepel goela djawa of bruine suiker
  • 1 stengel citroengras, eventueel gehalveerd
  • 5 gedroogde citroenblaadjes
  • 500 gram Chinese of andere kool, grof gesneden
  • 100 gram taugé
  • 500 gram mie
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 500 gram kalkoenfilet, in blokjes
  • 100 gram ui, fijngehakt
  • zout en peper
  • halve theelepel laospoeder
  • 1 theelepel kentjoerpoeder
  • halve theelepel serehpoeder
  • 1 theelepel ve-tsin zout
  • 1 kleine courgette, in blokjes of schijfjes

Bereiding

Verwarm de olie in een wok. Bak daarin de kalkoenblokjes tot ze lichtbruin zijn. Voeg daarna de fijngehakte ui en knoflook toe. Bak door tot de ui glazig is. Voeg vervolgens prei, paprika en selderij toe. Roerbak het geheel nu een paar minuten, maar pas op voor aanbranden. Voeg nu azijn en ketjap toe en roer het goed door. Er is nu een soort ‘groentesoep' ontstaan door de azijn, ketjap en het vrijgekomen groentevocht.

Voeg de boontjes, peen en courgette toe. Breng het aan de kook en laat het 2 minuten met het deksel op de wok koken. Voeg de kool toe en laat het nog eens 2 minuten koken. Voeg daarna de taugé toe en kook nog 1 minuut door.

Roer alles goed door en voeg de mie toe, roer het eventjes goed door. Laat de bami nog 5 minuten op een zo laag mogelijk vuur trekken. De mie neemt het vocht op en wordt gaar. Laat de mie niet te zacht worden: hij moet 'beet' houden. Je kunt het zelf op smaak brengen met zout en peper.

Voedingswaarde

  • Energie: 740 kilocalorieën (3100 kJ)
  • Eiwit: 46 gram
  • Koolhydraten: 104 gram
  • Voedingsvezel: 10 gram
  • Vet: 15,5 gram (waarvan 5,5 gram verzadigd vet, 4 gram enkelvoudig onverzadigd vet, 6 gram meervoudig onverzadigd vet)
Toegevoegd op: 30-04-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.