BBQ-tips

BBQ-tips

Het is weer BBQ-weertje! Hieronder wat tips om het gezellig te houden. Binnenkort volgt ook een aantal lekkere en gezonde BBQ-gerechten.

  • Denk eraan: met deze temperaturen bederft alles supersnel. Leg rauwe producten zoals vlees en vis dus pas op het laatste moment buiten en dek het goed af. Leg alleen buiten wat je direct nodig hebt; de aanvullende porties kun je het beste in de koelkast bewaren tot gebruik. Ook een idee is om een flinke voorraad ijsblokjes te maken vooraf en die in bijv. een afwasteil te doen. Hier bovenop kun je de te bbq-en producten dan neerleggen. Een koelbox met flink wat koelelementen erin om te risicovolle producten te bewaren is ook een mogelijkheid.
  • Houd vlees en vis gescheiden op de bakplaat; gebruik daar 1 kant voor en gebruik de andere kant voor de groentes en evt. het fruit. (Geroosterde ananasschijven bijvoorbeeld zijn erg lekker!)
  • Pas op voor kruisbesmetting; gebruik aparte spatels en apart bestek voor het bakken van kip; vis; groenten en fruit. Was die tussendoor ook geregeld af met heet water.
  • Smeer het te bbq-en product zeer licht in met bijv. olijfolie mild. Je kunt ook het rooster licht insmeren. Gebruik voor marinades ook gezonde producten die ook nog lijnvriendelijk zijn. Kijk bij ons artikel over GEZONDE VETTEN.
  • Dek ook de overige etenswaren goed af met bijv. vliegenkappen (je kunt hele kleurige, decoratieve kopen voor weinig geld; staan heel feestelijk op tafel).
  • Zorg dat het vlees goed gaar is, check dit aan alle kanten.
  • Pas op voor verbrande delen; eet die niet.
  • Als je houten pennen gebruikt om stukjes of blokjes te roosteren etenswaren aan te rijgen, leg die dan eerst een poosje in koud water, om te voorkomen dat ze vlam vatten.
  • Als je een bbq hebt die brandt op kolen, dan is het heerlijk om wat verse rozemarijn in het vuur te gooien; het verspreidt een heerlijke geur en de gerechten krijgen er een bijzondere smaak door. Er zijn ook speciale vuurkruiden te koop.
  • Houd het simpel; maak niet teveel verschillende dingen door elkaar; je krijgt gegarandeerd problemen met je spijsvertering.
  • Neem ook een aantal veiligheidsmaatregelen:
    • Wijs 1 persoon aan die de bakplaat in de gaten houdt, ter voorkoming van onnodig veel mensen te dicht bij het vuur of de bakplaat.
    • Zorg dat kleine kinderen en huisdieren op veilige afstand blijven.
    • Zorg dat niemand over (verleng-)kabels en snoeren kan vallen.
    • Houd ovenwanten stand-by en draag een stevig schort.
    • Zet een grote emmer water en een blusdeken klaar naast de bbq.
Toegevoegd op: 14-05-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.