Zo lekker mogelijk in je vel, ondanks de economische recessie

Zo lekker mogelijk in je vel, ondanks de economische recessie

We merken het allemaal; de een wat meer dan de ander, maar 't leven is er al bepaald niet goedkoper op geworden sinds de invoering van de euro; en nu de economische recessie overal om ons heen waart, wordt het allemaal nog erger. Daarom hieronder wat tips om zo voordelig mogelijk de feestdagen door te komen. Doe er letterlijk en figuurlijk je voordeel mee, zeker als je aan een (krap) budget bent gebonden; haal meer uit je euro!

Bespaar geld in de supermarkt

De voedselprijzen blijven stijgen. Overweeg eens om een ander inkoopbeleid te voeren; voor andere (net zo gezonde, zo niet gezondere) producten te kiezen en de hand wat meer op de knip te houden, zodat zowel jij en je huisgenoten als je bankrekening lekker in 't vel blijven zitten. Kijk eens met andere ogen naar je eet- en drinkgewoonten en naar de artikelen die je "op de automatische piloot" elke keer aanschaft.

Eet minder vlees

Dierlijke eiwitten zijn duur en bovendien bevatten veel vleessoorten behoorlijk wat verzadigde - en in dit geval dus ongezonde - vetten. Ben je ondanks deze waarschuwing toch zeer gesteld op je stukje vlees, overweeg dan toch eens om er minder van te nemen, zodat het niet langer de meeste ruimte op je bord inneemt.

Eet ook eens vegetarisch

Kijk eens goed rond op de afdeling verse groenten in de supermarkt en zie wat een enorm assortiment verschillende groenten er is, Met name rond de feestdagen zijn er allerlei bijzondere groentesoorten te koop. Kijk eens naar al die prachtige kleuren! Ga eens op ontdekkingstocht, zowel in de winkel als op onze website, waar talloze heerlijke en voornamelijk eenvoudig te maken vegetarische recepten op staan. Als je de groenten op de juiste manier combineert en verwerkt, zijn ze net zo vullend als vleesgerechten en bovendien schrap je dan het vet uit je menu en werk je ook nog aan het verbeteren van je slechte cholesterolgehalte!

Richt je blik eens op vis!

Veel goedkopere vissoorten die in blik verkrijgbaar zijn, zoals makreel, haring, zalm, bevatten het hoogste percentage Omega-3 vetzuren. Ideaal om eindeloos mee te variëren is ook tonijn. Kies voor blikjes op waterbasis en verwerk de tonijn in salades; pasta- en rijstgerechten, op pizza's, in wraps, in bonengerechten en nog talloze variaties meer; ga zelf op ontdekking en/of kijk op deze site.

Alternatieve "groentewinkels"

Breng ook eens een bezoek aan een boerderijwinkel, waar je allerlei verse producten als groente en fruit kunt kopen; zo van het land! Je kunt bij sommige van die winkels - en ook bij veel natuurvoedingswinkels - een "groente- en fruitabonnement" nemen, waarbij je elke week een bepaald assortiment afneemt.

Word je eigen "doe-het-zelf-zaak""

Uiteraard is het ook leuk om zelf eens te gaan experimenteren met het kweken van groenten, fruit en kruiden. Misschien in een volkstuintje, of in je eigen tuin en/of kas; wie weet hoe leuk je het vindt. En je bent lekker "aards" bezig, heel ontspannend. Geweldig om je eigen kweeksels te zien ontluiken. En te proeven, natuurlijk!

Je kunt grote hoeveelheden invriezen, wecken, vacuum verpakken, etc. Van je zelfgekweekte fruit kun je natuurlijk jams maken, kortom: misschien krijg je hierdoor een nieuwe hobby.

Kies voor minder bewerkt vlees

Ga voor vleessoorten die minder bewerkt zijn; kies voor de pure soorten. En onthoud: hoe meer werk de slager heeft aan het vlees, hoe meer je betaalt!

Het voordeligst is, om een groot stuk vlees ineens te kopen en het dan thuis zelf verder te verwerken. In Groot Brittannië en de Verenigde Staten is dit heel gewoon, maar de gemiddelde Nederlander ziet dat over het algemeen niet zitten.

Kijk toch eens bij de kleinere stukken vlees, wat je er zelf aan kunt doen en wat het in prijs scheelt (bijv. vlees met kluif of zonder; gesneden lapjes of een heel stuk, etc.).

Maak grote pannen soep

Met soep kun je alle kanten op. Licht soepje voor tussendoor, als voorafje; maaltijdsoep; de mogelijkheden zijn legio en als je meteen een megapan maakt, dan kun je er meerdere keren van eten en/of je kunt het invriezen. Als je het twee dagen achter elkaar eet, kun je de tweede dag variëren door er wat andere ingrediënten aan toe te voegen. Begin altijd met een basis van groenten en kruiden. Kijk voor snelle, simpele en heerlijke soepjes op deze site.

Verandering van spijs doet eten...

Maak ook eens een uitsmijter als diner, of verschillende sandwiches. Beetje afwisseling kan geen kwaad, ook niet voor de beurs!

Succes en veel plezier op je ontdekkingstocht!

We wensen je alvast Voordelige Feestdagen!!

Toegevoegd op: 01-12-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.