Beweging geen garantie voor langer leven

Beweging geen garantie voor langer leven

Veel bewegen wil niet zeggen dat de levensduur van een mens ook langer is. Dat blijkt uit een driejarig onderzoek van gedragsbiologe Lobke Vaanholt (Rijksuniversiteit Groningen). In deze drie jaar, deed zij onderzoek naar de gevolgen van verhoogd energie gebruik bij mensen en dieren.

Volgens de "rate of living"-theorie sterven mens en dier eerder wanneer zij meer energie verbruiken. Net als bij apparaten die veelvuldig worden gebruikt, zou biologisch leven eerder eindigen door intensieve inspanning. Vaanholt spreekt deze theorie tegen. Een hoger energieverbruik verkort de levensduur niet, maar verlengt deze ook niet, zegt Vaanholt.

Vaanholt volgde 3 jaar lang, 3 groepen muizen die aan verschillende niveaus van energieverbruik werden onderworpen. De eerste groep leefde in normale omstandigheden, de tweede rende veel rondjes in een loopwiel en de derde werd blootgesteld aan lage temperaturen.

Na drie jaar bleek dat de levensduur van muizen die veel renden, en de muizen die in de kou leefden niet langer was dan van de muizen die rustig bij huiskamertemperatuur leefden.

Een hoog energieverbruik zorgt voor slijtage van het lichaam, maar een lager vetgehalte van actieve mensen en dieren kan dat compenseren.

Toegevoegd op: 13-03-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.