Take it easy: taken uitbesteden

Take it easy: taken uitbesteden

Vandaag deel drie in de serie "Take it easy". Haal de bezem door je hersenen en besteed meer taken uit.

Haal de bezem door je hersenen!

Ons dagelijkse leven bestaat uit een aantal vaste activiteiten die - meestal op dezelfde tijdstippen - elke dag of een groot deel van de week terugkomen, zoals opstaan, aankleden, ontbijten, koken en werken. En dan zijn er nog de routinewerkzaamheden die niet op vaste momenten plaats hoeven te vinden, maar die wel zeer geregeld gedaan moeten worden, zoals boodschappen halen en de was doen. Probeer toch om zulke karweien zoveel mogelijk op vaste momenten te doen, zodat je hoofd wat dat betreft rust krijgt: heb je die taken eenmaal op een bepaald moment gepland, dan hoef je je verder niet meer druk te maken over het inpassen ervan; je hebt het 1x geregeld en als je je daaraan houdt, dan geeft dat rust. Het werken met een schema is prettig, je ziet dan precies voor je hoe de planning is. Dat geeft letterlijk en figuurlijk overzicht. En als je dan toch bezig bent met het evalueren en indelen van je werkzaamheden, kijk dan meteen eens of je al die zaken eigenlijk wel zelf moet doen. Betrek - indien van toepassing - ook je partner of andere huisgenoten eens bij dit onderwerp; wellicht kunnen jullie onderling een nieuwe taakverdeling maken, zodat jouw taken verlicht worden en iedereen weet waar hij/zij aan toe is en wanneer hij/zij voor welke klus aan de beurt is.

Uitbesteden?

Ben jij een Perfectionist? Dan heb je het niet makkelijk. Het is namelijk nooit goed... Je bent dus erg veel tijd kwijt aan het plannen en vooral ook het Zelf Uitvoeren van alles... want stel je voor dat het misgaat als iemand anders het doet... Jammer als je zo denkt, want zo sluit je bij voorbaat de mogelijkheid tot uitbesteding van bepaalde werkzaamheden uit. Als het gaat om huishoudelijke taken, dan is dat dubbel jammer, want uit onderzoek is gebleken dat juist het uitbesteden van huishoudelijke taken leidt tot de meeste tijdwinst!

Misschien toch proberen om de controle een beetje los te laten en wat meer vertrouwen op de capaciteiten van anderen. Heerlijk toch, als je meer tijd krijgt en ruimte in je hoofd voor andere dingen door het uitbesteden van bepaalde taken?

Toegevoegd op: 19-04-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.