Blakend de feestdagen door! - deel 1

Blakend de feestdagen door! - deel 1

Lekker vrij, de dagen rond kerst en oud en nieuw? Je restsaldo aan verlofdagen opmaken? Tja... dan wordt het al gauw heel verleidelijk om je dagen door te komen met "even lekker nietsdoen". Of ben jij juist dubbel in de running, omdat je nog zoveel te regelen hebt voor de feestdagen?

Bang dat de feestdagen een aanslag zullen zijn op je lijn? Laat het niet gebeuren; wees goed voorbereid. Lees vooral deze tips die gaan over bewegen, eten en hoe stress te verminderen.

De feestjes, snacks, zoete verleidingen, gemiste bezoekjes aan de sportschool, het opblijven tot diep in de nacht; niet te vergeten het kerstshoppen; het plannen van het programma met de kerstdagen en de hiermee gepaard gaande confrontaties over bepaalde familieleden (die heeft ruzie met die, dus die kunnen we niet vragen; die en die kunnen niet samen door 1 deur, etc.).... de periode rondom de eindejaarsfeesten is er berucht om.

Je kunt jezelf wapenen door zelftraining, waarbij je in het bijzonder let op je eetgewoonte, op bewegen en op ontspanning. Begin daar NU mee, zodat je nog bijna een maand hebt om elke dag te oefenen en zo op een heel andere, rustigere manier naar de feestdagen toewerkt.

Eén ding moeten we zeker niet vergeten: kerst is niet bedoeld als vreetfestijn of schranspartijen; het is bedoeld om tijd door te brengen samen met je dierbaren.

Zorg dat je voldoende fruit en groente binnenkrijgt. Als je bij anderen de maaltijd gebruikt op die dagen, kijk dan kritisch naar hoeveelheden en sla ook eens iets af. Zorg dat je thuis al je fruit gegeten hebt.

Denk eraan: je maag is niet gewend aan die grote porties eten, met vaak ook nog allerlei vreemde combinaties. Dat is vragen om moeilijkheden, waarvan een opgeblazen gevoel nog de meest vriendelijke is!

Kies voor vezelrijk voedsel. Je creëert al heel simpel een vezelrijk gerecht: strooi wat cashewnoten over je maaltijd; je krijgt er ook nog eens sneller een verzadigd  gevoel van!

Voor je lichaam is het 't beste om de zwaarste maaltijd 's middags te gebruiken, zodat je lichaam e.e.a. beter kan verwerken omdat je overdag actiever bent dan 's avonds laat. Denk dus ook eens aan een uitgebreide lunch!

Omdat je door alle extra belastingen minder energie hebt en daardoor wellicht een verminderde weerstand, ben je vatbaarder voor virussen. En als je dan toch heelhuids de kerst haalt en je zit met veel mensen aan tafel, dan loop je alsnog het risico op besmetting door deze of gene. Warme vloeistoffen zoals soep en thee helpen om ziekteverwekkers te verjagen. Het eten van veel knoflook is ook een probaat middel tegen virussen en bacteriën; een echte oppepper voor je immunsysteem! En het vrijwaart je meteen van wat al te opdringerige kerst- of nieuwjaarsomhelzingen door binnenvallende bezoekers!

Als je helemaal het zekere voor het onzekere wilt nemen, slik dan vanaf nu een multivitaminepreparaat. Er zijn middelen waar je er maar 1 per dag van hoeft te nemen.

Zet behalve naturel noten ook een grote bak cranberries op tafel. Heerlijk om bij wild te serveren, of bij kalkoen of kip. En wees voorzichtig met deze laatste twee items: het komt helaas vaak voor dat gevogelte niet voldoende gegaard is, met alle nare gevolgen van dien! Neem sowieso kleine porties vlees en neem er een royale schep cranberries bij! Ik heb het hier dus over de cranberries die je zelf moet koken; niet over de gedroogde (veel suiker bevattende!) variant.

Het spreekt voor zich dat je veelvuldig je handen moet wassen, zeker bij het bereiden van voedsel, maar ook bij het vele handjes schudden tijdens de feestdagen. Het kan helpen om je handen geregeld - en zeker voor het eten - in te smeren met een desinfecterende gel. Je hebt o.a.  "Direct Disinfect", en sinds kort heb je ook een anti-virale handspray van Vicks. We hebben 'm nog niet uitgeprobeerd, maar het staat op de lijst!

Neem een klein flesje van die gel mee in je tas; altijd handig als je op visite gaat, voor het eten en na toiletbezoek; in beide gevallen eerst de handen wassen. Is de handdoek op het toilet niet meer helemaal fris op je eetadres, dan heb je tenminste nog die extra bescherming door de gel of spray!

Tot zover deel 1; wordt vervolgd! Zie Blakend de feestdagen door deel 2.

Toegevoegd op: 04-12-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.