Romige bloemkoolsoep met groene groenten

Romige bloemkoolsoep met groene groenten

Hierbij de eerste van een aantal "low budget" recepten voor smakelijke gerechten zonder dat je portemonnee ervan op tilt slaat. Zie het artikel over Zo lekker mogelijk in je vel, ondanks de economische recessie. Vandaag een recept voor een heerlijke, vullende soep zonder de bijbehorende "vullende" calorieën. De chorizo en paprika geven er een pittig smaakje aan en de bloemkoolroosjes geven het geheen een extra "beet". Als maaltijd erg lekker met een groene salade en (knoflook-)brood of toast.

Ingrediënten:

(hoofdgerecht, 4 personen of lunchgerecht, 6 personen) 

  • 2 eetlepels olijfolie extra virgine
  • stuk chorizo van250 gram, in kleine plakjes
  • 1 middelgrote ui, in stukjes gesneden
  • 1 grote bloemkool - vul ca. 2 kopjes met bloemkoolroosjes, de rest fijnsnijden of -hakken
  • 1 grote aardappel, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 liter kippenbouillon - pot of bouillontabletten
  • 1 bosje rucola of wat groene kool of spinazie of een mix daarvan, harde stelen verwijderd, gewassen, gedroogd en dun gesneden/fijngehakt
  • 3 eetlepels vers citroensap
  • eventueel zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • stukjes groene paprika (liefst uit pot, geroosterd; anders even zelf heel kort roerbakken of grillen)

Voor erbij:

  • gegrilde sneden volkoren brood die even ingewreven zijn met een knoflookteentje.
  • Gewoon geroosterd brood of stokbrood kan natuurlijk ook.
  • Evt. groene salade + dressing

Bereidingswijze:

  • Verhit de olie in een grote hapjespan. Zet hittebron dan op middelmatige warmte en voeg de chorizo toe en bak, af en toe omscheppend, ze tot ze aan weerskanten licht gebruind zijn. (ca. 5 minuten). Haal de chorizo uit de pan met een schuimspaan. Voeg de ui toe in de pan en bak op middelhoog vuur tot ze zacht en glazig zijn, niet bruin. (ook ca. 5 minuten).
  • Als de ui zacht is, voeg dan een deel van de kippenbouillon toe, alsmede de fijngehakte bloemkool, en de aardappelplakjes. en breng het geheel aan de kook op hoog vuur. Draai dan de hittebron laag en lat 5 minuutjes zachtjes pruttelen, tot de bloemkool en aardappelen zacht zijn. Doe het mengsel in 3 tot 4 gedeeltes in de beker van de blender of staafmixer en pureer tot er een zeer gladde massa ontstaat.
  • Bereid het (knoflook-)brood of de toast onder de grill, of snijd het stokbrood.
  • Bereid evt. de groene salade en de dressing.
  • Proef en voeg evt. nog bouillon en/of water toe. De soep moet voldoende zijn voor 7 koppen. Roer de apart gehouden bloemkoolroosjes en evt. de koolreepjes of andere groentes (behalve spinazie!) erin en laat 4 minuutjes pruttelen, of net zolang tot de roosjes beetgaar zijn. Voeg als laatste de chorizoschijfjes, evt. de spinazieblaadjes en het citroensap toe, en evt. zout en peper naar smaak. Schep de soep in soepkommen en bestrooi elke kop met wat geroosterde paprikastukjes. Serveer indien gewenst met (knoflook-)brood of toast.
Toegevoegd op: 07-12-2008 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

n.bakay schreef:

een erg lekkere soep vooral voor de mensen die bloemkool niet zooo lekker vinden. het is de moeite waard om te proeven hoe lekker een blomkool kan smaken.

# 20/02/2009

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.