Lekker in je vel met bonen - Deel 3

Lekker in je vel met bonen - Deel 3

Vandaag deel 3 in onze bonenspecial. We geven je vandaag ook een recept voor een bonensalade.

Boterbonen

Deze bonen zijn iets kleiner dan de limaboon (waarover wij volgende keer schrijven), waarvoor hij vaak in de plaats wordt gebruikt. Boterbonen zijn stevige en wit en lekker vol van smaak.

Borlottibonen

Een vrij onbekende boon met mooie rode vlekjes. Deze bonen worden vaak in soepen en in stoofgerechten gebruikt. Barlottibonen hebben een wat nootachtige smaak. In Italië zijn deze bonen heel populair; ze worden daar vaak gebruikt in de minestrone. Borlottibonen zijn in de zomer soms vers te krijgen in Nederland. Alweer op bonenspeurtocht, dus...

Kievitsbonen

Dit zijn gespikkelde bonen met een dun pelletje. Ze worden ook wel verkocht onder de naam "pontobonen" en zijn populair in Zuid- en Midden-Amerikaanse gerecht. Ze verkleuren tijdens het koken naar lichtbruin. Pinto- of kievitsbonen zijn wat verfijnder en zachter van smaak dan bruine bonen.Cannellinibonen
Deze boon heet ook wel de witte kidneyboon en wordt veel in Italië gegeten in salades of in minestrone. De boon heeft een mooi zachte structuur en een lekker notige smaak.

Limabonen

Grote witte bonen die daarom ook wel olifantsbonen worden genoemd. Ze zijn stevig en blijven goed heel tijdens het koken. Limabonen worden veel gebruikt in de Italiaanse keuken en zijn ook heerlijk in salades.

Zwartoogbonen

Grappige boontjes om te zien, wit met inderdaad een zwart "oogje". Wat steviger dan de gewone witte boon.

 

Adukiboontjes (zie artikel elders op de site)

Echt mini-boontjes. Decoratief en lekker, zowel warm als in salades. Rood-bruinachtig van kleur.

 

Mungboontjes (zie artikel elders op de site)

Groen-bruinachtig van kleur en ook mini-boontjes. En net als de adukiboontjes, prima warm of koud te eten. De smaak van deze twee bonensoorten is wel heel anders.

Salade van gemengde gedroogde bonen

(voorgerecht voor 4 personen, of lunchgerecht)

Benodigdheden:

  • 300 gram gemengde bonen (100 gram boterbonen, 150 gram rode kidneybonen, 100 gram gedroogde borlotti- of kievitsbonen, 50 gram bruine bonen)
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 volle eetlepel grove mosterd
  • sap van een halve citroen
  • 2-3 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
  • 500 gram sjalotjes
  • 1 rood pepertje, in reepjes gesneden en zaadlijsten verwijderd
  • (evt. zout), versgemalen zwarte peper
  • 1 grote theelepel vloeibare honing
  • 1½ eetlepel azijn
  • eventueel 150 gram dikke plakken ontbijtspek OF
  • eventueel 100 gram zachte geitenkaas OF
  • een blikje tonijn op waterbasis (uitgelekt)
  • 75 gram rucola-sla

Bereidingswijze:

  • Week de verschillende bonen apart, zo'n 6-8 uur, in een kom of hoge schaal met ruim koud water. Kook ze daarna ook weer ieder apart in een pan met 300 ml water in 1-1½ uur beetgaar. Klop in een grote kom een dressing van het citroensap, 4 eetlepels olijfolie en de mosterd. Roer de peterselie en de rode peper erdoor en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Laat de bonen in een vergiet uitlekken en schep ze dan door de dressing. Laat de bonen minstens 15 minuten staan, zodat de dressing er goed in kan trekken.
  • Pel de sjalotjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak de sjalotjes in 10-15 minuten zachtjes bruin en gaar. Schep de honing en de azijn erdoor en warm de sjalotjes nog 5 minuten zachtjes door.
  • Knip de plakken spek in stukken van 4-5 cm en bak ze in een grote koekenpan knapperig bruin. Laat de spekjes op keukenpapier uitlekken. OF:
  • schep op het laatst de verkruimelde zachte geitenkaas erdoor. OF:
  • schep op het laatst de uitgelekte tonijnstukjes erdoor.
  • Schep een van deze drie ingrediënten samen met de sjalotjes door de bonen.
  • Verdeel de rucola-sla over vier grote borden en leg er de bonensalade op. Serveer met dikgesneden volkorenbrood.

Zie ook:

Toegevoegd op: 19-09-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

lekkerbekkie schreef:

Mooi recept, neem vooral kievitsbonen. Vergeten groente helaas. Maar hardstikke lekker. Voordeel is dat het vooraf klaar te maken is.

# 10/01/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.