Bronnen van ijzer, vezels en vitaminen

Bronnen van ijzer, vezels en vitaminen

Krijg jij wel genoeg ijzer, vezels, vitaminen, kalium en calcium binnen? In dit artikel geven we een paar tips waar deze voedingsstoffen in zitten.

Quinoa

Oorspronkelijk komt de plant uit het Andes-gebied. Hoewel het officieel geen graan is, maar familie van suikerbiet en spinazie wordt het wel als zodanig gebruikt. Quinoa is glutenvrij en levert meer eiwit dan andere, echte granen. Het gevat essentiële vetzuren en stoffen die goed zijn voor je hersenen en ook nog een gunstig effect op allergieën hebben. Ook bevat het veel vezels , ijzer, calcium, magnesium en fosfor. De lichtgele, ronde zaadjes zijn makkelijk te bereiden en hebben een nootachtige smaak. Quinoa wordt veel gebruikt ter vervanging van rijst. Van het meel kun je ook brood of koekjes maken. Quinoa moet een 15 tot 20 min koken.

Gierst

Een grassoort met kleine zaadjes. Gierst is rijk aan B-vitaminen zoals B6 en bevat geen gluten. Vitamine B6 is goed voor de spijsvertering en de weerstand. Verder is het een bron van kalium, calcium, magnesium en ijzer. De kleine ronde korrels kunnen als rijst gegeten worden, nadat ze ongeveer een half uur in water of bouillon gekookt hebben. Het kan bijv. in de soep of in de muesli. Van het meel kun je cake of pap maken.

Lijnzaad

Zaad van de plant die vlas heet. Als voedingsmiddel zijn de zaadjes niet erg populair meer. Onterecht want uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat lijnzaadolie bepaalde vormen van kanker kan remmen, zoals longkanker en borstkanker. Lijnzaad bevat essentiële vetzuren , calcium, vitamine B1 , vitamine B2 , ijzer en kalium. Lijnzaadolie is verkrijgbaar bij de drogist in capsules, maar je kunt ook zaadjes door de muesli doen. De zaadjes moeten breken, anders neemt je lichaam de voedingsstoffen niet op.

Toegevoegd op: 10-09-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Anne schreef:

Naast dat Quinoa gezond is, is het ook erg lekker. En je hoeft het maar 5 minuten te koken! lekker makkelijk

# 03/10/2007

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.