Cacao gunstig voor hersenfuncties

Cacao gunstig voor hersenfuncties

Onderzoek uit de koker van Mars, dat een product heeft gemaakt met extra flavonoïden uit cacao, laat zien dat cacao tot drie uur na consumptie zorgt voor toename van bloedtoevoer naar de hersenen. Het zijn de flavonoïden in cacao die de aanmaak van stikstofmonoxide in de bloedvaten bevorderen. Het positieve van meer bloedtoevoer naar de hersenen bij ouderen is dat hierdoor de hersenfuncties kunnen verbeteren. Dat zou vooral bij slaaptekort en vermoeidheid tot flinke verbeteringen leiden.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij jonge vrouwen die gevraagd waren om moeilijke taken uit te voeren, terwijl de activiteit in hun brein bekeken werd met een MRI-scan. Bij de groep vrouwen die een chocolademelkachtig drankje met extra flavonoïden hadden gedronken, werd een grote toename van de bloedtoevoer richting hersenen gezien. Onderzoekers denken nu dat flavonoïden ingezet kunnen worden ter voorkoming van dementie of bij de behandeling daarvan.

Helaas veroorzaken flavonoïden de bittere smaak in chocola. Producenten verwijderen deze stof daarom grotendeels voor het maken van de mild smakende melkchocolade. Het nadeel van chocolade is natuurlijk ook het hoge gehalte aan suiker. Maar daar kan iets aan gedaan worden. Met melk en cacao kan toch een lekker drankje gemaakt worden, waarbij  wat honing als zoetstof kan  worden gebruikt. Dezelfde flavonoïden komen ook voor in groene thee en rode wijn, die ook al in verband zijn gebracht met verbeteringen in de bloedsomloop.

Toegevoegd op: 27-02-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.