Cacao heeft een gunstige werking op de hersenen

Cacao heeft een gunstige werking op de hersenen

Een onderzoek van fabrikant Mars, dat een product heeft gecreerd met extra flavonoïden uit cacao, laat zien dat cacao tot 3 uur na innemen, zorgt voor extra bloedtoevoer naar de hersenen. Flavonoïden, welke aanwezig zijn in cacao, bevorderen de aanmaak van stikstofmonoxide in de bloedvaten. Het positieve van meer bloedtoevoer naar de hersenen bij ouderen is dat hierdoor de hersenfuncties kunnen verbeteren. Dat zou vooral bij slaaptekort en vermoeidheid tot flinke verbeteringen leiden.

Het onderzoek betrof jonge vrouwen die gevraagd waren om moeilijke taken uit te voeren, terwijl de activiteit in hun brein bekeken werd met een MRI-scan. Bij de groep vrouwen die een chocolademelkachtig drankje met extra flavonoïden hadden gedronken, werd een significante toename van de bloedtoevoer richting hersenen gezien. Onderzoekers denken nu dat flavonoïden ingezet kunnen worden ter voorkoming van dementie of bij de behandeling daarvan.

Helaas veroorzaken flavonoïden de bittere smaak in chocola. Producenten verwijderen deze stof daarom grotendeels voor het maken van de mild smakende melkchocolade. Het nadeel van chocolade is natuurlijk ook het hoge gehalte aan suiker. Echter, daar kan iets aan gedaan worden. Met melk en cacao kan toch een lekker drankje gemaakt worden, waarbij eventueel wat honing als zoetstof wordt gebruikt. Dezelfde flavonoïden komen ook voor in groene thee en rode wijn, die ook al in verband zijn gebracht met verbeteringen in de bloedsomloop.

Toegevoegd op: 12-02-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Judith schreef:

Gaat het gebruik en Thyrax en cacao samen. Kan je afvallen van afslankcacoa in gebruik met thyrax 0,1

# 30/03/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.