Commercieel dieet versus medisch dieet

Commercieel dieet versus medisch dieet

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Bijna iedereen heeft wel iemand in zijn/haar vriendenkring die bezig is met afvallen en diëten. De een op hun eigen manier, de andere roept hulp in en eindigt bij een diëtist. Uit onderzoek is gebleken dat de personen die het op hun eigen manier aanpakken, het er beter vanaf brengen dan de mensen met professionele hulp.

Onderzoek door wetenschappers van de Britse ‘Birmingham University' onder leiding van Kate Jolly suggereert dat commerciële programma's voor gewichtsverlies niet alleen goedkoper maar ook effectiever zijn. Dieetprogramma's onder begeleiding van professionals werden door de onderzoekers vergeleken met bekende en populaire diëten. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat de dieetprogramma's onder begeleiding van professionals nauwelijks effect hebben. Juist de commerciële varianten helpen mensen over het algemeen om af te vallen.

Resultaten

Wat er uit het onderzoek naar voren kwam is het volgende. Alle dieters werden na 12 weken afvallen gemeten. Een commercieel dieet scoorde met een gemiddelde van 4,4 kilogram gewichtsafname het beste. Afvallen onder begeleiding van een professioneel team scoorde het laagste met 1,4 kilogram als gemiddeld gewichtsverlies.

Conclusie

Er wordt fel gediscussieerd over het feit dat een commercieel dieet wel slaagt waar de gezondheidszorg faalt. Komt het door een slecht marketingbeleid of kunnen commerciële bedrijven de wensen van de klant beter inschatten? Wij denken dat het antwoord simpel is. Als je zelf gaat afvallen, dan wil je dit ook echt. Je zoekt zelf een methode die jou aanstaat. Je motivatie is groter en je neemt zelf beslissingen. Wanneer je je beslissingen van de professionele hulp laat afhangen, dan doen zij het werk voor jou. Terwijl je het uiteindelijk zelf moet doen en je dus met een verkeerde instelling begint.

Toegevoegd op: 01-01-2013 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Paul schreef:

Het onderzoek van Kate Jolly had betrekking op één commercieel programma, namelijk het Weight Watchers dieet. Uit het onderzoek volgt dus niet dat commerciële dieetprogramma's altijd effectiever zijn.

# 07/03/2013

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.