Feestelijke en gezonde recepten voor de kerstdagen - Deel 3: Desserts

Feestelijke en gezonde recepten voor de kerstdagen - Deel 3: Desserts

Bij een kerstdiner wordt ook vaak een dessert geserveerd. Vandaag doen we in het derde deel van de Kerstgerechten-serie een aantal suggesties voor je.

Recepten die al eerder op de site geplaatst zijn:

Attentie: zoals elders reeds diverse malen vermeld, raden wij aan om desserts niet direct na of aansluitend aan de maaltijd te eten, maar liefst eerder op de dag, bij voorkeur in de namiddag. Maar we kunnen ons voorstellen dat je met de feestdagen de verleiding niet kunt weerstaan om zo'n bijzonder en lekker hapje als dessert te serveren. Groot gelijk voor deze ene keer, want als je toch een toetje uitkiest, neem dan deze heerlijke en gezonde versie. Het zijn recepten van Gillian McKeith uit haar boek "You are what you eat".

Gebakken appels met rozijnencompote

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 4 goudreinetten, uitgeboord en in de breedte gehalveerd
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels sultana's
  • 2 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)

Bereidingswijze

  • Verwarm de over voor tot 200°C/gasstand 6.
  • Doe de appels in een ovenvaste schaal.
  • Meng de rozijnen met de sultana's en vul hiermee de appelhelften. Sprenkel een beetje siroop in elke appelhelft.
  • Bak gedurende15-20 minuten en serveer warm.

Peren in siroop

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 4 peren, geschild
  • 1 dessertlepel gerstemoutsiroop
  • 2 stuks steranijs

Bereidingswijze

  • Doe de peren in een grote pan, voeg de siroop en steranijs toe en vul de pan met kokend water tot de peren helemaal onder water staan.
  • Breng weer aan de kook, draai de hittebron lager en laat 10 minuten stoven.
  • Laat de peren afkoelen en haal ze dan uit het siroopmengsel.
  • Laat de siroop in koken tot 100ml.
  • Sprenkel de ingedikte siroop over de peren en serveer.

Paradijselijk toetje met passievruchten

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 200 gram verse aardbeien, ontkroond
  • 4 passievruchten, gehalveerd
  • verse muntblaadjes

Bereidingswijze

  • Snijd de aardbeien en schik ze in waaiervorm op een bord of platte schaal.
  • Schep de inhoud van de passievrucht op de aardbeien; garneer met de muntblaadjes en serveer.

Kaneel-rijstpudding

Dit is een geweldig dessert, vol vitamine B. Als je gestresst bent, of behoefte hebt aan een natuurlijk gezoete hap, dan heb je hier het ideale recept te pakken! Geschikt voor 4 personen.

Benodigdheden

  • 325g bruine langkorrelrijst
  • 1,5 liter rijstemelk
  • 1 kaneelstokje, gehalveerd
  • sap en schil(rsp) van 1 citroen

Bereidingswijze

  • Doe de rijst, rijstemelk, kaneel en het citroensap in een middelgrote pan.
  • Breng dit aan de kook; zet dan de hittebron lager en laat het geheel 30-40 minuten stoven, onder af en toe roeren. Voeg zo nodig wat meer rijstemelk toe. De rijst dient heel zacht en gaar te zijn en de vloeistof moet goed geabsorbeerd zijn.
  • Serveer warm of koud, besprenkeld met citroenschil.

Blauwe bessen-/appelgelei

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 1 liter versgeperst appelsap
  • 6 theelepels agar agar vlokken (zeewiersoort, verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels)
  • 1 grote theelepel (Engelse maat) natuurlijk vanille essence
  • 250 gram verse blauwe bessen.

Bereidingswijze

  • Doe de appelsap in een kleine steelpan en breng aan de kook. Voeg de agar agar vlokken toe en draai dan de hittebron later; laat 2 minuten sudderen.
  • Neem van de hittebron af en laat afkoelen. Voeg dan de vanille essence toe.
  • Doe de blauwe bessen in een glazen schaal, schenk de gelei erover en laat 2 uur in de koelkast opstijven.

Citroen panacotta

Dit gerecht is gemaakt met agar agar vlokken. Het is een zeewier en de smaak is neutraal, zodat het zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt kan worden.

Het werkt verkoelend en werkt gunstig op de organen, met name op de lever. Geschikt voor 4 personen.

Benodigdheden

  • 5ml rijstemelk
  • sap en schil (rasp) van 1 citroen
  • 1 eetlepel gerstemoutstroop
  • 2 dessertlepels agar agar vlokken

Bereidingswijze

Breng de melk, het citroensap en de gerstemoutstroop aan de kook. Draai de warmtebron lager naar "simmer" en voeg de agar agar en citroenrasp toe. Laat zachtjes 3-4 minuten doorkoken. Haal van de warmtebron af en laat afkoelen.

Schenk in 4 kleine vormpjes en laat 2-3 uur afkoelen en opstijven.

Kastanjecrème parfait

Een heel bijzonder feestelijk recept voor 4 personen.

Benodigdheden

  • 125 gedroogde kastanjes, 12 uur geweekt in koud water
  • 50 gram gemalen oecannoten of amandelen
  • 250 ml rijstemelk
  • 500 nl amasake
  • 1 grote theelepel vanille essence
  • 1 grote theelepel gemalen kaneel, plus nog wat extra voor de garnering
  • een kwart grote theelepel gemalen nootmuskaat
  • 2 eetlepels agar agar vlokken
  • 1 eetlepel amandelschaafsel

Bereidingswijze

  • Doe de kastanjes in een middelgrote pan en schenk er 250 ml water bij. Breng aan de kook en zet de warmtebron lager; laat 20 minuten sudderen tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en bewaar het kookvocht.
  • Doe de kastanjes in een food processor, samen met de pecannoten of amandelen, en blend het geheel tot een gladde massa. Voeg dan de rijstemelk, amasake, vanille, kaneel en nootmuskaat toe en blend tot e.e.a. romig is.
  • Verwarm 125 ml van het bewaarde kookvocht en voeg de agar agar toe. Roer om dit op te lossen en schenk in de ingeschakelde foodprocessor. Meng e.e.a. goed door elkaar.
  • Schenk in 4 glazen schaaltjes en laat afkoelen en opstijven. Garneer met amandelschaafsel en gemalen kaneel.

Citroen mousse

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 4 citroenen
  • 4 rijpe avocado's, ontpit, gepeld en gepureerd
  • sap van een halve citroen
  • sap van een halve sinaasappel
  • 250 gram ontpitte dadels
  • 2 eetlepels ahornsiroop ("maple syrup")
  • rasp van 1 citroen

Bereidingswijze

  • Haal met een scherp mesje de schil van de citroenen en laat de vrucht heel. Snijd door de helft en verwijder de pitten.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de citroenrasp, in een keukenmachine en blend tot e.e.a. zacht en egaal is. Schep in dessertschaaltjes en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer bij het serveren met wat citroenrasp.

Zelf vind ik dit gerechtje het lekkerst met wat (soja)room erbij...

Toegevoegd op: 14-12-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.