Dikke buik? Pas op voor ontstekingen!

Dikke buik? Pas op voor ontstekingen!

In de meeste gevallen loopt iemand met een dikke buik meer risico op hart- en vaatzieken en diabetes type-2. Maar wanneer je veel meer gezonde dan ongezonde vetten eet, wordt de kans op deze ziekten veel kleiner. Lange tijd werd gedacht dat vetcellen inactief zijn en alleen dienen als opslagplaats voor energiereserves. Sinds 10 jaar wordt langzaam duidelijk dat vetcellen wel degelijk actief kunnen zijn.

Vetcellen blijken intelligente "chemische fabriekjes" te zijn die allerlei stoffen produceren die invloed uitoefenen op onder andere de stofwisseling en het afweersysteem. Vooral buikvet dat opgehoopt is rond de maag en de lever blijkt actief te zijn. Wereldwijd wordt op grote schaal onderzoek gedaan naar de eigenschappen van vetcellen, maar dit is zo ingewikkeld dat het nog meer vragen opwekt dan antwoorden.

Hongeropwekkers en ontstekingen

Wel is duidelijk dat dikke vetlagen in de buik niet alleen honger kunnen opwekken, maar ook een chronische ontsteking kunnen veroorzaken. Wanneer vetcellen groeien, trekken ze meer immuuncellen aan, welke ontstekingseiwitten afgeven, die mede oorzaak kunnen zijn van diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. Toch krijgen lang niet alle dikke mensen deze ziekten. Dr. R. Stienstra van het Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft daarom onderzocht of binnen dikke vetlagen zich onder alle omstandigheden ontstekingshaarden ontwikkelen. Hij voerde muizen vet, diende ze een anti-diabetesmedicijn toe en kreeg zo inzicht in een aantal ingewikkelde processen in muizenlichamen.

Ontstekingen zonder gevolgen

Uit het onderzoek werd duidelijk dat vetcellen, gevuld met onverzadigde vetten uit vis en plantaardige olie, wel een ontsteking veroorzaken, maar zonder schadelijke gevolgen. De immuuncellen die werden geactiveerd, waren dezelfde die gevonden worden in spieren en in niet-ontwikkelde vetweefsels in slanke mensen. Waarschijnlijk stimuleren deze goede immuuncellen ook de groei van de vetweefsels, waardoor deze beter vetzuren kunnen opslaan. Zo voorkomen deze immuurncellen dat vrije vetzuren door het lichaam zwerven en schade voorzaken. Vetcellen gevuld met verzadigd vet zijn overigens wel schadelijk. Omdat het onderzoek tot nu toe alleen op muizen is verricht, kunnen er vooralsnog geen conclusies over vetcellen bij mensen uit worden getrokken. Daar is nu wel een onderzoek naar gestart.

Toegevoegd op: 09-09-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

ayse schreef:

ja, julliee hebben wel gelijk hoor vetlagen zijn erg.!

# 06/01/2008

spees schreef:

jaa ben het met je eens ayse!

# 15/06/2009

caner schreef:

ik ben heel dun ik wil vetbuik dikke buik hebben hoe doe ik dat!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 08/02/2010

Pelle schreef:

En ik, en ik, en ik Tuhduhduhduhduh Ik ben te dik

# 01/06/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.