Emotionele Vrijheidstechnieken

Emotionele Vrijheidstechnieken

Energie-psychologie (EFT) is een verzamelnaam voor diverse methodes, zoals Emotional Freedom Techniques, Emotionele Vrijheidstechnieken, Emotioneel Evenwicht, en ongetwijfeld nog vele andere benamingen.

Het is een verrassend en verbazend eenvoudige en zeer effectieve manier om psychosomatische klachten, (diepgewortelde) emotionele blokkades zoals woede, angsten, verdriet en zelfs verslavingen en fobieën te behandelen. Met vaak slechts een paar behandelingen kan deze techniek een uitkomst bieden waar met soms jarenlange reguliere behandelingen niet het gewenste resultaat werd bereikt.

In de oosterse geneeswijze wordt al vele eeuwen volgens dit principe gewerkt. Hiervan is een westerse en modernere versie ontwikkeld, waarbij de grondslag nog steeds dezelfde is gebleven: simpel gezegd komt het allemaal neer op het werken met energie.

De werkwijze bij de diverse methoden verschillen onderling, maar het principe is bij allemaal hetzelfde: er wordt gewerkt met de energiekanalen ofwel meridianen in het lichaam. Deze energiekanalen hebben, verspreid over het lichaam, een aantal punten, over het algemeen start- of eindpunten. Bij acupunctuur werkt men ook met deze punten. Al die punten corresponderen met een bepaald orgaan en/of een daarmee samenhangende negatieve emotie (bijv. angst, verdriet, pijn, etc.). Door nu deze punten te stimuleren, door bijvoorbeeld zachte druk, massage, kloppen; beide hersenhelften in balans te brengen en tegelijkertijd het probleem / de negatieve emotie te onderkennen, wordt stap voor stap de "impact" van de emotie verminderd en vaak geheel geëlimineerd. De punten waarmee gewerkt wordt, bevinden zich voornamelijk op het gezicht, op de romp en op de handen en vingers.

Met deze methode worden dus de emoties aangepakt. Als emoties niet goed verwerkt worden, ontstaat er een blokkade; het energiesysteem functioneert dan onvoldoende. In de reguliere geneeskunde richt men zich vaak alleen of hoofdzakelijk op de (lichamelijke) symptomen en niet op de oorzaak van het emotionele trauma dat hieraan ten grondslag kan liggen.

De in de energie-psychologie gebruikte methodes zijn - na uitvoerige persoonlijke instructie, hetzij individueel, hetzij tijdens een workshop - uitstekend geschikt als middelen tot zelfhulp. De methodes zijn ook bijzonder geschikt voor kinderen.

Bij de behandeling houdt de cliënt gewoon alle kleding aan en is het belangrijk dat hij of zij actief meewerkt. Het is dus niet een behandeling die men passief ondergaat. Het geeft vaak een gevoel van vrijheid, onafhankelijkheid, om na het aanleren van dit systeem zelfstandig aan de slag te kunnen en daadwerkelijk de klachten te kunnen verminderen c.q. opheffen. Vanzelfsprekend dienen doktersadviezen en voorgeschreven behandelingen of medicijnen niet zomaar terzijde worden geschoven.

English View this article in English: Emotional Freedom Techniques.

Toegevoegd op: 22-04-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.