Ben jij een emotionele eter?

Ben jij een emotionele eter?

De drie stappen die je nodig hebt om af te vallen zijn simpel: een combinatie van cardiotraining, krachttraining en een gezond dieet. Maar dat het concept simpel is, wil nog niet zeggen dat het afval-proces zelf makkelijk is. Trainen kan moeilijk zijn; Het allermoeilijkste echter is het onder controle houden van je eetbuien. Soms eten we meer uit emotie dan uit honger.

Eten uit emotie

"Emotioneel eten" betekent grote hoeveelheden eten, terwijl je eigenlijk geen honger hebt. Je bent een emotionele eten als je eet om bijvoorbeeld te volgende redenen:

 • spanning
 • depressie
 • boosheid
 • verveling
 • eenzaamheid
 • frustratie
 • ongerustheid
 • verdriet

Experts zeggen dat 75% van de mensen met overgewicht last heeft van tenminste een van bovenstaande verschijnselen.

Vind uit waarom je teveel eet

De eerste stap om van de problemen af te komen, is uitvinden welke situatie of gevoelens je emotionele eetbuien veroorzaken. Eet je meer op je werk omdat je het daar druk hebt, of omdat je je juist daar verveelt? Eet je meer op feestjes of sociale gelegenheden omdat je je daar nerveus of ongemakkelijk voelt? Eet je teveel omdat je een slecht zelfbeeld hebt?

Houd een voedingsdagboek bij om uit te vinden waardoor je eetbui veroorzaakt wordt. Noteer wanneer je een eetbui hebt en hoe je je op dat moment voelt. Je emoties onder woorden brengen is ook een belangrijke stap tot het oplossen ervan.

Alternatieven voor eten

Ga wanneer je een eetbui hebt iets anders doen. Als je met iets anders bezig bent, gaat de drang om te eten vaak weg. Doe bijvoorbeeld een van de volgende dingen:

 • Ga fitnessen of kies voor een andere vorm van beweging. Zo verbrand je juist calorieën, in plaats van ze in te nemen. Sporten helpt om van stress af te komen.
 • Bel iemand (bijvoorbeeld een goede vriend) om over je emoties te praten.
 • Lees een krant of een boek. Dit helpt om tot rust te komen.
 • Ga - indien beschikbaar - de hond uitlaten. Ook wandelen helpt om van stress af te komen. Met wandelen verbruik je eveneens calorieën in plaats van ze in te nemen.
 • Ga schoonmaken of het huishouden doen.

En zo zijn er nog vele andere bezigheden. Vind uit welke dingen voor jou effectief zijn om je gedachten van eten af te brengen.

Toegevoegd op: 14-06-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

ikkeuh schreef:

eej ik ben een beetje te dik ale andere mensen zeggen dat ik goed ben maar ik wilt toch wel 3 kilogram afvallen hoe kan ik dat doen??

# 18/11/2007

lise schreef:

hoe je dat kan doen? Ongeveer 15oo kilocalorieen eten op een dag, inplaats van 2000, en veel bewegen. Zeker iedere dag een half uur, maar het belangrijkste is, chokolade, snoep, koekjes, chips en andere vettige dingen laten staan. dat je het in huis hebt of in de winkel ziet liggen, betekend nog niet dat je het moet eten of kopen. Want ieder pondje gaat in het mondje. dan kotm het wel goed. Vooral bewegen!! SUCCES!

# 15/12/2007

louise schreef:

Drie kilo is niks natuurlijk, ik denk zelfs dat het amper te zien is, in ieder geval heb ik een overgewicht van tien kilo gestopt met roken en voila ineens zit het eraan. ben nu bezig met een fitness plan en hoop echt dat het helpt,,,,,,,,,,waren het er nog maar drie. Succes in ieder geval

# 19/01/2008

Dietiste in opleiding schreef:

Als je graag 3 kilogram eraf wilt, moet je niet zomaar minder gaan eten. Je moet wel zorgen dat je alle stoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. De beste tip: vermijd zoveel mogelijk transvetzuren, verzadigde vetten en houd de koolhydraten beperkt. Eet in plaats van koekjes etc. een appel of ander stuk fruit. Dat is gezond en zo kun je makkelijk afvallen. Heb je geen zin in allleen fruit. Doe het dan in de yoghurt of blender. Succes met afvallen

# 17/02/2008

Patricia schreef:

Mannen zijn altijd bezig, zij voelen de onrust in zich en weten niet wat ze ermee moeten doen, ook wij vrouwen voelen deze onrust. Het maakt niet uit wat wij doen, ze is er gewoon. Wij moeten deze onrust gewoon los laten.....

# 30/03/2009

sabrina schreef:

door veel te sexen en gezond eten raak je die 3kilo ook wel kwijt. spreek uit ervaring! succes

# 27/10/2011

ol schreef:

zo is het inderdaad

# 13/05/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.