Feestelijke en gezonde recepten voor de kerstdagen

Feestelijke en gezonde recepten voor de kerstdagen

Kerst is voor de meeste mensen altijd weer een leuk en sfeervol feest. Daarbij hoort vaak een diner. Helaas zijn de meeste kerstdiners niet bepaald gezond en mensen komen in de decembermaand gemiddeld 2 kilogram aan. Daarom vanaf vandaag een serie suggesties voor heerlijke gerechten om van te smullen met de feestdagen (en alle andere dagen van het jaar natuurlijk ook!) die licht te verwerken en gezond zijn. De recepten zijn overwegend vegetarisch; soms wordt vis of kip in het gerecht verwerkt, maar die kun je er natuurlijk uitlaten of los erbij serveren.

Ben je zelf toch meer van de traditionele gerechten, maar zijn er vegetariërs onder je gasten, grijp dan niet meteen naar de kaaskroketten als alternatief, maar verras ze eens met een kwalitatief goed gerecht, zodat ook zij het gevoel hebben dat er aan hun maaltijd liefde en zorg is besteed.

Houd het simpel en maak gerechten die je zoveel mogelijk van te voren kunt klaarmaken.

Ga voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit: overlaad jezelf en je gasten niet met allerlei zware gerechten. Wil je een meergangen-diner, serveer dan kleine porties en begin met een eenvoudige maar lekkere salade, gevolgd door een licht bouillonnetje.

We hebben al heel wat heerlijke recepten op onze site staan en we verwijzen daar dan ook graag naar; je kunt alle gerechten als "losse bouwstenen" gebruiken om zelf je kerstdiner samen te stellen.

Hieronder wat suggesties. Alle recepten staan of komen op Lekker-In-Je-Vel.nl onder de button "Recepten". Kijk elke dag op de site voor suggesties!

Suggestie voor kerstdiner waar je alle kanten mee op kunt:

Geschikt voor vegetariërs, maar je kunt er net zo makkelijk voor de anderen iets van vlees of vis aan toevoegen. Leef je uit!

Wat wij zelf handig vinden, is om het "basis-gerecht" op tafel te zetten, met daar omheen een aantal extra ingrediënten in aparte schaaltjes, zodat iedereen kan pakken wat hij/zij wil.

1e gang: Gemengde salade

Gemengde saladeGemengde salade van verschillende slasoorten (evt. kant en klaar te koop in koelvak supermarkt) met wortel juliennereepjes (kant en klaar te koop), alfalfa. Apart in schaaltjes: ongezouten, naturel cashewnoten of walnoten, olijfjes, feta, zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten, evt. wat zalmsnippers, etc.

Met citrusdressing (apart serveren). Gebruik geen crème fraîche of andere vette slasauzen. Deze bevatten veel te veel "loze calorieën".

2e gang: Soep

Kopje groentebouillon (kan van tablet, of poeder, maar erg lekker is de bouillon van geroosterde groenten; ook lekker als mager en gezond sausje over rijst of groente). [evt. zalmreepjes, of reepjes omelet]

3e gang: Het hoofdgerecht

Serveer een feestelijke ovenschotel, zoals:

(je kunt ze vooraf maken en ook invriezen) [eventueel apart roergebakken kipreepjes serveren]

Server geen nagerecht. Fruit of ijs direct na een zware maaltijd is zeer onverstandig. Fruit en ijs bestaan uit suikers, die je lichaam niet meer kan verwerken. Ook krijg je door ijs nog eens een hele hoop extra calorieën te verwerken, wat in vet zal worden omgezet. Fruit direct na de maaltijd veroorzaakt ook een opgeblazen gevoel.

Een uurtje na het diner

Feestelijke thee, bijv. uit het Twinings assortiment (die hebben ook vele soorten groene thee!), met hele pure chocolade of handgemaakte kokosbonbons.

Toegevoegd op: 12-12-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.