Lekker in je vel met bonen - Deel 1: Flageolets

Lekker in je vel met bonen - Deel 1: Flageolets

Vanaf vandaag een serie artikelen over bonen. Ze worden al gauw geassocieerd met wintergerechten, maar bonen kunnen op elk gewenst moment. En ze mogen best eens in het zonnetje gezet, want er zijn heel veel verschillende soorten, ieder met zijn eigen, specifieke smaak. We zullen er een aantal nader toelichten. Sommige soorten kun je gewoon in de (beter gesorteerde) supermarkt kopen; voor andere zul je naar een goed gesorteerde groentewinkel, delicatessenzaak of natuurvoedingswinkel moeten. Doe het eens, ga eens op bonenspeurtocht; het is beslist de moeite waard. Zie elders op de site onze andere, korte artikeltjes en vermeldingen over bonen. Ze zijn heel gezond en je kunt er eindeloos mee variëren.

Bonen koken: hoe doe je dat?

Er zijn gedroogde bonen en bonen uit blik. Als je veel tijd hebt en je weet een dag van te voren wat je de volgende dat gaat klaarmaken, kies dan voor gedroogde bonen. Gedroogde bonen moeten namelijk ongeveer 6 tot 8 uur worden geweekt in ruim water. En houd rekening met het volgende: hoe ouder de boon, hoe langer de weektijd. En na het weken moeten de bonen nog ca. 40 tot 60 minuten worden gekookt. Het weekproces kan met een paar uur worden verkort door de bonen even aan de kook te brengen en ze dan met het deksel op de pan te laten weken. Je hoeft in principe helemaal geen zout aan het kookwater toe te voegen, maar heb je het idee dat je niet zonder zout kunt, voeg dit dan pas op het laatste moment toe, omdat de bonen hard kunnen worden als ze gekookt worden met zout.

Heb je maar weinig tijd en wil je pas vlak voor het avondeten beginnen met het bereiden van je bonengerecht, dan kun je bonen in blik nemen; die zijn al geweekt en gaar. Eerlijk is eerlijk: blikbonen zijn een goed alternatief voor gedroogde bonen, maar qua smaak en samenstelling zijn ze absoluut stukken minder dan de gedroogde exemplaren. Bonen uit blik zijn bovendien vaak iets zachter dan zelf geweekte bonen. Veel mensen vinden een wat stevigere "beet" lekkerder en vooral in salades staat een stevig boontje mooier dan zo'n ingezakt geval. Vergeet ook niet de toegevoegde stoffen zoals zout, suiker en conserveermiddelen in de blikvariant!

Let op: handig om te weten voordat je met bonen aan de slag gaat: voor de meeste bonen geldt: 100 gram gedroogde bonen is gelijk aan circa 250 gram gekookte bonen.

In de komende tijd geven we je een overzichtje van wat - al dan niet bijzondere - bonensoorten, alsmede wat recepten met bonen; vandaag de eerste.

Flageolets

De flageolet komt uit Frankrijk. Het is een stevig, wit of lichtgroen boontje met een romige smaak. De flageolet is een verfijnde boon die mooi heel blijft bij het koken. In Frankrijk wordt de boon vaak gecombineerd met lamsvlees.

Vandaar dit recept met lamsvlees. Maar als je vegetariër bent, kun je het recept eenvoudig aanpassen; alleen met groenten en kruiden is het ook erg lekker. In plaats van de lamsvleesbouillon gebruik je dan groentebouillon, van tablet, poeder of zelfgetrokken. Je hoeft dan de bouillon uiteraard niet te zeven. Eventueel kun je er nog 3 kleuren paprika aan toevoegen, die je van te voren kort geroerbakt hebt.

Pittige lamsbouillon met flageolets

(maaltijdsoep voor 4 personen)

Benodigdheden:

  • 250 gram gedroogde flageolets
  • (300 gram lamsschouder, in stukjes)
  • ½ citroen
  • 1 ui
  • 1 kaneelstokje
  • 5 takjes tijm
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 1 stukje foelie
  • (zout), versgemalen peper
  • 2 verse mini-stokbroodjes, bruin, meergranen of volkoren
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook of munt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie mild
  • 250 gram kerstomaatjes

Bereidingswijze:

Week de flageolets 6-8 uur in een kom of hoge schaal met ruim koud water. Laat ze in een vergiet uitlekken en kook ze daarna in een pan met driekwart liter water in 1-1½ uur gaar. Halveer de ui en rooster de ongepelde helften in een droge pan op het vuur bruin. Schenk er 1¼ liter koud water bij en voeg het vlees toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en schep het schuim eraf. Snijd intussen een dun stukje schil van de citroen, zo ongeveer 5 cm. Voeg aan de bouillon kaneel, citroenschil, foelie, peperkorrels, 3 van de 5 takjes tijm toe. Laat de bouillon 1½ uur zachtjes trekken. Maak een schone theedoek vochtig en leg die in een zeef. Hang de zeef boven een schone pan en schenk de bouillon erdoor. Laat vervolgens de gekookte flageolets uitlekken in een zeef.

Verwarm de (oven-)grill voor. Snijd de mini-stokbroodjes schuin in 8-12 lange plakken en leg ze op een bakplaat. Schuif de plaat onder de grill en rooster de plakken in enkele minuten goudbruin. Je hebt nu zgn. "crostini".

Hak de knoflookteentjes fijn en ris de blaadjes van de laatste twee tijmtakjes. Verwarm de olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook met tijm zachtjes. Schep de helft van de flageolets erdoor en pureer dit mengsel in de keukenmachine. Breng de puree op smaak met peper (evt. zout) en roer er desgewenst (liever niet) nog een scheutje olijfolie door.

Verwarm de bouillon opnieuw. Breng de bouillon op smaak met wat citroensap en peper. Roer de rest van de flageolets, de kerstomaatjes (en evt. ook de stukjes lamsvlees) erdoor en warm de soep dan nog een paar minuutjes door tot de tomaatjes net zacht beginnen te worden. Schep de soep in warme diepe borden. Bestrijk de crostini royaal met de flageoletpuree en strooi de fijngehakte munt of bieslook erover. Serveer de crostini apart bij de soep.

Meer over kidneybonen, witte bonen en bruine bonen, vind je in deel 2.

Zie ook:

Toegevoegd op: 08-09-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

IJsbrand Vreugdenhil schreef:

Ik mis een een paar belangrijke bonen oa. de kikkererwt en de doperwt

# 10/02/2012

Rob schreef:

Flageolets zijn in de diepvries te koop bij Turkse winkels

# 09/11/2013

c.m.eijkman schreef:

waar kan je flageolets kopen?

# 03/11/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.