Genieten

Genieten

En het laatste onderwerp van onze januari-special is Genieten. Want we zijn weer erg belerend bezig geweest natuurlijk, met de vorige drie onderwerpen. Alleen we willen je wakker schudden. Toch is het aspect "genieten" hierbij ook heel erg van toepassing en minstens even belangrijk in het dagelijks leven. En het is bovendien een essentieel onderdeel van je project om te stoppen met roken of om je gewicht onder controle te krijgen en te houden.

Want we zijn weer erg belerend bezig geweest natuurlijk, met de vorige drie onderwerpen. Alleen we willen je wakker schudden.
Toch is het aspect "genieten" hierbij ook heel erg van toepassing en minstens even belangrijk in het dagelijks leven. En het is bovendien een essentieel onderdeel van je project om te stoppen met roken of om je gewicht onder controle te krijgen en te houden.

Zeg eens... wanneer heb jij voor het laatst echt genoten en van wat? Hing dat genieten samen met eten, met snacks, met roken? Of met het kopen of krijgen van iets heel duurs? Word je eens bewust van jouw visie op "genieten".
Natuurlijk kun je van eten genieten, of blij zijn met een pas aangeschaft duur artikel.
Maar word je ook eens bewust van het feit dat je het begrip "genieten" zelf gekoppeld hebt aan bepaalde gewoontes? En dat je die ook weer heel gemakkelijk kunt "ont-koppelen" en vervangen door andere vormen van genieten?
Neem bijvoorbeeld de aspecten stoppen met roken en afvallen. Als je daar al met tegenzin aan begint, heb je de eerste sabotage al gecreëerd. Je kunt jezelf heel simpel aanleren om dat met plezier te doen, en om te genieten van elke millimeter vooruitgang in het proces. En om te genieten van je nieuwe leefstijl; van bewegen; van het feit dat je je emoties anders gaat verwerken. Je kunt gaan genieten van gezelschap; van dieren, van je kinderen. Kleine geluksmomentjes die je vanaf nu gaan opvallen. Genieten van het feit dat je leeft en dat je nu eindelijk beseft dat JIJ bepaalt hoe je op bepaalde situaties reageert.
Genieten van het ontluiken van natuur; van wolkenluchten; van mooie landschappen; van muziek; van je hobby... vul zelf maar aan.

Lachen is ook heel belangrijk. We hebben er al eerder een artikel aan gewijd. Wees niet zo zwaar op de hand over alles en lach je frustraties eens weg.
Zelfs een glimlach doet al wonderen. Glimlach vanaf nu ook eens naar jezelf. En geniet van jezelf, met al je  gebreken en tekortkomingen. Geniet ervan dat jij op deze aarde bent. Dat uitgerekend JIJ degene was, die van al die zwemmende zaadjes als eerste de eindstreep mocht halen en uit mocht groeien tot een Menselijk Wezen. En niet zomaar een; nee, een Uniek Menselijk wezen, want van jou is er geen tweede en er zal nooit een tweede identiek exemplaar van jou komen ook. Alleen dat is al een glimlach waard, toch? Geniet van deze wetenschap en wees blij met je unieke zelf. Jij verdient het om te genieten. Gun het jezelf! En vergeet vanaf nu ook niet om te genieten van je schone, opgeruimde huis, van je nieuwe gewicht en van je schone(re) longen!

Toegevoegd op: 20-01-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.