Vijf verrassende redenen voor gewichtstoename deel 5: menopauze

Vijf verrassende redenen voor gewichtstoename deel 5: menopauze

Hieronder geven we je de vijfde en laatste van vijf factoren waardoor de weegschaal "doorslaat" terwijl je absoluut het tegendeel verwacht.

Bij vrouwen zou die "onverklaarbare" gewichtstoename ook weleens kunnen komen door de menopauze.

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen, verschilt behoorlijk, maar de meesten zijn toch van middelbare leeftijd en velen daarvan zijn fysiek minder actief dan toen ze jonger waren. Naarmate we ouder worden, gaat onze stofwisseling van nature wat langzamer werken. En tegelijkertijd kunnen de hormonale veranderingen meer eetlust, depressie en slechte nachtrust veroorzaken.

Het is een combinatie van factoren. Als vrouwen in de menopauze komen, verdwijnt het hormoon oestrogeen. Hierdoor gaan hun vormen veranderen, doorgaans worden de heupen en dijen smaller en wordt de taille breder.
De oplossing voor het bestrijden van dit extra buikvet is: zorgen dat de stofwisseling en calorieverbranding op een hoger peil gebracht wordt.
Het is heel belangrijk voor vrouwen om krachttraining te doen, zoals gewichtjes heffen. Dit en beweging in het algemeen, is ook essentieel bij het voorkomen van botontkalking, een euvel dat vaak voorkomt en/of verergert tijdens de overgang. Een goede combinatie van beweging en een gezond, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan calcium en vitamine D is de beste methode om gewichtstoename in de menopauze te voorkomen c.q. bestrijden.

Andere artikelen in deze serie:

Toegevoegd op: 21-11-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

lia van vliet schreef:

hoe verkom ik dat ik blijf aankomen tijdens mijn overgang.

# 06/04/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.