Hoe breng ik balans in mijn gestreste gezin?

Hoe breng ik balans in mijn gestreste gezin?

Tja.... als je deel uitmaakt van een gezin, dan heb je rekening te houden met elkaar. Je ben nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de overige gezinsleden. Verschillende karakters bij elkaar op enkele vierkante meters. Dat kan behoorlijk irritant zijn. Vooral als iedereen z'n eigen gang gaat en totaal geen rekening houdt met de ander. Het kan ook het tegenovergestelde zijn: een teveel aan betrokkenheid bij de anderen.

Tja.... als je deel uitmaakt van een gezin, dan heb je rekening te houden met elkaar. Je ben nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de overige gezinsleden. Verschillende karakters bij elkaar op enkele vierkante meters. Dat kan behoorlijk irritant zijn. Vooral als iedereen z'n eigen gang gaat en totaal geen rekening houdt met de ander. Het kan ook het tegenovergestelde zijn: een teveel aan betrokkenheid bij de anderen.

De leden van het gezin gaan hun eigen weg, iedereen heeft zijn eigen afgebakende gebiedje; het gezin hangt als los zand aan elkaar, zou je kunnen zeggen. (Het zgn. "los-zand" gezin). Er wordt niet tot nauwelijks over gevoelens gepraat, en eigenlijk ook niet over andere persoonlijke zaken. Knuffelen staat niet in hun woordenboek. Men doet weinig tot niets samen, zoals op vakantie gaan of dagjes uit. Heeft men dat in het verleden nog wel gedaan, dan denkt men daar met tegenzin aan terug, omdat er altijd een muur van spanning heerste. Pa en ma met knoop in hun maag; de kinderen met lange gezichten, de dagen aftellend dat ze weer naar hun eigen territorium konden. Een dergelijk gedrag onderling wil echter absoluut niet zeggen dat men niet van elkaar houdt. Men toont het alleen niet. De werkelijke gevoelens komen er vaak in ernstige situaties zoals ziekte of overlijden wel degelijk uit. Je verantwoordelijk voelen voor alles wat de andere gezinsleden meemaken; er teveel bij betrokken zijn. (Het zgn. "kluwengezin").

Gelukkig kan het ook anders... je kunt de harmonie terugbrengen in het gezin met een aantal betrekkelijk eenvoudige maatregelen.

Zo dien je je eerst eens bewust te worden van de plaats die jij persoonlijk in het gezin inneemt... ben jij een baas, een bemiddelaar, of "het zwarte schaap"? En hoe staat het met de andere gezinsleden? Herken het gezinstype waar je je in bevindt en de rol van jezelf en de anderen hierin. Dat geeft al een hoop duidelijkheid. Ideaal zou natuurlijk zijn als je hierover met z'n allen zou kunnen praten. Misschien zien de anderen jou wel in een heel andere rol dan je jezelf toebedeeld had... confronterend èn verhelderend dus, zo'n familie-analyse!

Als dit eenmaal duidelijk is, dan kun je de volgende zaken doorvoeren om de harmonie te herstellen:

  • Punt 1 op de lijst: COMMUNICEER MET ELKAAR!
  • Praat over belangrijke EN onbelangrijke dingen. Hou de lijnen open. Wees betrokken bij elkaar en laat dat merken. Steun elkaar bijv. door te zeggen dat je aan hen denkt bij examen, doktersbezoek, of iets dergelijks. Doe dit subtiel als je een los-zand gezin was, voordat men in paniek raakt! Overdrijf dus niet. Oefening baart kunst!
  • Stel grenzen Probeer in ieder geval 1 ding niet te doen: je moet geen vriend of vriendin willen zijn van je kinderen. Je bent ouders en dient toch een bepaald gezag uit te stralen. Dit hoeft niet met de zweep; het is een kwestie van grenzen stellen. En doet een gezinslid iets wat niet door de beugel kan, keur dit gedrag dan af, niet hem/haar als persoon.
  • Laat bepaalde verwachtingen die je hebt van de ander varen. Die ander beseft dat niet, en kan daar niet aan voldoen. De wereld is zoals iemand hem ervaart en dat kan dus ook al is het een gezinslid, een hele andere ervaring zijn dan die van jou. Er is geen waarheid, alleen perceptie.
  • Respecteer verschillen. Vul niet voor de anderen in wat ze (moeten) voelen of willen. Laat bij keuzes van anderen (beroep, school e.d.) betrokkene in zijn/haar waarde en laat niet je eigen dromen of voorkeuren overheersen.
  • Zorg voor gezinsrituelen; onderneem iets samen. Breng regelmaat in het gezin, door bijvoorbeeld zondags gezamenlijk te ontbijten, of tenminste 3 keer per week gezamenlijk het avondeten te gebruiken. En benut die bijeenkomsten dan om elkaar op de hoogte te brengen van dingen; gewone alledaagse belevenissen. Spreek nooit conflicten uit tijdens maaltijden of andere "relaxt" bedoelde rituelen. En ook al lokt iemand je uit je tent door saboterende of opruiende opmerkingen te maken, neem "time out" en spreek af dat je er op terugkomt en wanneer.

Succes!

Toegevoegd op: 18-03-2008 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.