Gezond eten: Een heet hangijzer voor veel pubers

Gezond eten: Een heet hangijzer voor veel pubers

In de puberteit hebben jongeren een enorme eetlust. Logisch, want in deze periode maken pubers een mega-groeispurt door. Meisjes groeien gemiddeld 9 cm per jaar en jongens zelfs 11 cm per jaar! Bij meisjes loopt de groeispurt van hun 12e tot ongeveer hun 16e. Jongens beginnen pas rond hun 14e met groeien, maar ze groeien door tot ze 18-19 jaar zijn. Veel en goed eten is in deze periode essentieel. Pubers verbruiken dagelijks ongeveer 2200 tot 2600 kcal, dus evenveel als volwassenen.

Helaas eten pubers vaak verre van gezond. Bij de puberteit hoort ook het experimenteren en  recalcitrant gedrag, met name tegen de ouders. Veel pubers eten daarom niet zo gezond. Ze bezoeken vaak liever de snackbar of de kantine op school dan dat ze een gezonde lunch nuttigen. Ze drinken liever frisdranken dan water, fruitsap of melk. En bovendien zijn pubers grootverbruikers van chips, koekjes, chocola en andere vormen van snoep. Daardoor hebben pubers vaak tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. En natuurlijk niet te vergeten: ze worden er dik van.

Uit onderzoek blijkt dat met name meisjes in de puberteit te weinig gezond eten. Ze eten gemiddeld 3 sneetjes brood, 2 aardappelen en minder dan één portie fruit per dag. Dit levert een tekort aan voedingsstoffen en aan energie (calorieën). Om de honger te stillen, grijpen meisjes hierdoor vaker naar snoep.

Als ouder kun je hier goed op inspelen. Pubers vinden hun uiterlijk vaak heel belangrijk. Werk daarom op hun gevoel en stimuleer ze om gezond te eten en benadruk dat ze van ongezond eten te dik worden. Geef natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld en kook gezond. Maak er geen gewoonte van om je kinderen mee te nemen naar de snackbar of fast-food ketens.
Stimuleer als ouder ook beweging bij je kinderen.

Toegevoegd op: 23-10-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Elma schreef:

Mijn puber van 16 eet al jaren erg onregelmatig en ongezond, maar heeft zelfs last van iets ondergewicht. Ik ben bang dat zijn gedrag later gevolgen heeft voor zijn gezondheid. Wie heeft tips?

# 16/09/2009

dounia schreef:

hoe kan ik mijn kind gezonder laten eten DAN!!!!!!!! nu weet ik nog niks! en bedankt!

# 24/03/2011

Tristan schreef:

Dounia: minder doelloos op internet te surfen, en meer aandacht geven aan je kind...

# 06/01/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.