Vloeibare redmiddelen

Vloeibare redmiddelen

We hebben zo hier en daar al de nodige recepten voor soepen, maar we willen je de onderstaande recepten toch ook niet onthouden. Ideale, heldere soepjes voor als het nog even geen etenstijd is, maar je wel veel trek hebt. Duizend keer beter dan de kast induiken op zoek naar ongezonde snacks! Ons advies: maak een grote voorraad en vries kleine porties in. Haal de avond tevoren een doosje uit de vriezer; dan heb je zodra je moe en hongerig thuiskomt van school of werk altijd iets lekkers bij de hand; je hoeft het alleen maar op te warmen. Dat geeft rust in hoofd en maag!

Snelle tomatensoep

Benodigdheden
1 pak tomatensap (zonder suiker of kunstmatige toevoegingen); preitje, worteltje of zakje wortelreepjes, blikje maïskorrels. eventueel wat verse peterselie en/of wat verse basilicumblaadjes (of gedroogde oregano, tijm, bieslook, of gedroogde mix van italiaanse kruiden). eventueel versgemalen zwarte peper.

Je kunt dit naar eigen smaak uitbreiden met wat je toevallig in huis hebt. kijk ook naar de kleur. gele paprika is ook erg mooi voor erin. en gezond natuurlijk!

Bereidingswijze

  • Tomatensap verwarmen, niet echt doorkoken.
  • Intussen preitje wassen en snipperen, wortel wassen en in stukjes snijden /of paar wortelreepjes klaarleggen (evt. nog iets dunner snipperen of snijden) en maïskorrels in zeef afspoelen en laten uitlekken.
  • Preitjes en wortel erbij, 5 min. meewarmen en tot slot de maïskorrels erbij. proeven en pas dan beslissen of er eventueel wat zeezout bij moet.
  • In doosjes doen, invriezen: nooit meer flauw van de honger als het nog geen tijd is voor de avondmaaltijd!

Makkelijk groentesoepje

Benodigdheden

  • anderhalve liter water
  • 1 zak boerensoepgroente van AH (bij de verse, verpakte groentes)
  • 3 groentebouillontabletten
  • scheutje ketjap
  • zwarte peper (nog lekkerder is: driekleurenpeper, AH)
  • voor een pittig effect: heel klein snufje cayennepeper (pas op... hot!, maar goed voor de stofwisseling en de spijsvertering)
  • klein beetje olijfolie mild voor roerbakken (AH)

Bereidingswijze

  • Kook het water in een ruime pan.
  • Voeg dan de bouillontabletten toe, goed roeren.
  • Roerbak de soepgroente kort en voeg peper, ketjap en evt. cayennepeper toe.
  • Doe het roerbakmengsel bij de hete bouillon, nog even doorroeren, 5 min zachtjes laten pruttelen, klaar!
  • Proeven en invriezen met die handel.

Variaties kun je zelf gemakkelijk bedenken: zak Italiaanse roerbakgroente en wat tomaatjes; zak mexicaanse roerbakgroente, etc. etc. en je hebt steeds een ander soepje om jezelf van de hongerdood en de snacks te redden.

Minder snelle, maar wel erg gezonde, soepjes

Dan nog twee erggg gezonde die wat meer tijd en moeite kosten, maar dat is 1x werk, dus maak meteen veel voorraad! hier komt dus echt niets kunstmatigs aan te pas... alles puur natuur. en vanuit deze basisbouillon kun je dus elke keer nieuwe dingen toevoegen.

Gezonde basis-groentebouillon

Benodigdheden

(1 week houdbaar in de koelkast, 2 maanden minstens in de vriezer)

  • 1 ui, gepeld en in stukjes gesneden
  • 2 preien, gewassen en gesneden
  • 1 venkelknol, schoongemaakt en in plakjes of stukjes gesneden
  • 2 wortelen, schoongemaakt, geschrapt en in plakjes gesneden
  • een handjevol verse peterselie
  • wat verse koriander of korianderpoeder (poeder pas op het laatst toevoegen als soep al kookt)
  • 2 verse of gedroogde laurierblaadjes
  • 2 takjes verse tijm - evt. gedroogde tijm (gedroogde pas op het laatst toevoegen)

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in een grote braad- of soeppan en voeg net zoveel kokend water toe tot alles onderstaat.
  • Breng weer aan de kook, zet dan de hittebron op de laagste stand en laat het geheel 45 min. sudderen.
  • Laat dan wat afkoelen, zeef de bouillon (alle groenten eruit, zodat je echt alleen de vloeistof over hebt) en gooi de groenten weg of gebruik ze voor een ander gerecht (met de staafmixer een moesje ervan maken en als ingrediënt voor saus gebruiken bijvoorbeeld)

Vanuit deze basis kun je dus allerlei soepen maken. Ideaal om in voorraad te hebben, ook als basis voor gezonde sausjes.

Groentebouillon van geroosterde groenten

Benodigdheden

Dit is echt een vervangende bouillon voor groentebouillontabletten, er zitten dezelfde ingrediënten in, maar dan puur natuur! Ideale basis voor gezonde soepen dus! Maak veel voorraad! Veel werk, lange bereidingstijd, maar wel een VIJFSTERREN-bouillon!

Voor 1 liter: (1 week houdbaar in de koelkast, 2 maanden minstens in de vriezer)

  • 6 teentjes knoflook, ongepeld
  • 3 wortelen, schoongemaakt, geschrapt en in plakjes gesneden
  • 2 rode uien, gepeld en in vieren gesneden
  • 2 pastinaken (ouderwetse groente die weer helemaal "in" is; moeilijk te krijgen. markten of natuurvoedingswinkels, soms de betere groentewinkel; bij mijn groentewinkel kun je het bestellen, dan heb je het 1 of 2 dagen later) - schoongemaakt, geschrapt en in stukken gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt, draden verwijderd en in stukjes gesneden
  • 1 zoete aardappel, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 prei, gewassen en in grove stukken gesneden
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 gedroogd laurierblad

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden of gasstand 6
  • Doe alle ingrediënten in een braadslede en rooster ze ca. 40-45 min.
  • Verwijder de knoflook (houd die even apart) en schep alle andere ingrediënten over in een grote soeppan.
  • Schenk er 1¼ liter water bij, breng aan de kook en knijp de knoflook uit in de bouillon.
  • Zet de hittebron lager en laat 45 minuten stoven.
  • Roer - als e.e.a. een beetje afgekoeld is - door een zeef, zodat je alleen de vloeistof overhoudt.
Toegevoegd op: 21-08-2008 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.