Gillian McKeith Bonenbrood

Gillian McKeith Bonenbrood

Dit bonenbrood is een recept van Gillian McKeith, de Britse voedingsdeskundige die talloze "gewichtige" personen heeft helpen afslanken met haar bijzondere methode. Ze heeft recepten voor heerlijke gerechten, die - vooral in het begin - behoorlijk wat tijd kosten om ze te bereiden. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer!

In feite zijn het veelal hele eenvoudige ingrediënten en is het juist de combinatie hiervan die zo'n bijzondere smaak aan de gerechten geeft. En je moet je vooral aan deze recepten houden en er niet nog aparte dingen bij serveren als dat niet vermeld staat. Door precies de recepten te volgen zul je merken dat je absoluut geen opgeblazen gevoel hebt na de maaltijd, zoals vaak gebeurt door de verkeerde combinatie van verschillende voedingsmiddelen. De smaak van de gerechten is heel puur en als je gerechten maakt die in de oven moeten garen, dan komt de heerlijke geur je tegemoet!

Waar je wel rekening mee moet houden: omdat je je absoluut niet vol voelt van deze gerechten, heb je de neiging om er meer van te nemen. Als er grote eters aan tafel zitten, dan is het verstandig om wat meer te maken! Je kunt ook de dubbele hoeveelheid maken en dan de extra portie invriezen zonder het eerst in de oven te hebben gegaard.

Benodigdheden voor 4 personen:

(let op: waar "theelepel" vermeld staat, wordt het Engelse formaat theelepel bedoeld, vaak iets groter dan onze eierlepel)

  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 prei, gewassen, en in ringen gesneden
  • stukje stembember van ca. 2,5 cm, geschild en geraspt
  • halve theelepel gemalen komijn (potje)
  • halve theelepel gemalen koriander (potje)
  • 1 ui, gepeld en in vieren gesneden
  • 3 grote wortelen of 1 kleine winterwortel
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 3 theelepels verse peterselie, fijngehakt
  • 50 gram zonnebloempitten (gepeld)
  • 24 gram haverzemelen
  • 1 eetlepel tarwevrije groentebouillonpoeder (reformzaak)
  • klein potje of blikje witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • klein potje rode nierbonen ("kidney beans"), afgespoeld en uitgelekt.
Gillian McKeith Bonenbrood

Het eindresultaat.

Bereiden:

  1. Oven voorverwarmen op 190 graden celcius/gasoven stand 5. Met een beetje van de olijfolie een bakblik invetten en de bodem bedekken met vetvrij bakpapier.
  2. Doe de resterende olie en de prei in een kleine steelpan en kook 5 minuten op lage stand. Voeg dan de gember, komijn- en korianderpoeder toe en warm nog een minuutje door. Van de warmtebron afhalen en laten afkoelen.
  3. Ui, wortelen, knoflook, peterselie, zonnebloempitten, haverzemelen, bouillonpoeder en 1 van de bonensoorten, de witte of de kidney, het maakt niet uit welke, in een food processor doen en ca. 20 seconden blenden, zodat het nog een tamelijk grof mengsel is.
  4. Schep dit mengsel in het bakblik en doe ca. 40-45 minuten in de oven (of combinatieprogramma combi-magnetron: 20 minuten) tot het gerecht goudbruin is geworden.
  5. Keer het bakblik op een schaal of groot bord. Serveer koud of warm met een salade als bijgerecht.

Eet smakelijk!

Gillian McKeith Salade

De bijbehorende salade.

Toegevoegd op: 16-03-2007 | Categorie: Recepten | Printversie

Reacties op dit artikel

Olga schreef:

Ik heb het geprobeerd te maken, het is alleen wel veel werk... maar het is heerlijk!

# 19/03/2007

marijke schreef:

Ik wil dit heel graag proberen maar heb geen blender of keukenrobot, wel een staafmixer.Lukt het hiermee ook?

# 22/03/2008

Marijn schreef:

Je hebt voor dit recept wel een grotere keukenmachine nodig dan een klein hakmolentje. Ik moest alles in delen klein maken... :) Verder vond ik het nogal droog; ik zou er een tomaatje of 2 doorheen doen, of stukjes uit blik, of purree. En een dichte ovenschaal gebruiken. Verder was het wel lekker, een beetje een mengsel van vanalles en nog wat :)

# 05/04/2008

n.bakay schreef:

ik maak het regelmatig omdat het gezond en lekker is. alleen ben er niet kapot van.

# 20/02/2009

Snijboon schreef:

Wat doe je dan met het andere blikje bonen?

# 26/03/2016

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.