Granen zijn van levensbelang voor de mens

Granen zijn van levensbelang voor de mens

Vandaag een special over granen. We hebben op deze site al eens aandacht besteed aan de bijzondere, eeuwenoude graansoort Kamut. Hieronder volgt een artikel over andere graansoorten en hun veelzijdigheid.

Onze voorkeur gaat uiteraard uit naar granen die op milieuvriendelijke wijze zijn geteeld. Dat betekent o.a. dat door de teler geen kunstmest en geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Als e.e.a. volgens de regels verloopt, dan kan deze teelmethode - na strenge controles - in aanmerking komen voor het EKO-keurmerk, het keurmerk voor biologische productiemethodes. Na de oogst van de granen gaan ze naar de fabriek, waar ze eerst nog een aantal processen ondergaan om ze geschikt te maken voor menselijke consumptie; ze worden er o.a.  geschoond, gepeld en geplet.

Door biologische (graan-)producten van eigen bodem te gebruiken bewijs je jezelf en je lichaam een geweldige dienst en bovendien draag je zo ook bij aan het welzijn van fauna en flora in ons land. Het is namelijk zo, dat bij biologische teelt (van bijvoorbeeld granen), er een hele nieuwe fauna en flora ontstaat. Zo krijgt (on)kruid de kans om zich te ontwikkelen, doordat er niet gespoten wordt op de akkers. Deze planten en hun zaden zijn weer aantrekkelijk voor zoogdieren (zoals dassen) en vogels, omdat ze zich hiermee voeden.

Granen als voedsel

Granen bevatten voor de mens essentiële voedingsstoffen. Ze vormen dan ook een ideaal basisvoedsel. Er zijn veel verschillende soorten granen. Een aantal hiervan zullen we in dit artikel nader bekijken. Elke graansoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Het is daarom aan te bevelen om af te wisselen en ook eens granen te combineren. Ideaal hiertoe is het gebruik van de meergranenvlokken.

Waaruit bestaat een graankorrel?

Een graankorrel bestaat voor het grootste deel uit zetmeel. Dit levert ons energie.

Het buitenste gedeelte van de graankorrel bevat vitamine B, essentieel voor de vertering van het zetmeel.

Voorts komen er in de kiem en zemel veel belangrijke sporenelementen (zoals fluor en selenium) en mineralen voor (zoals ijzer, fosfor, calcium).

Het consumeren van volwaardige granen (dit zijn granen met zemel) bevordert een goede stoelgang.

Om een volwaardige maaltijd met een goede eiwitbalans samen te stellen, kun je graanproducten combineren met peul- of zuivelproducten.

Wat zijn graanvlokken?

Zoals gezegd: voor dat graan door de mens geconsumeerd kan worden, dient het bewerkt te worden. Het is echter wel zo, dat hoe minder bewerkingen het graan hoeft te ondergaan, hoe beter de kwaliteit gewaarborgd kan worden.

Graan dat geplet is, vormt graanvlokken. Graan in die vorm wordt gemakkelijker opgenomen door de mens; de in de graanvlokken aanwezige voedingsstoffen kunnen dus optimaal verbruikt worden.

Graanvlokken hoeven niet gekookt te worden. Er zijn vele recepten voor smakelijke gerechten met graanvlokken.

Enkele graansoorten

Tarwe, gerst, maïs, gierst, boekweit, spelt, quinoa, haver en amaranth. Over quinoa hebben we reeds elders op de site geschreven.

Hieronder wat nadere informatie over maïs, haver en gerst.

Maïs

Maïs komt oorspronkelijk uit Mexico en was belangrijk ten tijde van de opkomst van de Azteken- en mayacultuur. Maïs bevat van alle graansoorten de minste voedingsstoffen. Verstandig is daarom om deze graansoort met andere producten te combineren. Maïs wordt meestal gegeten in de vorm van koeken, pap (polenta) of vlokken.

Haver

Haver, dat ooit zijn "carrière" begon als onkruid, groeiend onder gerst en tarwe, is later zelf ook als volwaardige graansoort ontdekt.

In vergelijking met andere graansoorten heeft haver een hoog eiwit- en vetgehalte. Dit vet bevat essentiële vetzuren, die de mens nodig heeft in zijn voeding. Haver heeft vele positieve eigenschappen. Zo is het licht verteerbaar; bevordert het goede botgroei en tandvorming. Bovendien heeft het een prima eiwitsamenstelling en is het uitermate voedzaam. Kortom: een graantje om mee te pikken!

Gerst

Gerst behoort tot de oudste graansoorten. Gerst is ook prima te verbouwen in de noordelijke streken, omat het de kortste groeiperiode van alle granen heeft.  Gerst kan als voedingsmiddel op allerlei manieren worden gebruikt: in de vorm van vlokken, als meel, als kookgraan en niet te vergeten als basis voor de bereiding van bier!

Als je een voorstander bent van eten wat het land je biedt, dan kun je rijst heel goed vervangen door gerst.

Recepten met granen

In de komende weken plaatsen wij recepten waarin deze graanproducten gebruikt worden op deze site. Houd daarom de site de komende weken in de gaten!

Toegevoegd op: 20-01-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

t.wielinga schreef:

Kunt u mij ook vertellen welke vetzuren mais, haver en gerst bevatten

# 23/11/2008

hs schreef:

leuk onderwerp!

# 08/11/2009

cbrmeulen schreef:

welke graansoort bevat meer fluor? is dat bekend?

# 24/01/2010

cbrmeulen schreef:

ik kijk ook uit naar de recepten, zelf vind ik gerst heel lekker vooral als je het voor het koken even roostert.

# 24/01/2010

Zomaar schreef:

Sinds wanneer?! Is fluor gezond? Granen zijn zeker niet essentieel. Landen zat waar ze geen broodjes pindakaas eten en veel gezonder! zijn.

# 18/03/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.