Groene Thee - een echte powerdrank!

Groene Thee - een echte powerdrank!

De Japanners wisten het eeuwen geleden al: groene thee is goed voor lichaam en geest. En langzamerhand raken wij hier in het Westen er ook van doordrongen: groene thee is gezond voor ons! Deze pure drank bevat veel antioxidanten en houdt ons lichaam sterk en mooi; wat willen we nog meer?!

De Japanners wisten het eeuwen geleden al: groene thee is goed voor lichaam en geest.

En langzamerhand raken wij hier in het Westen er ook van doordrongen: groene thee is gezond voor ons! Deze pure drank bevat veel antioxidanten en houdt ons lichaam sterk en mooi; wat willen we nog meer?!

Hoogste tijd voor meditatie!

De Japanse theeceremonies zijn bedoeld om alle dagelijkse beslommeringen even naast je neer te leggen en te genieten van de kleine dingen in het leven. Een korte ceremonie duurt ongeveer twee(!) uur. Het inschenken van de thee en het serveren ervan in de speciale kleine kopjes gaat allemaal zeer langzaam. Op die manier zal alle aandacht gevestigd zijn op de langzame bewegingen van degene die de thee schenkt en dit schijnt de deelnemers aan de ceremonie in een bepaalde meditatieve staat te brengen. Een ontspannend ritueel dus. Maar echt nodig is het niet, om je kimono aan te trekken en op de grond te gaan zitten om twee uur theepauze te houden; een heerlijk "bakje groene thee" aan de keukentafel is ook prima. Het belangrijkste is dat je groene thee drinkt en de werking ervan ervaart! Geniet ervan en voel je goed omdat je, terwijl je de heerlijke thee drinkt, je bezig bent om je lichaam en geest te verwennen en je immuunsysteem een oppepper te geven!

Thee als medicijn

Het geheim van groene thee zit hem in de grote hoeveelheid antioxidanten; stoffen die het lichaam beschermen tegen beschadiging van buitenaf door bijvoorbeeld zonlicht en luchtvervuiling. Maar wat maakt groene thee nu zo bijzonder in vergelijking met andere voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten, zoals tomaten of broccoli? Het "magische" bestanddeel in groene thee lijkt Epigallocatechin gallate (ECGC) te zijn. Recente studies wijzen uit dat dit antioxidant tenminste honderd keer effectiever is dan vitamine C en vijfentwintig keer krachtiger dan vitamine E als het gaat om bescherming van de cellen en het DNA. Bovendien, als we een vergelijking trekken met het antioxidant Resveratrol, dat in rode wijn voorkomt, dan blijkt ECGC twee keer zoveel positieve aspecten te hebben. En geweldig nieuws is, dat groene thee een rol schijnt te spelen bij het voorkomen van kanker. Onderzoeken wijzen uit dat het gehalte aan antioxidanten in het bloed van groene-theedrinker hoger is dan dat van mensen die geen groene thee drinken. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de kans om kanker te krijgen hierdoor ook automatisch kleiner wordt; studies hiernaar zijn nog in volle gang.

Thee als lijfwacht...

Antioxidanten zijn van essentieel belang voor ons, omdat ze ons beschermen tegen een overdosis zonlicht en luchtvervuiling. Groene thee beschermt het lichaam van binnen uit tegen UV-stralen.

Londen LijfwachtLaatst zei een Japanse exporteur van groene thee in een interview, dat de huid van Japanners buitengewoon gevoelig is voor zonlicht. Tot een jaar of twintig hebben de Japanners een prachtige, zongebruinde huid, maar boven die leeftijd zullen ze grote kans lopen om pigmentvlekken in hun gezicht krijgen. Groene thee heeft een positieve invloed op een huid die aan een overdosis zonlicht is blootgesteld. Zoals hierboven reeds uiteengezet, doen de antioxidanten in de thee hun werk - bescherming bieden tegen UV-stralen - van binnenuit. Teveel blootgesteld worden aan zonlicht is een van de oorzaken van vroegtijdige veroudering van de huid en kan leiden tot huidkanker. En aangezien er verschillende huidtypen zijn; van de zeer lichte en extreem gevoelige tot de donkere huid, heeft elk type zijn eigen specifieke limiet als het gaat om "veilige" hoeveelheden UV-straling.

Met andere woorden: een kop groene thee is onze natuurlijke, interne lijfwacht, met een baan buiten de deur!

Thee-beautygeheimen

Rituals TyphoonHet gebruik van groene thee in cosmetica is een echte "hype" op het ogenblik. Er zijn legio producten op de markt die groene thee-extracten bevatten. Voor rechtstreeks gebruik op de huid bestaan er bijvoorbeeld dagcrèmes die beloven rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar te maken. (Shisheido). Je kunt je zelfs omringen met de verfrissende geur van groene thee, verwerkt in een parfum van Elizabeth Arden. Zin in een groene-thee douche? Rituals brengt een douche-gel genaamd "Typhoon", die je een energiek begin van de dag belooft.

Feestje gehad, de afgelopen nacht? De sporen nog zichtbaar in je gezicht? Zorg dat je altijd wat gebruikte groene-theezakjes in je koelkast hebt; die zijn namelijk ideaal om te gebruiken als oog-pads na een zware nacht; ze helpen de zwelling van de ogen en de huid er omheen te verminderen en bovendien werken ze erg verzachtend. Zin om met groene thee in bad te gaan? Er zijn speciale "theezakjes" te koop (Rituals) die je aan het badwater toevoegt. Blijkbaar zijn Japanse vrouwen hier dol op, vanwege de heerlijk zachte huid die ze krijgen van een bad met groene thee. En nog een prettig aspect van groene thee: je gebit zal je erg dankbaar zijn als je groene thee drinkt: deze thee bevat fluoride voor sterke tanden. Bovendien is het drinken van warme dranken beter, omdat die de mond (en daardoor ook het gebit) beter spoelen en reinigen. O ja, als je dan toch een lekkere mok groene thee drinkt, gun jezelf dan een stukje hemelse chocola, met... juist: groene thee! Smaakt heerlijk mild, mjamm! (Vivani, "Grüntee" met 70% cacaobestanddelen).

Attentie: hoogste concentratie gewenst!

Nog een goede eigenschap van groene thee is, dat het je concentratievermogen helpt te verbeteren. Het is een misverstand te denken dat groene thee geen cafeïne bevat. Boeddhistische monniken drinken groene thee om wakker te blijven tijdens hun lange, lange gebedenreeksen. Er zit echter niet zoveel cafeïne in groene thee als in koffie of zwarte thee en je zult van groene thee dan ook niet zo'n energiepiek krijgen als van koffie. De cafeïne in groene thee wordt veel geleidelijker afgegeven en dit maakt dat je gedurende een langere tijd alerter bent. Ben je gevoelig voor het effect van cafeïne, dan doe je er goed aan om geen groene thee meer te drinken vlak voor je naar bed gaat. Maar een kopje groene thee tijdens de bekende namiddag-dip... en je bent weer als nieuw!

Een kijkje in de keuken

Grofweg kun je zeggen dat er twee soorten groene thee bestaan, namelijk de Japanse en de Chinese. De teelt en productie van de theebladeren is in beide landen verschillend, waardoor de smaak van beide theesoorten totaal van elkaar verschilt. Japanse groene-theeblaadjes worden na de pluk direct gestoomd. Deze thee smaakt doorgaans heel mild. En de Chinezen... geloof het of niet, maar zij wokken de theeblaadjes onmiddellijk na de pluk! Hierdoor wordt de smaak doorgaans wat krachtiger. Dit stomen en verwarmen wordt gedaan om het fermentatieproces (wat zwarte thee wel ondergaat) te stoppen. De kwaliteit van groene thee kun je aflezen aan de kleur van het water als de thee gezet is: dit moet echt groen zijn en niet geelachtig. Als de smaak bitter is, dan kan dit aan de kwaliteit liggen, maar het zou ook kunnen dat de thee niet op de juiste manier is gezet. De ideale temperatuur voor een goede groene thee is 70-80°C. Het water dient eerst aan de kook gebracht te worden en daarna af te koelen tot genoemde temperatuur. Als je groene thee zet met kokend water, zullen de theeblaadjes een bittere stof afgeven. Hulpmiddeltje om te testen of het water de goede temperatuur heeft voor het zetten van je groene thee: als je je handen om de (stenen) theepot kunt houden, is het theewater goed. (Pas op dat je je handen niet verbrandt!). Een andere oorzaak van de bittere smaak kan zijn dat je de thee te lang hebt laten trekken. Dertig tot zestig seconden is voldoende voor groene thee. Nog een theewijsheid: hoe ronder de pot, hoe beter de smaak van de thee!

Mild en fruitig

Groene TheeBij het kopen van groene thee dien je op een aantal dingen te letten om de kwaliteit te beoordelen. Zo moet je kleur van de blaadjes fris en glanzend groen zijn, zoals de naalden van een dennenboom. De geur moet grasachtig en fruitig zijn, zoals verse spinazie, en absoluut niet naar hooi ruiken. De blaadjes moeten zacht aanvoelen in plaats van droog en hard; ze moeten nog een klein beetje vocht bevatten. De kwaliteit van de thee hangt af van de manier van oogsten. Hoe vaker er blaadjes van dezelfde struik worden geplukt, hoe minder waardevolle stoffen de plant zal bevatten. Een struik waarvan maar 1x per jaar wordt geoogst zal de hoogste kwaliteit blaadjes leveren en deze thee zal dan ook de duurste zijn. Als je groene thee hoofdzakelijk drinkt omdat het gezond is, kun je beter een wat duurdere soort nemen, omdat die vaak meer antioxidanten bevatten. Nog wat thee over, na je thee-meditatie? Laat het afkoelen en schenk het in een meeneemflesje; groene thee is namelijk ook heerlijk om koud te drinken.

AromaTHEErapy

Wat je ook kunt doen met je restje groene thee: giet het bij de planten; ze zullen er wel bij varen vanwege de aminozuren die er in de groene thee zitten.

En heb je nog groene thee in je keukenkastje die eigenlijk over de houdbaarheidsdatum is? Niet weggooien, maar gebruiken als koelkastverfrisser, om nare of dominante geurtjes te neutraliseren.

Wist je dat de Japanners zelfs hun restjes groene thee door de kattenbakvulling mengen, vanwege de uitstekende geur-absorptie? Ook voor camouflage van ongewenste geurtjes elders in huis kun je groene thee inzetten: brand wat groene-theeblaadjes in een speciaal aromatherapie-brandertje. Het aroma werkt kalmerend en ontspannend.

Groen gezondheidsplan

 • Elf goede redenen om groene thee te drinken:
 • Men zegt dat groene thee het risico om kanker te krijgen verlaagt
 • Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten
 • Het heeft een positieve invloed op de tanden en verhelpt slechte adem
 • Het versterkt het immuunsysteem
 • Het helpt bij het voorkomen van infecties
 • Het versterkt de haarwortels
 • Het verlaagt het slechte cholesterol gehalte
 • Het ondersteunt de afwatering (nieren/blaas)
 • Het werkt relaxend en geef je een opkikker
 • Het is een geweldig drankje!

Slank drankje

Wil je meer profijt van dit groene drankje? Oké: Groene thee stimuleert de stofwisseling en helpt je om vet te verbranden. Het is niet zo dat je er kilo's mee gaat afvallen, maar zie groene thee als een ondersteuning. Ga niet meteen liters groene thee drinken om af te vallen. Bedenk dat groene thee cafeïne bevat, wat kan leiden tot slapeloosheid....

De groenen

 • Gunpowder is een groene theesoort uit de Chinese provincie Anhui. Deze thee dankt zijn naam aan de vorm van de opgerolde bladeren. Kleine groen-grijze balletjes.
 • Sencha is de meest bekende en meest populaire thee in Japan. Deze thee is kenmerkend om zijn frisse smaak.
 • Sencha-Fukamushicha is een variant van Sencha waarvan de bladeren langer worden gestoomd. Dit geeft deze bladeren een diepere donkerdere kleur en een hele milde smaak.
 • Gyokuru is de meest verfijnde thee van Japan, een hele bijzondere thee, waarvan maar kleine hoeveelheden per jaar worden geproduceerd. De smaak is mild en licht zoet.
 • Matcha wordt gebruikt tijdens Japanse thee ceremonies. De bladeren worden fijngemalen tot poeder.
Toegevoegd op: 10-03-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Alice schreef:

Ik zou graag willen weten welek groene thee er nou de beste is. Er zijn zoveel verschillende soorten groene thee

# 20/08/2009

Lianne schreef:

inderdaad, net als Alice schreef wil ik dat ook graag weten. ik drink zelf die van pickwick en lipton (indiase)

# 07/02/2010

Pieter schreef:

De groene thee bij de aldi is als Beste uit Cosumentenbond voor 0,90€.

# 26/02/2010

ratje schreef:

je moet groene thee kopen als blaadjes, en water niet heter dan 80graden laten koken. je kan ook de blaadjes in een thee pot doen dat boven een kaarsje staat, heet water er over heen (niet te heet, haal het water van de kook zodra het bijna op top koken staat) laat zo even staan en klaar! dat is lekkerder dan uit zo'n bekend thee zakje

# 26/05/2010

roos schreef:

ratje heeft hele maal gelijk het is als een medicijn voor je lichaam gezonder kaniet.

# 13/04/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.