Wat kun je doen aan een te hoge bloeddruk (hypertensie)?

Wat kun je doen aan een te hoge bloeddruk (hypertensie)?

Je genen kun je niet veranderen, maar je levensstijl wel. En dat alleen kan al genoeg zijn om je bloeddruk te verlagen. Zelfs wanneer je bloeddruk normaal is, kun je je levensstijl veranderen om het zo te houden. Je bloeddruk gaat namelijk omhoog naarmate je ouder wordt, vooral in combinatie met een ongezond eetpatroon. Hier zijn zeven simpele maar effectieve tips om een gezondere levensstijl (en dus goede bloeddruk) te krijgen.

1) Laat je bloeddruk meten

Als je absoluut geen idee hebt wat je bloeddruk is, wacht dan niet en ga naar je huisarts om dit te laten meten. Je kunt ook zelf een bloeddrukmeter aanschaffen.

2) Ga meer bewegen

Onderzoek wijst uit dat bewegen hypertensie kan verminderen, vertragen of zelfs voorkomen. Door veel te bewegen maak je je hart sterker, verminder je je hoeveelheid schadelijk LDL cholesterol en verhoog je je hoeveelheid goed HDL cholesterol.

3) Eet minder zout

Onderzoek heeft uitgewezen dat te veel zout een stijging in de bloeddruk veroorzaakt. Hoe meer zout je eet, hoe groter de stijging van je bloeddruk. Een Amerikaanse studie laat zien dat wanneer je geen zout meer aan je eten toevoegt, je bloeddruk met 1/3 verlaagd wordt. De meeste mensen eten twee keer zoveel zout als de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 6 gram per dag. Dus vervang zout als smaakversterker bij het koken door kruiden en vermijd voedingsmiddelen met veel zout (chips, gezouten nootjes etc.). Voor meer informatie, zie een voorgaand artikel: "Teveel zout leidt tot een hoge bloeddruk".

4) Probeer een gezond gewicht te krijgen en behouden

Door overgewicht worden je bloedcirculatiesysteem en je hart zwaarder belast. Daardoor wordt dus je bloeddruk verhoogd. Onderzoek wijst uit dat 5 kilogram afvallen de bloeddruk al significant kan verlagen.

5) Eet zeven tot negen porties fruit en groenten per dag

Britse experts van de "Blood Pressure Association" adviseren dat we meer dan de standaard vijf porties fruit en groenten moeten eten. Dit zou helpen tegen het dichtslibben van je aderen met slecht cholesterol doordat groenten en fruit rijk aan kalium zijn. Met name gedroogd fruit, avocado's, bananen en meloen zijn rijk aan kalium.

6) Drink niet teveel alcohol

Het is nog steeds niet bekend welk effect alcohol op de bloeddruk heeft. Maar het is wel bekend dat overmatig gebruik van alcohol tot een verhoging van de bloeddruk leidt. Vrouwen zouden niet meer dan drie glazen per dag moeten drinken, overmatig gebruik moeten vermijden en hun alcoholgebruik over de week moeten verdelen. Dit laatste geldt uiteraard ook voor mannen.

7) Voorkom stress

Het verband tussen stress en een hoge bloeddruk is nog steeds niet duidelijk, maar stress veroorzaakt vaak een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Het is echter niet bekend of chronische stress de bloeddruk permanent verlaagt.

English View this article in English: How can we protect ourselves against high blood pressure?.

Toegevoegd op: 22-09-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

sje schreef:

ik heb juist last van een te lagebloeddruk wat is er tegen te doen!!!

# 25/09/2007

th schreef:

probeer kelp tabl,en stuifmeel.

# 25/09/2007

PATRICK schreef:

BESTAAN ER KRUIDEN TEGEN HOGE BLOEDDRUK

# 05/12/2007

patrick schreef:

bestaan er kruiden tegen te hoge bloeddruk

# 05/12/2007

dennis schreef:

wat is een goede zout vervanger

# 08/04/2008

tal schreef:

Vitin is een goede zout vervanger kan men vinden in de winkelschappen bij de conimexprodukten.

# 20/06/2008

carola schreef:

ben niet tedik eet gezond beweeg genoeg en toch hoge bloeddruk wat dan tedoen

# 26/06/2008

trudy schreef:

mijn bader heeft beroerte gehad door hoge bloeddruk wat is de conectie naar citrusvruchten

# 18/08/2008

trudy schreef:

mag mijn vader wel of geen citrus of ligt dat aan het soort medicijn dat hij gebruikt

# 18/08/2008

samira schreef:

mijn moeder is ziek en. ze is naar huisarts gegaan en toen zei ze dat ze hoge bloeddruk heeft. en mijjn moeder is onder de in druk hoe moet ik mijn moeder kunnen te beteren help pleas.. ik kan niet mijn moeder verdrietig zien???

# 08/11/2008

leen schreef:

Ik weet het ook niet meer hoor dan is mijn bloeddruk weer hoog en dan weer laag maar mijn arts geeft mij nog geen medicijnen weet iemand wat ik kan doen zijn er vruchten die helpen ??

# 13/11/2008

jos schreef:

KRUIDEN TEGEN HOGE BLOEDDRUK. ik heb op internet gezocht en heb ontdekt dat maretak en meidoorn goede kruiden zijn tegen hoge bloeddruk. de winkel waar ik deze gekocht heb vertelde erbij dat deze kruiden goed te combineren zijn. je moet er thee van zetten. het effect hiervan is niet meteen,maar kan enkele weken tot maanden duren. het is echter een natuurproduct en kan geen medicijnen vervangen. ik ben er vorige week mee begonnen en blijf dit volhouden. mijn bloeddruk is al iets omlaag gegaan. van de medicijnen tegen hoge bloeddruk krijg ik te veel onaangename bijwerkingen.

# 08/12/2008

Ellie schreef:

was blij te lezen dat er wel kruiden voor zijn die kunnen helpern om de bloeddruk te verlagen dank u wel daar voor.

# 06/02/2009

angel schreef:

zijn er chinese kruiden tegen hoge bloeddruk?

# 17/02/2009

MOCRO schreef:

Knoflook-olijven olie-uien perfect middelen tegen hogebloeddruk

# 24/02/2009

robertlee schreef:

denk is aan je adem halings techniek, leer dat is yoga inderdaad minder zout en alcohol

# 26/04/2009

leo schreef:

reformwinkels hebben wel een goede vervanger voor zout

# 11/10/2009

Henk schreef:

De zout vervanger Ve-Tsin uit de oosterse keuken is ook heel slecht . Het staat bekend als E621 . Je krijgt er waarschijnlijk geen hoge bloeddruk van. Maar je kun er wel o.a. dikker van worden.

# 13/11/2009

Loubie schreef:

Knoflook en uien en zeker appelazijn ,goed tegen hogebloedruk....ik wens iedereen beterschaap

# 12/03/2010

evita schreef:

ik heb al jaren hoge bloeddruk en heb nu kruiden gaan halen ik neem ze al 14 dagen en mijne bloeddruk is nu 11-8 en smorgens is mijne polssslag 80 is dat niet wat veel hoop dat iemand mij kan helpen nu want te lage bloeddruk is ook wat een hele dag draaien en ik kan ook niet tegen de zon want dan gaat hij natuurlijk stijgen he en heeft iemand hypertensie wat kun je er voor nemen graag reactie ik kan nooit meer buiten komen omdat ik bang bent dat ik flauw gaan vallen

# 13/07/2010

loup schreef:

zorg goed voor je zelf .wees lief voor iedereen ,maak je niet druk ,praat niet in de rug van anderen , geen vooroordelen ,geen haat ,kijk niet te veel naar vrouwen , gezond eten ,veel water drinken ,geen drugs tabak ,alcohol ,lopen .fietsen , en hygienisch en proper leven ,

# 07/04/2011

claudia schreef:

Met accupuntuur en chinese kruiden hoge bloeddruk gedaald naar optimale bloeddruk dwz 120-80 binnen een maand. Een aanrader dus!

# 21/11/2011

Kees schreef:

Aan Evita: Als je bedoelt dat je een bloeddruk hebt van 110 om 80 moet je daar vooral helemaal niets aan doen. Is namelijk keurige bloeddruk!

# 02/12/2011

Bisa schreef:

Wat te doen als de onderdruk hoog is?

# 21/12/2011

corrie schreef:

Evita welke kruiden ben je haan gebruiken???!

# 12/03/2012

maria schreef:

te hoge bloeddruk, welke kruiden helpen

# 25/08/2012

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.