HSP: High Sensitive Person

HSP: High Sensitive Person

Vandaag een artikel over HSP. HSP betekent High Sensitive Person, oftewel: Hoogsensitief Persoon. Een op de vijf mensen is een HSP. In dit artikel volgen wat kenmerken van een HSP. Wellicht is dit heel herkenbaar, voor jou, of iemand uit je omgeving en vallen ineens de puzzelstukjes op hun plek.

Krijg jij vaak te horen - of zeg je geregeld tegen je partner of collega: "Wees toch niet zo overgevoelig!"...?

Misschien ben jij of de ander dan wel een HSP-tje!

HSP's hebben het bepaald niet makkelijk, in deze verhardende maatschappij. Maar er zijn niet alleen maar nadelen: hoogsensitieve mensen hebben ook kwaliteiten die bij anderen ontbreken. Dus beste HSP-er: zie je hooggevoeligheid niet alleen maar als een "zwakke eigenschap"; het is nu eenmaal zo en je kunt het beter accepteren, en het zwakke gevoel omzetten in kracht!

In je kindertijd al vaak te horen gekregen dat je overgevoelig was?

Als er herrie was, of als er om je heen van alles tegelijk gebeurde... raakte je dan van slag en kon je je niet meer concentreren?  Voelde je je "anders" dan de andere kinderen in je klas?

Krijg je als volwassene vaak het "verwijt" dat je "zo zwaar op de hand bent"... en dan blijkt er ineens - terwijl je in het gunstigste geval rond de dertig, maar in het "ergste" geval misschien wel ruim 80 bent - een naam voor dit gedrag te bestaan en vallen de puzzelstukjes op hun plek.... je bent niet gek, maar je bent supergevoelig. Jouw "antenne" staat super-fijn afgesteld en daardoor vang je alle prikkels uit je omgeving op... je pikt spanningen op; hoort gesprekken van anderen, voelt haarscherp sfeertjes aan.... door dit alles word je "overprikkeld".  HSP's beleven alles wat er om hen heen en in henzelf gebeurt veel intenser en bewuster dan minder gevoelige personen. Alles raakt hen ook dieper, waardoor ze eerder aan hun tax zitten qua incasseringsvermogen. Gevolg: ze kunnen zich slecht concentreren en worden vergeetachtig. Hoogst vermoeiend! En dat, terwijl de meeste HSP's perfectionisten zijn.

Er staat informatie op internet; er zijn boeken over geschreven (o.a. door Elaine N. Aron - zelf ook een HSP - "Hoogsensitieve Personen - Hoe blijft je overeind in een wereld die je overweldigt").

Er bestaat zelfs een vragenlijst, om te kijken of je een HSP bent. (van dezelfde schrijfster; zie "HSP Test").

De herkenning van al deze kenmerken is werkelijk een verademing... al die tijd heb je gedacht dat je de enige was en dat het aan jouw vreemde gedrag lag. Je hebt er nooit met iemand over gepraat, of hooguit met iemand bij wie je wat dingen herkende, want ook die zaken pik je uiteraard op.

Veel HSP's krijgen een burn-out door hun werk. Ze luisteren te weinig naar hun lichaam, willen niet zeuren of klagen.  Daar komt nog bij dat de huidige samenleving niet is ingericht op overmatig gevoelige mensen. Alles moet steeds sneller en efficiënter en er is geen ruimte voor rust of time out.

Maar hoewel je jezelf als HSP vaak niet gewaardeerd en onbegrepen voelt, ben je wel degelijk waardevol voor deze maatschappij: want al lijkt het in eerste instantie op HSP's "zwakker" zijn dan hun minder gevoelige medemens, maar HSP's beschikken over een bijzonder sterke eigen krachtbron; hun intuïtie is zeer sterk ontwikkeld. Bovendien kunnen ze zich bijzonder goed inleven in mensen en zijn ze heel begripvol en meelevend.

HSP's zijn in staat om verder te kijken dan zichzelf; ze voorzien wat er gaat gebeuren; ze zien patronen, risico's, gevolgen.

Dat zijn geweldige eigenschappen voor onze samenleving! Helaas gaan veel HSP's ertoe over om hun hooggevoeligheid ver weg te stoppen en er zo min mogelijk mee te doen. Doordat ze al op jonge leeftijd te horen gekregen hebben dat ze flink en stoer moeten zijn, zullen ze proberen om dat naar de buitenwereld toe te zijn. Een HSP heeft vaak een laag zelfbeeld. Ze plegen vaak roofbouw op hun eigen lichaam en geest.

Een gesprek met gelijkgestemden of het lezen van een boek hierover kan zeer verhelderend zijn, en ervoor zorgen dat de HSP meer waardering voor zichzelf krijgt en zichzelf accepteert zoals hij/zij is.

Wil je weten of jij een HSP bent, doe dan de HSP-test .

Toegevoegd op: 24-07-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Megan schreef:

Een meisje uit mijn klas loog hierover, ze zei dat ze een HSP was, maar heeft uiteindlijk opgebiecht dat ze dat niet is. Eerst dachten ik en mijn vriendinnen dat ze erover had gelogen, omdat ze alrijd overeal over liegt, en altijd maar weer dingen verzint, maar ik zag dat ze gewoon niet goed hadden gekeke n, en het wel echt is. Dus ik wil hier op deze site, mijn oprechte Excuses aanbieden.

# 08/01/2013

Sporty schreef:

Goeie benadering van mijn belevingswereld...;-) Hoe herkenbaar! Jammer dat tegenwoordig 90% van de mensen zegt HSP te zijn terwijl nog niet de helft dit ook daadwerkelijk is volgens mij... Anders zouden we juist de niet-HSP-ers minder goed begrijpen. De massa is toch de gemiddelde maatschappelijke norm? Hmmm... Anyhoe, weten is het vermogen er mee om te leren gaan in dit geval.

# 08/07/2009

paulienieuw@mac.com schreef:

Ik weet het niet meer... Ik ben extravert, maar heb behoefte om af en toe de wereld buiten te sluiten. Ik ben nooit verlegen geweest, maar heb tijdens mijn huidige depressie een fijn gevoel als ik op mijn wc-zonder-ramen zit.... Ik ben de hele avond met tests bezig geweest, en ik schijn zowel ADHD als HSP te zijn. Hoe kan dat???!!!

# 11/02/2010

astrid pols schreef:

na jaren worstelen met mezelf weet ik pas dat ikHSP heb, of, liever BEN.Het geeft me meerwaarde aan mijn bestaan.

# 24/08/2010

astrid pols schreef:

Waarom sommetjes oplossen, we weten toch wel dat 2 keer 2 5 is....

# 24/08/2010

Astrid Pols schreef:

Waar zijn we hier mee bezig,ik dacht een srieuze site gevonden te hebben.....

# 24/08/2010

bianca schreef:

astrid pols????? zou je kunnen reageren misschien ben jij degene die ik zoek

# 05/10/2010

Mandy schreef:

allemaal erg interessant, maar ik zou graag willen weten wat ik ermee zou kunnen doen voor andere mensen... het zou toch geweldig zijn als er meer mensen van deze eigenschap profijt kunnen hebben

# 10/06/2011

rdjr schreef:

als er nou een manier= om meer zeker van je zelf te kunnen zijn of beter voor jezelf kunnen op komen mondeling dan zou je met hsp ook beter om kunnen gaan. met verschillende testen ben ik nog niks mee opgeschoten.

# 15/08/2011

Anieq schreef:

Sinds gisteren heb ik ontdekt dat mijn "afwijkende gevoeligheid" een naam heeft. Het overweldigd me... Ik ben 40 en was voor m'n dochter op zoek naar info omtrent haar buitengewoon gevoelige persoonlijkheid (6 jaar). De appel valt niet ver van de boom... Ik heb een paar boeken hierover besteld en hoop het voor m'n dochter (en mezelf) om te zetten in kracht en positiviteit!

# 28/10/2011

vdknaap@live.nl schreef:

kreeg vanavond bonje met een vader die zij dat zijn zoon dit fenomeen heeft ik had er nog nooit van gehoord maar hij voelde zich aangevallen door mijn opmerkingen en liep zonder te praten boos weg ondanks dat ik mijn veronschuldiging aan bood hij zij kijk maar eens wat voor mensen het zijn zodoende dat ik ben gaan google om er meer over te weten te komen zodat ik hem de volgende keer beter begrijp help leg het me uit

# 03/11/2011

Linda schreef:

Wat belangrijk is is dat je je omgeving de info over hsp laat lezen om jouw gevoel te kunnen begrijpen. Als je omgeving weet wat jij voelt zijn ze eerder bereid om naar je te luisteren en je begrijpen en mee op zoek gaan naar jouw krachten.

# 11/02/2012

Mary schreef:

hoi Ik ben op zoek naar iemand die als lotgenoten misschien samen kun praten over dit onderwerp Mijn email is mariavandergijp@hotmail.com

# 02/03/2015

PTSS schreef:

Ik ben dus zo'n HSP. Al 45 jaar zelfs. Mijn leven is het best te vergelijken als schock therapy. Zelfs voor een normaal functionerend persoon had mijn leven al tot zelfmoord of waanzin kunnen leiden. Ik heb het echter overleeft (oh joy..) al zij het als een vermoeide, alleenstaande, cynische, persoon in isolement met een slecht betaalde part-time job en uitzichtloze toekomst. Maar ik heb me dan ook weten aan te passen! HSP is in mijn ogen een vloek en ik heb alleen maar medelijden met diegene die hier ook aan lijden. pax vobiscum!

# 04/04/2016

Lindy schreef:

Ook ik kan er weinig lol aan beleven. Het HSP zijn. Mensen blijven mij vanuit onbegrip toch aldoor maar pushen de gebaande paden te kiezen. Snel vermoeid zijn zit voornamelijk tussen de oren, wordt gezegd. Ik mis lieve onbevooroordeelde mensen om mij heen. Waar komt die onderontwikkeling vandaan?

# 21/08/2016

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.