Irisdiagnostiek

Irisdiagnostiek

De irisdiagnostiek is een duizenden jaren oude methode. Andere benamingen ervoor zijn: ogendiagnostiek, iriscopie, oftalmoscopie en oftalmotrope fenomenologie. Letterlijk betekent iriscopie: "het doorzoeken van de regenboog". Dit laatste vanwege het feit dat de iris ook wel regenboogvlies wordt genoemd.

Een iriscopist kijkt niet alleen naar bepaalde aanwijzingen in de iris, maar let tevens op de structuur hiervan en de pigmenten. Ook de tekens op de andere delen van het oog - de pupil, het oogwit, het netvlies, het hoornvlies, oogbindvlies en het oogwit - worden bekeken. Tevens wordt gelet op huidverkleuringen en pigmenten in het gebied om de ogen.

Irisdiagnostiek kan op twee manieren worden toegepast, namelijk om de oorzaak van een bestaande ziekte vast te stellen en om een zich ontwikkelende aandoening in een vroeg stadium op te sporen. Bijvoorbeeld bij ernstige ziekten zoals kanker is dit van zeer groot belang.

Deze methode valt in de categorie "alternatieve geneeswijzen". De meeste van deze geneeswijzen werken holistisch, dat wil zeggen: men kijkt naar "het hele plaatje", naar heel de mens, in plaats van alleen naar de desbetreffende symptomen of klachten.
Met iriscopie kun je de constitutie (lichamelijke gesteldheid) van de patiënt vaststellen, of een eerdere gestelde diagnose over die constitutie op juistheid controleren. Met deze methode kan zelfs een bepaalde erfelijke zwakheid die nog niet aan het licht is gekomen worden vastgesteld. Dit stelt de patiënt in de gelegenheid om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de kans om de erfelijke aandoening daadwerkelijk te krijgen, aanzienlijk vermindert. (Bijvoorbeeld een bepaald dieet houden, of gezonder gaan leven).

De organen en systemen van het lichaam tekenen zich af op een vaste plaats in de iris. Hiertoe werkt men met een soort "plattegrond" van de iris. Op een dergelijke "landkaart" is gemakkelijk terug te vinden welk teken in de iris symbool staat voor het specifieke lichaamsdeel. Deze plattegrond is weer onderverdeeld in de linker- en rechter iris en in ringen oftewel segmenten (in totaal zes), waarbij de iris in vakken verdeeld wordt. In het eerste segment ligt de maagzone, in het tweede de darmzone, in het derde de bloed- en lymfezone (hart, bloed, bloedvaten, alvleesklier, blaas en nieren). Het vierde segment geeft de spierzone weer (incl. luchtpijp, bronchiën, strottenhoofd, slokdarm en middenrif). Het vijfde segment omvat de bottenzone, incl. hersenen en geslachtsorganen en het zesde segment is de huidzone (welke ook in verbinding staat met de huid, lever, milt, schildklier, neus, ogen en oren, mond, armen, benen, handen en voeten). Evenals op een platte topografiekaart, zoals een landkaart, worden grote gebieden opgedeeld in graden westerlengte en noorderbreedte. Bij een ronde topografiekaart, zoals bij de iris, kan er een indeling gebruikt worden op basis van de cijfers van de klok.

Voor het werken met irisdiagnostiek wordt gebruik gemaakt van een irisfotoapparaat met een elektronenflitser en een hoornvliesmicroscoop. Ook wordt wel gebruik gemaakt van een videocamera.

Bepaalde ziekten en afwijkingen tekenen zich af in de iris. Gelet wordt op o.a. kleurveranderingen, pupilafwijkingen, afwijkingen in de harde oogrok en op bepaalde tekens (zoals zogenaamde ziektetekens en defecttekens, operatietekens maar ook genezingstekens), groeven. Het oog geeft werkelijk een schat aan informatie over onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid!

Het voert helaas te ver om in dit artikel meer in detail te treden over deze zeer interessante en veelomvattende onderzoeksmethode, maar mocht je interesse hebben en meer willen weten, dan kun je natuurlijk altijd een boek hierover lezen.

Toegevoegd op: 05-06-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Mireille schreef:

Hallo, leuk deze site gevonden te hebben, ik heb een vraag waarvan ik het antwoord niet kan vinden. Mijn ogen zijn vanaf mijn kindszijn al grijs met een vleugje groen, in mijn pubertijd zijn deze steeds groner geworden, en na mijn 20e zijn ze groener dan ooit, nu zelfd met bruine velekjes erin, die niet zijn veranders. Nu zijn mijn ogen ineens zo licht geworen met een soort lichting erin.... ?????????? wat heeft dat te betekenen?? Ik denk dat ik het weet, maar wil hier een antwoord op voordat ik zelf een conclusie trek, en dan weet ik ook zeker dat dit klopt !!

# 16/12/2008

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.