Tips om de kerstdagen gezond en gezellig door te komen - Deel 2

Tips om de kerstdagen gezond en gezellig door te komen - Deel 2

In de aanloop naar de kerstdagen geven we je iedere dag een aantal tips om de kerstdagen zo gezellig en gezond mogelijk te houden, zodat jij je tijdens de feestdagen ook lekker in je vel zit! Vandaag bespreken we o.a. waarom het verstandig is niet teveel cafeïne te nuttigen, je stress door drukte tijdens de kerstdagen kunt voorkomen, hoe je katers door alcohol het best kunt opvangen en hoe je een kerstdiner serveert voor gasten die aan de lijn doen.

Matig je cafeïnegebruik

Het lijkt net wat je nodig hebt, na een heftige kerstborrel of een uit de hand gelopen kerstavond: een kop sterke koffie! En inderdaad, je krijgt er energie van. Maar onthoud dat teveel cafeïne in combinatie met vermoeidheidsverschijnselen, kleine oogjes, overgevoeligheid voor licht en geluid, een "wazig" gevoel, niet bepaald een fijne basis is voor een fit begin van de dag. Je wordt er nogal opvliegend en prikkelbaar door, hetgeen weer tot ruzie kan leiden met de mensen om je heen. Voel je je een vaatdoek na de party? neem dan liever het homeopathische middel Nux vomica D30 in plaats van sterke koffie. Verkrijgbaar bij reformzaken en de beter gesorteerde drogisterijen.

Laat je agenda geen overuren draaien.

Zo rond kerst kunnen er veel festiviteiten achter elkaar zijn, zoals uitnodigingen voor familiebijeenkomsten, een borrel bij de buren, een borrel en/of etentje van het werk, etc. Maar voel je niet verplicht, om ze ook allemaal te accepteren. Ga alleen naar die evenementen waar je echt heen wilt, en niet omdat je vindt dat je niet kunt weigeren. Denk voor een keer eens aan jezelf: je hebt het recht om nee te zeggen!

Hoe ga je een kater te lijf?

Wijnen tijdens het kerstdinerTja... en dan heb je ineens toch een glaasje teveel op... of meerdere glaasjes... Wat nu? Sta, voor je je in het feestgedruis stort, eerst eens even stil bij je arme lever, die gebombardeerd gaat worden met ladingen giftige stoffen... Bescherm je lijf en je lever tegen de giftige effecten van (veel) alcohol. Drink met mate en neem in ieder geval melkdistel VOOR en NA het feest. Melkdistel of Silymarin beschermt bovendien de nieren en verbetert het "goede" cholesterolgehalte. Verkrijgbaar bij reformzaken.

Geen dikdoenerij!

Zijn er gasten die aan de lijn doen? Wees een goede gastvrouw of -heer en breng ze niet in verleiding. Serveer kleine porties en beperk de vetinname door alternatieven te bieden voor geroosterde aardappelen, frites, varkensvlees, boter etc. Je kunt deze gerechten desgewenst wel opdienen, maar zorg dan dat er voor de lijners wat slankere varianten zijn. Vervang voor hen het machtige toetje door vers fruit. Denk vooral ook aan de vegetariërs en scheep deze gasten niet af met een gerecht vol vette kaas. Er zijn heerlijke salades en verse groentes verkrijgbaar, die nauwelijks extra tijd kosten om te bereiden. Bedenk dat sommige vegetariërs ook geen vis eten. Van te voren even checken voorkomt veel frustratie.

Prik de luchtballon lek!

Als je maag na een copieus maal aanvoelt als een ballon, drink dan een kop venkel- pepermunt- of slippery elm-thee (verkrijgbaar in de reformzaak). Kruiden die de spijsvertering bevorderen zijn venkel en dille, dus misschien - indien van toepassing - kun je die verwerken in je gerechten. Even relaxen na het eten schijnt ook te helpen, dus.... een excuusje om de afwas wat langer te laten staan!

Rust roest!

Geef niet toe aan de verleiding om jezelf tijdens de kerstdagen en de vrije dagen er omheen vrijstelling te geven van fitness.

In tegendeel, doe jezelf een groot plezier door elke ochtend een stevige wandeling van zo'n 20 minuten te maken; juist ook tijdens en rondom de feestdagen. Het zal misschien niet meevallen om vroeg uit de veren te komen, maar wat lichte cardio-training zal je meer energie leveren voor de rest van de dag, dan uitslapen! En wat frisse lucht na zoveel visites en zo lang tafelen zal je beslist goed doen!

Geef jezelf een oppeppertje

Een kerst vol stress en alle nasleep ervan kan maken dat je tegen dat je tegen "oud en nieuw" te moe en uitgeput bent om het te vieren en/of er plezier aan te beleven.

Geef jezelf een opkikkertje in de vorm van Siberische ginseng. Deze remedie verbetert het immuunsysteem en heeft een antivirale werking. Verkrijgbaar bij reformzaken.

Andere delen in de serie "kersttips":

English Read the original article at our English website: How to survive Christmas.

Toegevoegd op: 11-12-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.