Lekker in je vel met bonen - Deel 2

Lekker in je vel met bonen - Deel 2

Vandaag deel 2 van onze bonen-special. We gaan het hebben over kidneybonen, witte bonen en bruine bonen.

Rode kidneybonen

Deze bonen, ook wel nierbonen genaamd, danken hun naam aan hun vorm. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben een stevig velletje en een vaste structuur. De boon heeft een volle, aardse smaak. Rode kidneybonen vormen een belangrijk ingrediënt in pittige stoofpotten zoals chili con carne. (Zie ook ons recept voor bonenbrood en de andere korte artikelen over kidneybonen).

Zwarte kidneybonen

Zwarte nierbonen zijn diepzwart en klein. Vooral in de Surinaamse keuken zijn ze populair. De enigszins zoete, volle smaak gaat prima samen met salades en - al dan niet pittig - gekruide gerechten.

Witte en bruine bonen

Het is niet alleen de kleur die verschillend is; de structuur van witte bonen is vaster dan die van bruine bonen. De vorm kan rond, plat of niervormig zijn. De witte boon smaakt een beetje nootachtig en is er in verschillende varianten. Witte bonen kunnen goed woren gebruikt in soepen, salades en stoofschotels.

Bruine bonen kennen we allemaal wel van het ouderwetse wintergerecht "bruine bonen met spek" (en soms met stroop en/of azijn). Ze worden tegenwoordig vaak gebruikt in de Hollandse variant van chili con carne. (Of chili sin carne, zie ons recept elders op de site). De kleine ronde soort blijft tijdens het koken heel en is dus geschikt voor stoofschotels. De grote, langwerpige variant barst gemakkelijk open en is daardoor meer geschikt voor soep.

Voor witte bonen, zie het recept over Gillian McKeith Bonenbrood.

Zie ook:

Toegevoegd op: 10-09-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

i schreef:

i

# 23/03/2010

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.