Kiemgroenten

Kiemgroenten

Kiemgroenten is een verzamelnaam voor alles wat ontspruit aan granen, peulvurchten en andere groentezaden. Als we de zaden laten ontkiemen, kan het vitamine C-gehalte wel zesmaal zo groot worden en het vitamine A-gehalte driemaal. Kiemgroenten zijn zeer geschikt om toe te passen in een afslankdieet, omat ze rijk zijn aan vitaminen, mineralen en spoorelementen, maar nauwelijks calorieën bevatten.

De bekendste kiemgroentesoorten zijn tuinkers, taugé en alfalfa, maar er zijn intussen veel meer soorten, allemaal erg gezond, dus probeer ze allemaal eens uit. Je kunt zelf aan de slag gaan om de zaden te laten ontkiemen, met behulp van potten, kiembakjes of in bloempotten, maar in de beter gesorteerde supermarkten en groentewinkels is meestal een grote keus aan kant-en-klare kiemgroentes.

Vanaf vandaag daarom wat recepten met kiemgroenten

Alfalfa salade

Bij- of lunchgerecht, 2 personen

Benodigdheden

  • 25 gram veldsla
  • 25 gram alfalfaspruiten
  • enkele kropsla-bladeren
  • 25 gram zonnebloemspruiten
  • 1 eetlepel gehakte walnoot
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 theelepel olie. (olijf- of zonnebloemolie)

Bereidingswijze

Doe de olie en de azijn in een kom, schep er de fijngehakte ingrediënten doorheen en garneer met walnoot.

Voorbeelden van toepassingen van kiemgroenten

Kiemgroente Smaak Combineren met Lekker in of bij Werkwijze/gebruik
Preikiemen Pittig met een uiensmaak. Tomaat, komkommer, prei, broccoli, paksoi, spinazie, vis, ei, kaassoorten. Griekse salade met tomaat, komkommer en blokjes fetakaas, boerenomelet op toast, preisoep, garneren bij roergebakken, gemarineerde tahoe, bij gebakken tonijnsteak, in Gazpacho. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Alfafa Fris, iets minder pittig dan taugé. Sla, paddestoelen, paprika, komkommer, prei, ijsbergsla, kaassoorten en prei. Salade met frisée, tonijn en ei, clubsandwich met kip, mango en kerriesaus, salade van gebakken oesterzwammen en lente-ui, sandwich met kaas en tomaat, broodjes eierensalade, carpaccio met oosterse ketjapdressing. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Rode bietenkiemen Vrij neutrale smaak, door z'n rood-paarse kleur zeer decoratief. Sla, witlof, rauwkost, komkommer, avocado, champignons, aardappels, appels, kaassoorten, kwark en vis. Witlofschuitjes gevuld met rauwkostsalade met walnoten, komkommer-avocadosandwich met roomkaas, noedelsoep met garnaaltjes, op toastjes met gerookte vis of kaas. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Radijskiemen Licht anijsachtige smaak. Rauwkost, avocado, komkommer, kool, aardappels, vis, ei. Koude komkommersoep, kruidige crème fraïche met gerookte zalm op toast, tortilla gevuld met Chinese kool en krabsalade, salade met gerookte makreel, komkommer en gekookt ei. Kort meekoken of kort voor het serveren aan het gerecht toevoegen.
Taugé Fris, knapperig, doet een beetje denken aan Chinese kool. Chinese kool, paksoi, sperziebonen, komkommer, lente-ui, radijs, paprika, kip, vis, vlees. Oosterse roerbakgerechten, sperziebonen met gebakken tahoe en pindasaus, omelet met ketjapsaus, pittige kippensoep, pittige lauwwarme salade met gebakken biefreepjes, soep, nasi. Voor gebruik wassen en heel even onderdompelen, overgieten met kokend water, In roerbakschotels aan het eind kort meebakken. Aan overige gerechten vlak voor het serveren toevoegen.
Rodekoolkiemen Lichte koolsmaak, door z'n helder paarse kleur zeer decoratief. Sla, rode ui, peer, appel, rucola, Chinese kool, kaassoorten, kip en vis. Veldslasalade met pijnboompitten en gegratineerde geitenkaas, clubsandwich met gerookte kip en gekruide mayonaise, borrelhapje van toastbrood met boter en gerookte paling, belegde broodjes. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd. Kan eventueel heel kort worden meeverwarmd.
Toegevoegd op: 15-05-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.