Koffie uit automaat slecht voor cholesterol

Koffie uit automaat slecht voor cholesterol

Sommige koffie uit automaten bevat te veel cafestrol, wat het gehalte LDL-cholesterol in het lichaam verhoogt. Daardoor wordt de kans op hart- en vaatziekten groter. De metingen naar cafestrol komen uit nog niet gepubliceerde gegevens van onderzoekers van de Universiteit van Wageningen.

In gewone filterkoffie wordt bijna geen cafestrol gevonden, zegt Mark Boekschoten, die dit onderzoek uitvoerde. Het filterzakje verwijdert deze stof. Koffie die wordt gezet zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafétière, bevat wel cafestrol. In een kopje cafétièrekoffie of kookkoffie zit 3 tot 6 mg cafestrol. Sommige soorten koffie uit koffieautomaten bevatten vergelijkbare hoeveelheden. De hoeveelheid die in automatenkoffie werd gevonden varieerde van 0,3 tot 3,4 milligram per kopje.

De koffie uit koffiepads voor Senseo apparaten bevat weinig cafestrol. Mogelijk wordt voor deze pads een speciaal papier wordt gebruikt om te voorkomen dat er cafestrol in de koffie komt. Boekschoten heeft zijn bedenkingen over de opkomst van espressoapparaten in Nederland. Espresso gaat niet door een filter en er zit in kopje espresso gemiddeld 2 mg cafestrol.

Toegevoegd op: 28-03-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

slyyyelle67 schreef:

Italianen drinken al eeuwen espresso. Is hun cholesterol-gehalte signifikant hoger dan in de rest van de wereld?

# 08/11/2007

Monique schreef:

Wij drinken eigenlijk meestal oploskoffie. Hoe zit het met de hoeveelheid cafestrol in oploskoffie?

# 11/11/2007

friyda schreef:

geen

# 28/11/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.