Lightproducten: verstandig om te gebruiken, maar geen wondermiddelen

Lightproducten: verstandig om te gebruiken, maar geen wondermiddelen

Tegenwoordig zijn de lightproducten helemaal in opkomst. Bijna alle fabrikanten maken tegenwoordig naast hun "gewone" producten ook een lightvariant. Zo bestaan er bijv. roomboter, vruchtensap, frisdrank en yoghurt in een light-variant. Maar in welke mate hebben deze producten nu echt effect op je lichaamsgewicht?

Hoe handig en verstandig het ook is om magere of lightproducten te gebruiken, het zijn natuurlijk geen wondermiddelen. Ook lightproducten bevatten calorieën, vetten en/of suikers (al is het minder dan bij "gewone" producten. Light chips blijft bijvoorbeeld een dikmaker. Als je wilt afvallen zijn lightproducten dus goed om ongemerkt minder calorieën binnen te krijgen, maar je hebt vaak de neiging om meer te gaan eten omdat het toch lightproducten zijn. Het is een mooie besparing in calorieën voor mensen die op hun gewicht letten, maar geen optie om echt effectief af te vallen. Hieronder een volgen een aantal tips voor lightproducten.

Drankjes
Per dag moet je ongeveer twee liter water binnen krijgen. Veel mensen vinden het verschrikkelijk om water te drinken en nemen in plaats van water frisdrank of vruchtensap. Dat is natuurlijk niet verstandig. Als alternatief kun je natuurlijk de lightvarianten nemen. Cola Light (van Coca Cola) bevat bijvoorbeeld helemaal geen calorieën. Wel bevat dit zoetstoffen die schadelijk zijn (hierover verderop in dit artikel meer).

Een alternatief voor vruchtensappen is minder effectief tijdens het afvallen. Ze bevatten welliswaar geen toegevoegde suikers, maar wel veel vruchtensuikers die evenveel calorieen leveren als geraffineerde suikers. Een vruchtensap met weinig calorieen is Coolbest Light.

Een light-alternatief voor water is Roos Vicee Lessini Light. Dit bevat slechts 40 kcal per glas (200 mL). Maar wanneer je hier per dag een liter van drinkt, heb je al 10% van je dagelijkse energiebehoefte binnen. Het is verstandig om lightdrankjes te nemen, maar niets is natuurlijk beter dan gewoon water drinken! Water bevat geen calorieen. Leer het drinken!

Zuivelproducten
Op veel zuivelproducten zie je reclame teksten met "0% vet". Maar de meeste van deze producten bevatten echter wel veel suikers (zoals bijvoorbeeld magere yoghurt van Albert Heijn). Optimel maakt producten die geen toegevoegde suiker bevatten en geen vet. Er is van Optimel onder andere kwark, yoghurt en fruitmelk. Een aanrader voor mensen die op hun gewicht letten!
Er bestaan ook kazen met weinig vet. Een aanrader voor light-kazen zijn de producten van Milner. Ze bevatten 40% minder vet dan reguliere kaas en ze zijn er in verschillende soorten.

Chips
Voor chips ben ik nog nooit een goed light-alternatief tegengekomen. De light-variant bevat nog steeds veel te veel vet. En is verschrikkelijk ongezond. In plaats van chips kun je noten eten (hier eet je relatief minder van en ze zijn gezonder), maar noten bevatten ook ontzettend veel vet (en dus calorieën). Tijdens het afvallen en als je op je gewicht wilt letten moet je dus gewoon geen chips eten!

Suikervervangers in lightproducten

Lightproducten met suikervervangers lijken ideaal: ze leveren geen extra calorieën, zijn niet slecht voor je tanden en zijn veilig bij normaal gebruik. Maar overmatig gebruik is wel schadelijk!

Er zijn drie veel gebruikte zoetstoffen: aspartaam, cyclamaat en sorbitol. Van deze zoetstoffen is een zogenaamde "Acceptabele Dagelijkse Inname" (ADI) vastgesteld. Dit is de hoeveelheid van deze stoffen die je kunt innemen zonder maag- of darmklachten op te lopen.

Van aspartaam (wat vooral in frisdranken, yoghurt, ijs en zoetjes zit), mag je per dag maximaal 40 mg per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen. Dit betekent dat een volwassene ongeveer 150 (kleine) snoepjes per dag zou mogen eten. 

Voor kinderen zijn de grenzen echter veel strikter. Zo ligt voor frisdrank of toetjes gezoet met  cyclamaat, de grens voor kinderen jonger dan 8 jaar, al bij drie porties per dag (voor volwassenen ongeveer zeven). Ook met sorbitol (wat bijvoorbeeld in suikervrije drop zit) moet je oppassen. Kinderen kunnen na een kwart rolletje al maag- en darmklachten krijgen.

Toegevoegd op: 28-06-2007 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

ff schreef:

fff

# 16/02/2009

d schreef:

ok

# 17/04/2009

rudos schreef:

hmmm,, heel interesant en goed om te gebruiken voor mijn paper! :)

# 10/05/2009

kkk schreef:

jeeeej

# 14/01/2011

reclame schreef:

welke bron is er gebruikt?

# 14/09/2011

lik mijn ballen schreef:

mijn anus

# 25/04/2012

kontetuffer schreef:

ik hou van poep in mijn bek

# 07/10/2015

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.