Mediteren

Mediteren

Door meditatie wordt de aanmaak van stresshormomen verminderd, en gaat hoge bloeddruk en schadelijk cholesterol omlaag. Onderzoek heeft uitgewezen dat sterfte door hart- en vaatziekten en kanker kan afnemen bij dagelijkse meditatie.

Je kunt mediteren zo eenvoudig of uitgebreid maken als je zelf wilt. De eenvoudige methode is: ga zitten of liggen, let op je ademhaling, schakel je gedachtenstroom even uit en kom helemaal bij jezelf, wees stil in en met jezelf. Je kunt hier al dan niet een passend muziekje bij opzetten. Oefening baart kunst; verwacht niet dat je meteen super-ontspannen bent na de meditatie.

Je kunt ook (eerst) naar een groepsmeditatie gaan, waar je een geleide meditatie krijgt; de therapeut leidt je dan in een aantal stappen en al dan niet aan de hand van een bepaald thema door de meditatie. Hierbij liggen de deelnemers meestal op een matje op de grond.

Er bestaan tegenwoordig ook veel geleide meditaties op cd, zodat je wanneer en waar het jou het beste uitkomt kunt mediteren. Je kunt de cd's natuurlijk ook op je mp3-speler laden, zodat je altijd je eigen meditatie-therapeut bij je hebt. Er zijn cd's met allerlei thema's en voor allerlei doeleinden, zoals heling, balans, zelfbeeld, afslanken, vergeving, beter slapen, etc.

Je hoeft niet bewust naar deze cd's te luisteren (de eerste keren zul je dat waarschijnlijk wel doen); je kunt er zelfs bij in slaap vallen. Voor de meeste mensen zijn deze cd's echt een uitkomst en heel ontspannend.

Toegevoegd op: 16-05-2007 | Categorie: Alternatieve Therapieën | Printversie

Reacties op dit artikel

Sophie schreef:

Ik zoek naar 'lekker' geleide meditatie cd's zowel voor mijzelf als voor kinderen. Iemand tips? (Ik krijg de kriebels van zo'n zalvende hoge stem.... )

# 16/05/2008

Saskia Gorissen schreef:

Voor je kinderen heeft Helen Purperhart fijne meditaties ingesproken op een cd: magische avonturen.

# 19/06/2008

sbmj schreef:

je hebt van die mooie natuur geluiden cds dat heet sollitude daar kan je heerlijk mee tot rust komen of het nou zee geluiden zijn of fluiten van vogels of gewoon piano muziek.

# 15/08/2011

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.