Meikaas

Meikaas

Vandaag een artikeltje over meikaas. Ik had er nog nooit van gehoord. Het wordt ook wel het "mozzarella van het noorden" genoemd. Dirk Eikelenboom schijnt de enige kaasboer in Nederland te zijn die nog de echte meikaas maakt.

Meikaas wordt vaak verward met graskaas. Toch zijn er verschillen. Meikaas is een verse, witte, platronde kaas en het bijzondere is, dat je hem al na een dag kunt eten. Voor meikaas is de kwaliteit van de melk erg belangrijk. Het heeft een hoog eiwitpercentage nodig.

Hoe verser de kaas, hoe beter de melk moet zijn. Vroeger werd meikaas alleen in het voorjaar gemaakt en was het slechts drie dagen houdbaar. Tegenwoordig maakt Dirk de kaas het hele daar door en kun je hem maximaal drie weken bewaren. Kenners proeven het verschil van gewone meikaas en meikaas die is gemaakt in het voor- en najaar.

De meikaas is een geliefd product bij joden omdat het geheel volgens de joodse spijswetten wordt geproduceerd. een deel van de meikaas van Dirk wordt onder rabbinaal toezicht gemaakt, het is een koosjer product. Ook vegetariërs kunnen met een gerust hart meikaas eten. Voor echte meikaas gebruik je namelijk geen lebstremsel maar een microbieel stremsel dat van paddenstoelen wordt gemaakt. Dirk gebruikt gepasteuriseerde melk, dat is tegenwoordig verplicht. Eenmaal aangesneden, moet de meikaas snel op, want hij wordt snel droog.

Hoe kom ik aan meikaas?

De meikaas van Dirk Eikelenboom wordt verkocht op dagmarkten in o.a. Amsterdam, bijv. de Albert Cuyp en de Dappermarkt. Voorts in sommige kaasspeciaalzaken en sommige filialen van de Tromp kaaswinkels.

Tevens worden op sommige ambachtelijke kaasboerderijen kaasjes verkocht die vers uit de pekel komen. Die worden echter wel gestremd met niet-vegetarisch stremsel!

Voor overige adressen kun je kijken op www.vriendenvanhetplatteland.nl.

Toegevoegd op: 06-10-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

Rachël schreef:

Is er bekend hoeveel calorieën er in meikaas zitten?

# 18/04/2009

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.