Moedervlekken.... eng.... of niet?

Moedervlekken.... eng.... of niet?

Bijna iedereen heeft wel een aantal moedervlekken. Op zich is daar niets engs aan; ze leiden zelden tot echte problemen. Maar omdat toch de kans bestaat dat ze veranderen in huidkanker, is het goed om alert te blijven.

Wat zijn moedervlekken?

Een moedervlek is een licht tot donker gekleurde vlek of lichte bolling van de huid. Het is niet precies bekend hoe of waarom moedervlekken ontstaan; sommige - de zgn. congenitale moedervlekken - hebben we al bij onze geboorte. (Spirituele verhalen over reïncarnaties verwijzen wel naar opgelopen letsel tijdens vorige levens, op de plekken waar nu moedervlekken zitten). Tussen het derde en veertigste levensjaar ontstaan de meeste moedervlekken. Wie als kind vaak zonnebrand heeft opgelopen, loopt meer kans op de ontwikkeling van moedervlekken. Ook erfelijke aanleg speelt een voorname rol.

Tegenwoordig wordt in de medische wereld en in publicaties veel aandacht besteed aan de moedervlek, omdat toch de - overigens zeer kleine - kans aanwezig is dat de vlek zich omzet in huidkanker.

Een zeer agressieve vorm van huidkanker is een melanoom, die al in een vroeg stadium kan uitzaaien. Bij vroegtijdige ontdekking en verwijdering van een melanoom is de kans klein dat de kanker al uitgezaaid is, hetgeen de overlevingskans aanzienlijk vergroot. Melanomen zijn vaak goed zichtbaar en worden gelukkig vaak op tijd ontdekt. Opmerkelijk is, dat - hoewel de meeste vormen van kanker toch vooral bij ouderen voorkomen - het melanoom tot de tumoren behoort die betrekkelijk vaak bij jonge mensen worden gesignaleerd.

Waar moet ik op letten?

  • Vlakke moedervlekken, die in het niveau van de huid liggen en die op latere leeftijd zijn ontstaan, hebben een iets grotere kans om zich uiteindelijk tot een melanoom te ontwikkelen.
  • Moedervlekken die plotseling of geleidelijk gaan veranderen zijn in ieder geval verdacht en moeten gecontroleerd worden. Dit is eveneens het geval bij nieuw ontstane moedervlekken die er qua uiterlijk heel anders uitzien dan de andere op de huid voorkomende moedervlekken. Alertheid is voorts geboden wanneer de moedervlek gaat jeuken, steken, pijn gaat doen of gaat bloeden.
  • Grote, aangeboren moedervlekken (we hebben het dan over vlekken groter dan ca. 8 cm) lopen een groot risico op de ontwikkeling tot melanoom. Hoe groter de moedervlek, des te groter het melanoomrisico.

Vanzelfsprekend geldt in alle gevallen: bij twijfel zonder meer contact opnemen met de huisarts of dermatoloog. Niet uitstellen, gewoon doen; een snelle beoordeling en indien nodig snel handelen is hierbij letterlijk van levensbelang!

Toegevoegd op: 15-11-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.