Nee zeggen - deel 2

Nee zeggen - deel 2

We hebben het er al eerder zijdelings over gehad in andere artikelen, maar vandaag gaan we er eens dieper op in. Ben jij ook zo'n "pleaser" en wil je het iedereen naar de zin maken? Geef jij vaak voor de lieve vrede maar toe, ook al wil je iets eigenlijk helemaal niet? Is het al zo erg, dat je meestal gewoon op de automatische piloot al "ja" zegt als men je om een gunst vraagt, terwijl vrijwel onmiddellijk daarna alles in jou schreeuwt: "nee, dat wil ik niet", terwijl je overal in je lijf weerstand voelt? Dan is het de hoogste tijd voor een stoomcursus nee-zeggen!

1) Creëer tijd voor jezelf

Maak tijd vrij helemaal alleen voor jou, dus zonder eventuele partner en/of kinderen. Het hoeft niet heel lang te zijn; integreer tijd voor jezelf, hoe kort ook. Het is van groot belang voor het welslagen van dit project en voor jouw welzijn. Dit zal je wellicht niet meevallen; je bent immers niet gewend om aan jezelf te denken. Ook voor de personen om je heen zal het even wennen zijn. Houd vol; je zit in een veranderproces en dit is de eerste stap.

Als je alleen bent, ga dan eens nadenken wat jij zelf belangrijk vindt en wat jij nodig hebt. Ook dat zal niet meevallen, want in het begin zul je het misschien helemaal niet weten; dat ben je niet gewend; je doet voornamelijk wat de ander wil. Oefening baart kunst, ook hier. Gewoon doorgaan en volhouden dus! Schrijf het op. Je hebt jezelf al die jaren tekort gedaan; jij hebt gewoon net als alle anderen recht om voor je eigen belangen, wensen en noden op te komen.

2) Las een "time out" in

De eerstvolgende keer dat jou gevraagd wordt om iets te doen, geef dan niet meteen antwoord, maar zeg: "ik wil hier even over nadenken. Ik heb nu eerst even iets anders te doen; ik bel je en laat het weten".

Zo krijg je tijd om eens even na te denken over dat verzoek of die uitnodiging en te besluiten of dit iets is wat je echt wilt doen.

3) Oefen in het "Nee" zeggen.

Voor veel mensen - met name vrouwen - is nee zeggen bepaald niet iets dat vanzelf gaat, of er spontaan uitkomt. Ook hier is het devies weer: "oefening baart kunst". Stel het dus geen dag langer uit en begin NU. Des te eerder heb je het volledig onder controle.

En je zult wellicht de neiging hebben om je heel erg te verontschuldigen, alles te willen uitleggen, waarbij je je bij elk woord ongemakkelijker gaat voelen. Nee dus; dit is niet de juiste methode. Hou het simpel; hou het kort. Gewoon NEE.  Oefen voor de spiegel en maak jezelf vertrouwd met het woord. Zeg het heel vaak hardop. Doe het als je wandelt; fietst; sport; hardop NEE zeggen (eh... wellicht eerst als je alleen bent...!). Zo raak je eraan gewend en gaat het beter in de praktijk!

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 24-02-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.