Nee zeggen - deel 4

Nee zeggen - deel 4

Enige tijd geleden hebben wij de eerste drie delen van de stoomcursus "Nee zeggen" geplaatst. Vandaag volgt deel vier.

2) Je grenzen bepalen

Leer duidelijk je grenzen aangeven naar anderen toe.

Begin met simpele, maar voor jou belangrijke,  grenzen duidelijk aan te geven, op een neutrale en hoffelijke toon. Dat zal in het begin moeilijk voor je zijn, maar gaandeweg zul je merken dat het goed voelt om voor jezelf te kiezen; je krijgt een gevoel van "macht" over jezelf en dat stimuleert om door te gaan. Oefening baart kunst!

Hoe ga je te werk?

A) Zorg dat je een klankbord hebt voorafgaand en na je desbetreffende gesprek. Als je geen vriend(in) of familielid hebt waar je dit mee kunt delen, dan kun je misschien eens op internet kijken bij forums over dit onderwerp, zodat je kunt chatten of e-mailen met "lotgenoten". Dit laatste woord klinkt erg slachtofferachtig, dus dat gaan we even omzetten in een neutralere omschrijving: "mensen die in hetzelfde proces zitten".

B) Zorg dat je geen opgespaarde frustraties uit tijdens dit gesprek; blijf kalm en vastberaden.

C) Uit je in simpele en duidelijke bewoordingen, waar geen misverstanden over kunnen bestaan. Zie de voorbeelden hieronder.

  • Tegen iemand die boos is: - Ik accepteer niet dat je tegen me schreeuwt; als je daarmee doorgaat, dan ga ik weg.
  • Tegen iemand die je op je werk belt over iets persoonlijks, dat makkelijk kan wachten tot je thuis bent: - Ik heb besloten dat ik alle persoonlijke gesprekken 's avonds afhandel, zodat ik overdag mijn werk kan doen. Ik bel je dus later.
  • Nee zeggen tegen extra verplichtingen die men je probeert aan te praten, bijv. vrijwilligerswerk: - Deze organisatie is belangrijk, maar ik kan helaas niet helpen als vrijwilliger vanwege andere bezigheden.
  • Grenzen stellen jegens iemand die kritiek uit: - Ik accepteer niet dat je je zo uitlaat over mij en ik wil dat je daarmee stopt.
  • Om een time out in te lassen bij moeilijke beslissingen: - Ik ga daar een nachtje over slapen; ik neem niet graag meteen een moeilijke beslissing.
  • Grenzen stellen aan het gedrag van een volwassen zoon of dochter die alweer geld van je wil lenen: - "Ik leen je geen geld meer. Ik hou van je en vind dat je je verantwoording moet nemen voor je eigen leven en gedrag."

D) Als je je grenzen aangeeft, hoef je je niet te verdedigen, in discussie te gaan, of uitgebreid je gevoelens toe te lichten. Wees sterk, direct, hoffelijk. Als je op weerstand stuit, herhaal dan je standpunt of verzoek.

E) Zet je uitspraken kracht bij door de daad bij het woord te voegen. Zo zorg je dat mensen je serieus nemen en voorkom je dat men een loopje met je neemt en je wensen niet respecteert.

Tot zover deel 4. Binnenkort het vijfde deel, dus blijf onze website bezoeken om je cursus compleet te krijgen. En daarna ook, natuurlijk!

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 25-04-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.