Ontbijtproducten geen vervanger voor boterham

Ontbijtproducten geen vervanger voor boterham

Ontbijtproducten die speciaal voor kinderen gemaakt zijn, bevatten zoveel suiker dat het meer snoep te noemen is dan ontbijt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond dat in de Consumentengids van juni 2008 gepubliceerd wordt.

De Consumentenbond testte ontbijtproducten als cruesli, muesli, drinkontbijt en kinderontbijt. Bij de krokante muesli's kwam de bond niet eens tot een beste koop; er zit in alle onderzochte producten teveel verzadigd vet en suiker. Geen enkel product volstaat als vervanger van de ouderwetse volkorenboterham, aldus de bond. Zelf ben ik het hiermee oneens: havermout is het meeste gezonde ontbijt. Havermout verteert langzamer dan brood, bevat slechts 1% suiker en enorm veel vezels.

"Van de onderzochte kinderontbijten spant de Kellogg's Smacks de kroon: die bestaat voor bijna de helft uit suiker, namelijk 47 procent." Alle geteste krokante muesli's, ook wel cruesli's genoemd, bevatten volgens de Consumentenbond veel te veel verzadigd vet. "Alle onderzochte cruesli's zitten boven de norm van het Voedingscentrum."

Ook zit de krokante muesli vol suiker. Van 'nature' bevat muesli max. 7% suiker . Fabrikanten vullen dit aan tot wel 20%. De hoeveelheid vezels in de cruesli is wel in orde en komt ongeveer overeen met twee volkorenboterhammen, ook leveren ze voldoende energie. Dit doen drinkontbijten overigens niet. Deze bevatten tevens te weinig vezels.

Toegevoegd op: 31-05-2008 | Categorie: Voeding | Printversie

Reacties op dit artikel

FN schreef:

ook All-Bran 43% fibres mag gerust naast of zelfs boven de havermout gezet worden!

# 01/11/2008

demelsa schreef:

is fruitontbijt wel gezond???

# 28/01/2009

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.