Operatie tegen overgewicht niet zonder risico

Operatie tegen overgewicht niet zonder risico

Ziekenhuizen in Nederland voeren te weinig maagverkleiningsoperaties uit om genoeg ervaring op te kunnen doen. Een chirurg dient jaarlijks minstens 50 van dit soort ingrepen te verrichten om voldoende routine te hebben. Patiënten lopen daardoor risico, zeiden twee doctoren onlangs in het televisie programma Nova. Minstens vijftien Nederlandse ziekenhuizen voeren deze maagverkleiningsoperaties uit, blijkt uit een onderzoek van Nova. Tot voor kort gingen veel Nederlanders met overgewicht voor maagoperaties naar België.

Deskundigen op het gebied van overgewicht vinden de groei van het aanbod in Nederland geen positieve ontwikkeling en willen een beperkt aantal gespecialiseerde klinieken voor dit soort ingrepen aanwijzen. "Als alle ziekenhuizen operaties gaan uitvoeren tegen overgewicht, vallen er onnodige slachtoffers", aldus een chirug Rijnstate ziekenhuis Arnhem Ignace Janssen in Nova. Bij risicovolle maag en darmoperaties overlijdt 1 op de 200 patiënten, 5 procent krijgt te maken met andere negatieve effecten van de operatie.

Ook Gerrit de Groot, directeur van de Nederlandse Obesitasklinie, waarschuwt voor dit verschijnsel. ‘Wij willen niet dat ieder ziekenhuis dit soort operaties gaat uitvoeren.' Het CBS meldde dinsdag dat het aantal Nederlanders met overgewicht nog altijd in een stijgende trend zit. In 2006 kampte bijna de helft van alle volwassen Nederlanders met overgewicht. Bijna 13 procent van de vrouwen was vorig jaar veel te dik. Het percentage mannen met ernstig overgewicht ligt op ongeveer 10 procent.

Toegevoegd op: 25-03-2007 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.