In vijf stappen op weg naar Jouw Persoonlijke Opruimingsproject

In vijf stappen op weg naar Jouw Persoonlijke Opruimingsproject

Zoals met elk project, is het belangrijk om een efficiënt begin te maken. Om in een opgeruimde stemming te beginnen, hieronder vijf belangrijke stappen naar een schoon begin:

We weten natuurlijk niet hoe het bij jou is, maar als je een echte chaoot bent en opruimen wel op je lijstje had staan - eigenlijk al heel lang - maar er altijd wel iets anders "belangrijkers" bovenaan op het lijstje kwam te staan... dan gaan we voor het gemak maar uit van het "worst scenario". Als het bij jou een stuk minder is dan hieronder geschetst: gefeliciteerd, dan heb je wat minder te doen. Maar lees vooral door.

Stap 1: Wake-up call!

Vandaag gaan we met andere ogen naar jouw huis - of de andere ruimtes die je wilt opruimen - kijken.

Heb je een garage, maar kun je daar al jaren je auto niet meer in zetten vanwege de hoog opgestapelde dozen, kratten, zakken etc.? Handig, zo'n magazijn naast je huis...? Word wakker; je viel op dit huis onder andere vanwege de garage, waar je lekker je auto in kon zetten; handig in de winter, zodat je je ruiten niet hoeft te ontdooien.

Heb je een grote kelder of voorraadkast? Staat die vol met eh.. ja, met voorraad natuurlijk...? Kun je je nog herinneren welke kleur de bodem is? Kun je er eigenlijk nog wel in? Weet je nog precies wat daar allemaal in staat? Wanneer heb je voor het laatst die ruimte onder handen genomen? Zijn er spinnen? Voorraadmijten? (Je weet wel: van die kleine zwarte beestjes, bijvoorbeeld in bloem of rijst of pasta...?  Muizen?

Word wakker... werk aan de winkel!

Oei... had je ook nog een zolder?! We hebben medelijden. Maar in het kader van de bewustwording: ook die komt aan de beurt. Trouwens: wanneer ben je daar voor 't laatst geweest? Ging je daar iets zoeken waarvan je zeker wist dat je het had en heb je het ook daadwerkelijk gevonden? Grote kans van niet. Misschien heb je het toen maar nieuw aangeschaft... je moet toch wat?

Stap jij ook altijd over een - steeds hoger wordende - stapel kleding, kranten en tijdschriften of boeken om je bureau of bed te bereiken? Ach... het went, nietwaar?

Word wakker... die vloer was bedoeld om veilig over te lopen, zonder obstakels. En ja, we weten het; als je eenmaal rommel laat slingeren, wordt het van kwaad tot erger.

De gezinnen kleiner zijn geworden dan vroeger en de huizen veel groter. We hebben gemiddeld dus veel meer vierkante meters leefruimte. Maar die ruimte stouwen we wel voller dan ooit, door ons drastisch veranderde koopgedrag en onze bewaarwoede. Al die hebbedingen; al die kleding die je bewaart "voor 't geval je er toch ooit nog eens in past"; al die dingen van vroeger, van school, etc. etc. (maak het verhaal af en kleur de plaatjes... ALS je tenminste de kleurpotloden kunt vinden!)

Inmiddels zijn we allemaal wel tot het pijnlijke besef gekomen, dat dingen ons niet gelukkig maken. Even, van het moment dat je oog erop valt tot het moment dat je het - eindelijk - aangeschaft hebt en glunderend de winkel uitstapt.... en dan is vaak de lol er eigenlijk alweer af. Tijd voor het volgende hebbeding.

Als je huis gevuld is met rommel, blokkeer je in wezen de toegang voor dingen die er werkelijk toe doen. Rust in je hoofd; vrije doorloop; overzicht... vul maar aan.

Ga dus NU naar je voorraadkast en pak TWEE vuilniszakken (als je die kunt vinden tenminste... anders wordt deze ruimte het begin van je project!).

We gaan NU afspreken, dat je begint om per dag tien minuten te besteden aan opruimen. Dat is nog te doen, toch? Leg de zakken klaar en kies een ruimte uit waar je wilt beginnen. Neem niet meteen de ergste ruimte; begin klein. OK. de zakken liggen klaar; je hebt je ruimte uitgekozen. Je hebt dit bovenstaande gelezen en je bent wakker geschud.

Morgen gaan we beginnen... (oeps... dit was niet bedoeld als uitstelgedrag. Gewoon, om het af te leren!).

Tot morgen!

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 15-01-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.