In vijf stappen op weg naar Jouw Persoonlijke Opruimingsproject (Stap 2)

In vijf stappen op weg naar Jouw Persoonlijke Opruimingsproject (Stap 2)

Stap 2 - Definieer de rommel Even recapituleren. Stap 1 was: (h)erken de situatie; besluit dat het NU genoeg is en leg 2 vuilniszakken klaar. We hopen dat je die zodanig neergegooid hebt, dat je er niet over gestruikeld bent. Dat struikelen is binnenkort verleden tijd, want wij gaan schoon schip en ruim baan maken. En we beginnen met tien minuutjes per dag. Dat is weinig, maar zo hou je het leuk. (Zo leuk mogelijk). En kijk eens na een week wat er al bereikt is... na een maand... ! Natuurlijk gaat het hier om mini-opruiminkjes en is er voor het grotere werk meer tijd nodig, maar tegen die tijd kunnen we tenminste weer overal lopen en is het een stuk lichter geworden in je vertrek(ken).

Besef, dat rommel over het algemeen in 2 categorieën opgesplitst kan worden: 1) spullen - bijv. papieren, tijdschriften, kranten, post, e.d., die je met regelmaat - bijna dagelijks - "even" weglegt omdat je op dat moment andere dingen te doen hebt. En de dag daarna ook weer. Etc. Tot er een onoverzichtelijke stapel is gegroeid. En ach, er ligt toch al een stapel, dus het volgende kan er ook nog wel "even" bij.
2) Spullen die overal kunnen liggen, hangen of staan, waarvan je soms denkt: tja, het zou misschien wel weg kunnen, maar wie weet heb ik het ooit nog nodig. Ook die categorie kan enorme vormen aannemen. De spullen uit categorie 1) kunnen voor 90% weg, omdat het veelal om oude kranten, tijdschriften, reclamefolders etc. gaat, en ach... misschien een enkele brief, factuur of verdwaalde belastingaanslag...

Zo, genoeg gepraat. Zet de kookwekker op tien minuten, pak 1 vuilniszak en ga ik de door jou uitgekozen ruimte aan de slag: pak de daar aanwezig categorie 1-spullen aan. Scan een stapel en laat je niet verleiden om dat leuke tijdschrift dat je net weer ontdekt hebt, even door te kijken... loop die stapel door en haal eerst alle overbodige, gedateerde, niet meer van toepassing zijnde troep eruit en mik die in de vuilniszak. Kijk dan nog een keer wat kritischer naar diezelfde stapel en sorteer wat je absoluut nog wilt bewaren en gooi de rest weer in die vuilniszak. Doorgaan tot de kookwekker gaat, en morgen verder.

Succes!

Andere delen in deze serie

Toegevoegd op: 17-01-2009 | Categorie: Overige onderwerpen | Printversie

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reactie toevoegen

Geef de uitkomst van de onderstaande som:

(in cijfers)

Wij maken gebruik van cookies om onze website beter op uw wensen af te kunnen stemmen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.